Reputatul om de cultură caransebeșean Liviu Groza a primit recent, la Reșița, o nouă distincţie importantă, ca recompensă pentru activitatea desfăşurată de cercetare a istoriei Banatului Montan, dar şi pentru promovarea spiritului militar. Astfel, Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere provenite din Ministerul Apărării Naţionale „Alexandru Ioan Cuza”, filiala Caraş-Severin, i-a conferit col. (r) Liviu Groza o Diplomă aniversară. Recompensa marchează împlinirea a 90 de ani de legitimitate istorică a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere provenite din Ministerul Apărării Naţionale „Alexandru Ioan Cuza”, un sfert de veac de la reluarea activităţii acesteia, dar şi cinci ani de la instituirea „Zilei Rezervistului Militar”.
„Desigur, în momentul acordării acestei distincţii am fost deosebit de emoţionat, dar şi foarte mulţumit pentru că am fost onorat în acest mod pentru activităţile pe care le-am susţinut şi le desfăşor în continuare. M-am angajat să organizez o expoziţie ce va cuprinde fotografii inedite şi texte privitoare la 15 generali născuţi în graniţă. Ţin să spun că majoritatea au slujit cu credinţă şi devotament Curtea de la Viena, dar nu au uitat niciodată că erau români. Tocmai acest lucru mă determină să organizez o expoziţie prin care să-i aduc în actualitate pe militarii respectivi”, a precizat Liviu Groza. Manifestarea va avea loc la sfârşitul lunii iunie, la Cercul Militar din urbea de pe Timiş şi Sebeş.
Să mai spunem că venerabilul istoric caransebeşean Liviu Groza a fost recompensat recent cu alte trei distincţii importante, acordate pentru munca depusă în slujba de cercetare şi promovare a culturii Banatului Montan. Distincţiile respective i-au fost acordate reputatului om de cultură în cadrul manifestării intitulate „Sărbătoarea Muzeelor Săteşti”, organizată în comuna Eftimie Murgu. Astfel, Primăria şi Consiliul Local de aici i-au conferit istoricului Liviu Groza titlul şi placheta de „Cetăţean de Onoare” al comunei, pentru contribuţia adusă la cunoaşterea trecutului locului. Totodată, Consiliul Judeţean şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin i-au acordat lui Liviu Groza o Diplomă de participare, pentru rolul avut în promovarea şi afirmarea valorilor tradiţionale româneşti, în cadrul aceleiași manifestări.
Nu în ultimul rând, Asociaţia Culturală „Constantin Brâncuşi” din Timişoara i-a conferit omului de cultură din urbea de pe Timiş şi Sebeş o Diplomă de excelenţă ca semn de apreciere a meritelor deosebite avute în promovarea limbii române, culturii şi spiritualităţii naţionale, precum şi pentru evidenţierea şi păstrarea valorilor tradiţionale ale satului românesc din zona Banatului Istoric. De menţionat şi faptul că Liviu Groza, asiduu cercetător al trecutului urbei, s-a consacrat în timp prin cercetarea efectuată şi totalitatea volumelor de specialitate editate, peste 50 la număr, ca principalul istoric din Banatul Montan.
Vasi POPESCU