Îndemn spre a deveni o personalitate


În cadrul proiectului judeţean „Povestea locului meu”, derulat în anul şcolar 2016-2017, echipa de la Școala Gimnazială Constantin Daicoviciu, formată din elevii Răzvan Deatcu, Albert Sîrbu, Darius Diță și Elias Humița, coordonați de prof. Ileana Loredana Conciatu și prof. Carmen Sîrbu, au luat un interviu consăteanului lor, prof. Vasile Pistolea, critic literar și totodată un prolific scriitor.

Vasile Pistolea s-a născut la 16 aprilie 1947, în comuna Căvăran, care acum poartă numele Constantin Daicoviciu. Absolvent al Facultății de Filologie din Timișoara, promoția 1972, cu licență în Română și Franceză, şi-a luat doctoratul în Filologie în anul 2001, el activând și ca lector universitar la Colegiul de Institutori Caransebeș, din cadrul Universităţii de Vest din Timișoara. A fost profesor de Limba română şi Limba franceză la Şcoala cu clasele I-VIII din comuna Constantin Daicoviciu şi satul Zăgujeni, unde a mai ocupat şi funcţia de director. În momentul de faţă, Vasile Pistolea este pensionar. Are o bogată activitate publicistică, concretizată în cele peste 160 de lucrări publicate în presa literară începând cu anul 1970. Datorită acestor realizări, Vasile Pistolea este un real model pentru tinerii din ziua de astăzi, care uită să mai citească o carte și chiar să aștearnă pe hârtie gânduri sau amintiri frumoase trăite pe ulițele satului românesc.

Domnule profesor, ce lucruri plăcute vă amintiți din copilăria dumneavoastră?

Copilăria mea a fost colorată, în sensul că am făcut multe năzbâtii. Mi-aduc aminte multe lucruri, în primul rând scăldatul la Timiș, în fiecare vară, apoi multele excursii pe care le-am făcut în țară, diferitele jocuri – leapșa, popice… Am avut privilegiul că am locuit lângă casa domnului academician Constantin Daicoviciu, al cărui nume îl poartă acum comuna noastră. Când acesta venea de la Cluj, întreba întotdeauna de bunica mea Petria, cu care depăna amintiri sau de la care afla ultimele evenimente din viața satului.

Care sunt locurile care vă sunt dragi din satul natal şi ce amintiri vă trezesc ele?

Locurile dragi sunt împrejurimile râului Timiș, iar amintirile plăcute sunt pescuitul –vara, iar iarna – săniușul în locul numit Cetate” și pe Dealul Păning.

Ce v-a determinat să alegeți cariera de profesor?

Aici sunt mai multe de spus. Am fost elev al Liceului Sportiv din Timișoara, făcând trei sporturi – gimnastică, handbal și atletism. Am avut o profesoară deosebită de Limba română – Ileana Cernescu, care a citit poeziile pe care le-am scris în ultimii doi ani de liceu și a rămas plăcut impresionată. M-a dus la un cenaclu literar unde le-am prezentat și am participat la Olimpiada de literatură pe orașul Timișoara, unde am luat un premiu III și un premiu II. Am început să public poezii. Datorită acestei profesoare, am urmat Facultatea de litere din Timișoara, având specializările de Limba română și Limba franceză.

Ce v-a îndrumat spre profesia de dascăl?

Spre profesia de dascăl am pornit din dragoste față de copii și cu dorința de a le împărtăși și lor cunoștințele pe care le-am acumulat.

Care sunt pasiunile dumneavoastră?

La ora actuală, pasiunile mele sunt cititul și scrisul. Am acasă o bibliotecă foarte mare, o cameră ai cărei pereți sunt îmbrăcați în cărți pe care le-am studiat de-a lungul anilor.

Care sunt realizările de-a lungul vieții dumneavoastră?

De-a lungul vieții am fost profesor, director, și am avut o activitate publicistică bogată, concretizată în cele peste 160 de lucrări publicate în presa literară și cele 10 volume scrise.

Dintre cărțile pe care le-ați scris, care vă este cea mai dragă?

Cea mai dragă îmi este ultima carte, ,,Augustin Buzura – Cruciadă pentru adevăr”. Dragă îmi este și teza de doctorat, doctorat care m-a propulsat ca lector universitar la Colegiul de Institutori al Universității de Vest din Timișoara.

Ce sfaturi ați da tinerilor pentru a avea succes?

Vă sfătuiesc să nu creați probleme părinților acasă, în ceea ce privește comportamentul, iar în ceea ce privește situația școlară, să vă luptați încă de pe băncile școlii să deveniți un fel de personalitate, să aveți personalitatea voastră, să fiți apreciați de cei din jur și să urmați exemplul dascălilor voștri, cum și eu am urmat exemplul dascălilor mei, şi mă gândesc aici cu drag la prof. Ileana Cernescu.

Loredana CONCIATU