Insomniile Muzeului caransebeşean, sau Istoria, altfel


Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş a participat, pentru al doilea an consecutiv, la manifestarea intitulată generic „Noaptea Muzeelor”. Acţiunile au debutat la Rezervaţia Arheologică Tibiscum, cu Crosul cavalerilor, la care au participat atleţii Clubului Sportiv Școlar Caransebeş, urmat de prezentarea unei piese de teatru pentru copii, în interpretarea actorilor de la Teatrul de Vest din Reşiţa. „Mă bucur să văd atât tineret prezent în mijlocul nostru, tineret care are posibilitatea să facă cunoştinţă cu municipiul roman, care pentru Caransebeş a însemnat atât de mult”, ne-a declarat prof. Maria Poneţchi, o mai veche colaboratoare a Muzeului.

Toate activităţile s-au mutat apoi la Muzeul din Caransebeş. „Mă bucur că, în sfârşit, Muzeul este tot mai prezent în viaţa oraşului şi mai ales a copiilor şi tinerilor. Nu pot decât să felicit conducerea şi angajaţii acestei instituţii şi să le urez la mai multe Nopţi ale muzeelor şi la cât mai multe expoziţii!”, a declarat Gheorghe Magas, consilier judeţean. „Noaptea Muzeelor din acest an a fost sugerată de organizatori, Ministerul Culturii din România şi Franţa, pentru a pune în valoare un obiect din patrimoniu. La sediul Muzeului avem expusă o sabie a unui cruciat, castelan din Caransebeş, care, în jurul anului 1200, a participat la Cea de-a III-a Cruciadă iniţiată de Friederik Barbarosa şi Richard Inimă de Leu. Vreau să mulţumesc colegilor de la Muzeu. Cu toate că suntem un colectiv mic, am reuşit ca în doi ani să devenim unul dintre cele mai importante muzee”, a spus directorul instituţiei, dr. Adrian Ardeţ.

În incinta Muzeului au fost organizate şi deschise spre vizitare o serie de expoziţii. După-amiază, aici a avut loc un spectacol de dansuri populare, susţinut de Ansamblurile folclorice din Armeniş, Bolvaşniţa, Bocşa şi Vermeş. Seara, pe scenă au urcat actorii Teatrului Naţional din Timişoara, iar la ora 21.45, în curtea Muzeului a putut fi vizionată finala Ligii Campionilor la fotbal. La miezul nopţii, în curtea instituţiei a fost organizat aşa-numitul Caransebeş party, asigurat de DJ Darius. Vremea bună, muzica, dansul, spectacolele, dar şi tarabele îmbietoare au determinat un număr mare de caransebeşeni de toate vârstele să participe la acţiunile prilejuite de organizarea Nopţii Muzeelor.

Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes, iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a opta ediţie. Evenimentul este patronat şi anul acesta de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor. Noaptea muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc în data de 18 mai.

Carmen SENCO