Voiaj în istorie şi cultură
Insulele Egee de Nord-Est
Insulele Egeei de Nord-Est sunt: Samothrace, Limnos, Lesbos, Hios, Samos şi Ikaria.
La Samothrace, frumoasa insulă cu istorie tumultuoasă, se poate ajunge cu vaporul sau ferry-boat-ul. Săpăturile arheologice au adus la lumina zilei importante antichităţi, dintre care cea mai celebră este ,,Victoria din Samothrace”, expusă astăzi la la Muzeul Louvre.
Limnos. Situată între Chalkidiki şi coasta turcească, această insulă, cu o suprafaţă de 477 km.p., aparţine judeţului Lesbos. Clima ei uscată, vegetaţia bogată şi frumoasele plaje nisipoase fac din aceasta un loc de vacanţă foarte plăcut. Putem vizita Myrima (numită de asemenea, şi Kastro), capitala insulei, sau Moudros, port comercial animat. Pe coasta de est, sub ruinele vechiului Voroscopos, au fost descoperite urmele a patru oraşe preistorice suprapuse. Pot fi de asemenea vizitate ruinele Hefaistiei antice şi ale unui Sanctuar al Cavirilor.
Lesbos, care este numită, de asemenea, şi Mytilini, este cea mai mare insulă a Greciei, după Creta şi Eubeea. Acest pământ tapisat cu măslini, cu livezi şi pini a cunoscut în antichitate o dezvoltare culturală uimitoare şi a dat lumii greceşti câţiva dintre numeroşii ei mari poeţi: Alkeos, Arion, Terpandros, fără să uităm, bineînţeles, pe celebra Sapfo. Coastele insulei, jalonate de aşezări pitoreşti, încântă vizitatorii care poposesc, printre altele, la Vigla, Makris Gialos, mici staţiuni balneare răcoroase chiar şi în miezul verii, şi la Tsamakia, mărginită de o imensă pădure de pini. Insula Lesbos este renumită pentru termele sale, aşezate într-un cadru de o neasemuită frumuseţe. Printre cele mai plăcute sate ale insulei trebuie să amintim: Methimns, Plomari şi Agiassos. Capitala, Mytilini, este un oraş viu, care îşi obţine principalele resurse din industria alimentară, cu o îndelungată tradiţie literară şi artistică. Aici se organizează des expoziţii şi putem vizita Muzeul, unde sunt expuse unele dintre operele celebrului pictor naiv Theofilos. Un interesant Muzeu arheologic adăposteşte antichităţile găsite cu ocazia săpăturilor făcute pe insulă.
Samos, patria marelui filosof şi matematician Pythagoras, a cunoscut în trecut o civilizaţie strălucitoare şi a ajuns la apogeu sub domnia regelui tiran Polycrate. Capitala insulei este Samos, numită, de asemenea, Vathy, unde poate fi vizitat un Muzeu arheologic care găzduieşte descoperiri arheologice provenite din săpăturile de la Hereon (Sanctuarul zeiţei Hera) şi din oraşul antic Samos. Merită, de asemenea, să se meargă la Pythagorio şi la Karlovasi, al doilea mare oraş al insulei. În Mytilini se găseşte un Muzeu de paleontologie, unic în Grecia.
Ikaria. A fost supranumită ,,Insula radiului”, datorită resurselor ei radioactive, cu virtuţi terapeutice. În apropierea oraşului ei principal, Aghios Kirykos, se află staţiunea Therma, dotată cu instalaţii moderne şi un hotel confortabil.
Hios. Istoria acestei insule începe încă din timpuri legendare. Cei dintâi locuitori ai săi au fost pelasgienii, apoi cretanii şi, probabil carienii şi lelegii. În timpurile de demult, ionienii au venit de pe coastele Asiei Mici şi au transformat insula într-un centru comercial, artistic şi literar care a cunoscut o mare prosperitate până la cucerirea ei de către perşi, în 498 î.Hr. Insula şi-a recâştigat independenţa după bătălia navală de la Mycale. În oraşul Hios pot fi vizitate Zidurile antice, Teatrul antic, Cetatea ,,kastro”, Muzeul arheologic, Muzeul de artă populară, Muzeul de pictură. În afara oraşului: faimoasa Mănăstire Nea Moni, cu biserica sa octogonală din secolul al XI-lea, decorată cu mozaicuri splendide, Orăşelul medieval Pyrghi, mai multe orăşele şi sate tipice (Vrondados, Karadamyla, Volissos, Karyes, zona satelor masticului, Kalamoti, Mesta etc.).
În apropiere de Hios se găsesc insuliţele Inouse şi Psara. Aceasta din urmă a jucat un rol important în timpul Revoluţiei de la 1821. (Va urma)
Pagină realizată de Ştefan ISAC