În Caraş-Severin a început „lucrul” la Via Transilvanica



Cel mai lung traseu aflat într-un județ al proiectului Via Transilvanica, demarat de Asociația „Tășuleasa Social” în anul 2018, iniţiativă despre care ziarul nostru a relatat recent şi care urmărește marcarea și amenajarea unui traseu turistic și de pelerinaj cu o lungime de peste 1.000 de kilometri şi străbate un număr de zece județe, respectiv Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava, şi care pornește de la Putna, în Bucovina, străbate Transilvania și se încheie la Drobeta Turnu-Severin, se află în Banatul Montan.
Scopul proiectului – scriu cei de la Green Report – este de a pune în valoare bogățiile culturale, etnice, istorice și naturale ale României, cu reflectare atât în comunitățile locale, cât și cu ecou internațional. Fiind un traseu public, este destinat tuturor iubitorilor de drumeție, natură și sport, care vor putea să îl străbată la pas, cu bicicleta ori călare.
„Mă bucur că împreună cu primarul Ioan Popa, alături de Coco Galescu, Doru Coșei şi Cătălin Gavrilă, am reuşit să lungim, cu tupeu şi neobrăzare chiar, la maxim şerpuirea lui prin frumosul Banat Montan. Din fericire, 150 din cei 280 de kilometri şi-au găsit sponsori mai repede decât ne așteptam. E doar un umil început al schimbărilor ce vor urma… Caraș-Severin, povestea merge mai departe – VT 2021”, a scris pe pagina sa de Facebook preşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca.
Anul acesta, anunţă organizatorii, Via Transilvanica va traversa zone de poveste, ținutul Terra Daco-Romana, încărcat cu istorie și mitologie, pe munți și dealuri păzite de Zamolxe sau Hercule, locuri magice ce foloseau dacilor și romanilor ca zone strategice, și nu degeaba.
„Acum, însă, dăm drumul ultimelor vești îmbucurătoare, și anume că am început să lucrăm în județul Caraș-Severin. Avem sprijinul autorităților locale, avem sprijinul unor antreprenori locali, organizații, oameni cu drag de biciclit sau drumeție, oameni cu drag de Via Transilvanica și drumul care unește. Toți aceștia s-au unit, ne-am cunoscut și am început planurile pentru acest an. Am desenat, în mare, traseul, l-am trecut și pe ici și pe colo, tocmai datorită faptului că fiecare județ este special, fiecare zonă scoate ceva nou și interesant din desaga cu frumuseți. Astfel, traseul a devenit de 280 kilometri de lung, lucru ce brusc ne-a tăiat răsuflarea. Acesta duce și pe fosta cale ferată, apoi pe munți și dealuri coborând în văi, prin Banatul Montan cu satele-i demult uitate și pe la cascade minunate și admirate de întreaga lume.
Una dintre motivațiile care să ne facă să ne apucăm de treabă a fost contribuția de 100 de kilometri de la E.on, partenerii pentru sustenabilitate ai proiectului, iar celălalt motiv de a continua a fost «Decathlon Romania», care a contribuit cu alți 50 de kilometri. Astfel, invităm pe oricine care dorește să contribuie cu kilometri în județul Caraș-Severin, pentru că aici se găsește cel mai lung traseu VT din toate cele 10 județe pe care le traversează.
Acest județ, această călătorie și acest drum, «zică lumea orișice», este unul fermecat. Avem o țară fabuloasă și una din cele mai mari bucurii pe care ne-o putem oferi nouă înșine este să o descoperim la pas, în pace și cu veselie, cu sufletul deschis pentru oameni și peisaje fermecate, pentru oameni simpli ce n-au văzut demult civilizație, pentru locuri încărcate cultural sau energetic sau pentru posibile stări de catharsis.
Dragilor, să înceapă călătoria (treaba) în județul Caraș-Severin, cu sufletul, inima și mintea deschise, primind cu bucurie tot ce acest ținut minunat ne va oferi!”, au anunţat organizatorii acestei complexe acţiuni.
Drumul urmează să fie marcat cu elemente de identificare specifice, din materiale durabile, care să permită orientarea călătorului pe parcurs. Traseul este marcat în culorile specifice – portocaliu și alb (săgeată portocalie pentru direcția Drobeta Turnu Severin și albă pentru direcția Putna). Marcajul specific este un T portocaliu, într un cerc de aceeași culoare, pe un fundal alb. Trecerile de drumeți (pietoni) vor fi semnalizate cu tăblițe specifice, la fel ca avertismentele întâlnite pe traseu. La fiecare 1.000 de metri, o bornă din andezit, cu logoul VT și o sculptură (realizate de sculptori studenți), va arăta kilometrul la care se află călătorul. Proiectul include și un ghid turistic detaliat pentru cei care vor să parcurgă traseul.
Principalele obiective din Banatul Montan vor fi Poiana Mărului, Lacul Trei Ape, Văliug, Reșița, Cheile Carașului, Lacul Buhui, Cascada Bigăr, Morile de apă de la Rudăria și Ineleț.
Bogdan NAUM