Conform planului de descentralizare al Ministerului Sănătăţii, începând cu prima zi a lunii viitoare spitalele vor fi preluate de unităţile administrativ-teritoriale pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea. Acest lucru – spune directorul Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş, dr. Gheorghe Borcean – presupune ca administraţiile să preia exclusiv managementul unităţilor medicale. Este însă demn de reţinut că, în ani, spitalele au acumulat datorii imense faţă de furnizorii de utilităţi, iar Casele de asigurări de sănătate, care sunt obligate să deconteze aceste arierate, e greu de crezut că vor avea bani necesari. ,,Vom fi nevoiţi să găsim soluţiile necesare, astfel ca unitatea să funcţioneze în bune condiţii”, a afirmat Ion Marcel Vela, primarul municipiului Caransebeş. (S. Berger)
De la 1 iulie, unităţile spitaliceşti vor fi preluate de structurile administrativ-teritoriale pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea, iar procesul de descentralizare se va îndeplini conform planului Ministerului Sănătăţii. Potrivit directorului Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş, dr. Gheorghe Borcean, acest lucru presupune ca administraţiile să preia exclusiv managementul unităţilor medicale. Cu alte cuvinte, Consiliile locale vor avea reprezentanţi în Consiliile de administraţie ale acestora. Nu trebuie omis însă faptul că spitalele au acumulat în ultimii ani datorii imense către furnizorii de utilităţi şi abia reuşesc să supravieţuiască. În mod normal, Casele de asigurări de sănătate sunt obligate să deconteze aceste arierate, dar e greu de crezut că, în condiţiile în care, din lipsă de fonduri, s-au acumulat restanţe mari la plata furnizorilor, acum se vor găsi, brusc, banii necesari. Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş are datorii de aproximativ ….. „Cea mai veche datorie a unităţii noastre provine din decembrie 2009, iar restul sunt facturi aferente primelor cinci luni din acest an”, ne-a precizat ec. Dinu Mărăscu, director economic.
„Nu este prima oară când Primăria Caransebeş preia un activ cu datorii, aşa că vom fi nevoiţi să găsim soluţiile necesare, pentru că trebuie achitat şi consumul de gaz şi de curent şi toate celelalte utilităţi, astfel ca unitatea să funcţioneze în bune condiţii”, ne-a declarat Ion Marcel Vela, primarul municipiului de pe Timiş şi Sebeş. Primarul e optimist, dar surse apropiate conducerii ţării susţin că tot la 1 iulie va fi emis un act normativ prin care, în cazul impozitelor şi taxelor din sume defalcate încasate de Trezorerii şi Ministerul de Finanţe, din care o parte revin la bugetele locale, sumele retransmise în teritoriu vor fi reduse. Cu alte cuvinte, în timp ce administraţiile locale sunt împovărate cu noi şi noi cheltuieli, la bugetele locale intră tot mai puţini bani. Pe de altă parte, trebuie ţinut cont că un spital cum este cel de Urgenţă de la Caransebeş nu prestează servicii doar pentru comunitatea oraşului, ci pentru tot nordul şi estul judeţului. Or, cel puţin până acum, nu există anumite prevederi prin care şi alte Consilii locale să contribuie la bugetul spitalelor. Protocolul de predare-primire va fi semnat după ce subiectul va fi dezbătut în Consiliul local.
Sonia BERGER