Inspectorul şcolar general a stat la poveşti cu preşcolarii din Caransebeş



În cadrul Programului „Fiecare copil merită o poveste”, derulat de Asociaţia „OvidiuRo”, joi, 21 noiembrie, la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 4 din Caransebeş s-a desfăşurat acţiunea intitulată „O poveste spusă altfel”, realizată în colaborare cu elevii de la Clasa a X-a Vocaţional a Colegiului Naţional „C.D. Loga”. La eveniment au fost prezenţi primarul municipiului, Felix Borcean, precum şi Marius Cornici, inspector şcolar general al judeţului Caraş-Severin, şi Constantin Nicolaescu, inspector şcolar general adjunct.
În cadrul acestei activităţi – ne-a informat Codruţa Peia, directorul grădiniţei –, s-au folosit cărţile primite prin Programul „Fiecare copil merită o poveste”, elevii practicanţi prezentându-le preşcolarilor din câteva grupe ale grădiniţei poveşti, spuse însă în alt mod decât cel clasic, prin lecturare. „În fiecare grupă au fost trei sau patru eleve practicante, ele încercând să găsească o modalitate de a spune conţinutul poveştii astfel încât ea să fie cât mai atractivă pentru copii, dar şi pentru a-i face să iubească cititul, cărţile şi activităţile desfăşurate în grădiniţă, în general. Noi încercăm să-i familiarizăm cu cărţile, în măsura în care această activitate ar trebui continuată şi în familie. Cărţile primite prin acest program sunt amenajate într-o «grădibibliotecă» şi sunt alte poveşti decât cele clasice pe care le cunosc copiii”, a mai spus Codruţa Peia.
Cecilia Clipa, profesor-coordonator al clasei a X-a A de la Colegiul Naţional „C.D. Loga”, a afirmat că unitatea şcolară, având clase de vocaţional profilul învăţători-educatoare, s-a hotărât ca şi elevii de aici să încerce să le spună celor mici o altfel de poveste. „Ţinând cont că, prin poveşti, intrăm într-o lume în care trebuie să explorăm şi să ne imaginăm, elevii noştri practicanţi au încercat să aducă povestea în clasă, creând contextul în care copiii să simtă că fac parte din ea. Elevii noştri, fiind doar în clasa a X-a, sunt clar emoţionaţi, fiind şi la prima acţiune de acest fel, dar ea este de bun augur, pentru că în felul acesta câştigă experienţă în lucrul cu copiii”, a adăugat Cecilia Clipa.
Marius Cornici era, joi, la cea de a doua experienţă de acest fel, în urmă cu două zile el participând la o acţiune similară la Grădiniţa „Floarea Soarelui” din Reşiţa. „Am răspuns cu drag invitaţiei, în luna octombrie, când Caravana «Fiecare copil merită o poveste» a ajuns în Caraş-Severin, chiar am fost la deschidere, am fost plăcut impresionat, iar acum rămâne să implementăm ceea ce s-a prezentat la acea întâlnire. Împreună cu colegul meu, Constantin Nicolaescu, am citit câte o poveste preşcolarilor, fiindcă studiile arată că impactul este mult mai mare dacă acest lucru vine din partea unui bărbat”, a mai spus inspectorul şcolar general.
„Vreau să felicit elevele de la «C. D. Loga» pentru implicarea în acest proiect, pentru profesionalismul de care au dat dovadă şi felul în care au reușit să capteze atenția și zâmbetul copiilor. Lumea lor e o lume de poveste, magică, plină de optimism și bunătate, din care îți iei doza de energie pură, de care ai nevoie ca să continui să duci proiecte cu și despre copii. Vreau să le felicit și pe doamnele educatoare și pe toți cei care s-au implicat în acest proiect”, a spus şi primarul Felix Borcean.
Bianca METEŞ