Reprezentanții operatorului județean de apă și canal, Aquacaraș SA, s-au întâlnit recent cu conducerea administrativă a municipiului Caransebeș, în cadrul discuțiilor fiind prezentat stadiul proiectului de introducere și extindere a rețelelor de apă și canalizare în Caransebeș.
Astfel, conform declarațiilor directorului executiv al societății, Dan Petrescu, pentru faza a doua, perioada de execuție a contractului se va încheia în data de 23 februarie 2017, dar Hidroconstrucția mai poate revendica o prelungire, însă, dacă ar aplica penalizările pentru că aceasta nu a finalizat contractul la timp, societatea care execută lucrările nu ar mai încasa niciun leu.
La rândul lor, reprezentanții firmei Hidroconstrucția prezenți în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei au spus că şi societatea lor se află într-o situație dificilă, deoarece timp de un an nu s-a încasat niciun leu, astfel că nici salariile nu au putut fi plătite. În viziunea lor, termenul final, inclusiv predarea reţelelor, care durează două luni, ar fi data de 31 august 2017.
Conducerea executivului local, reprezentată de primarul Felix Borcean şi viceprimarul Marius Isac, a cerut constructorului să continue asfaltările, conform graficului stabilit, în condițiile în care vremea va permite acest lucru.
Răspunsul celor de la Hidroconstrucţia a fost că, după ce au fost finalizate lucrările pe Str. Târgului şi s-a turnat primul strat de asphalt pe Str. Punții, urmează Str. Mihai Viteazu.
În ceea ce priveşte cea de a treia fază a proiectului, care pentru Caransebeș ar însemna fonduri europene de 15 milioane de euro, Dan Petrescu a spus că a fost ales consultantul şi, dacă se mergea conform planificării făcute de Aquacaraş, lucrările ar fi fost începute de multă vreme. „Un scenariu optimist ar fi ca lucrările să înceapă în 2018, avem experiența negativă de pe POS 1, când un an și jumătate au durat contestațiile pe fiecare contract, nu mai vorbesc de birocrația de la Mediu, CFR sau Drumuri, unde stai câte opt luni pentru un aviz”, a mai spus directorul executiv al operatorului judeţean de apă şi canal, solicitând totodată sprijinul administraţiei locale pentru demolarea vechii centrale de la Uzina de Apă și urgentarea unor schimburi de terenuri.
Din păcate pentru caransebeşeni, a mai spus Dan Petrescu, străzile care nu existau în momentul demarării proiectului nu vor beneficia de apă și canalizare din bani europeni, însă, cu toate acestea, în faza următoare rețeaua de apă va fi extinsă cu 18,1 km, pe 43 de străzi, și reabilitată pe alte 108 străzi, însumând 35,3 km. Totodată, 62 de străzi, totalizând 22,1 km, vor beneficia pentru prima dată de canalizare, iar pe alte 84 de străzi, cu o lungime totală de 22,6 km, canalizarea va fi reabilitată.
Sonia BERGER