Întâlnire „corală” la Teregova


Duminică, 16 iulie, membrii Corului Catedralei episcopale istorice „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeş au fost oaspeţi în Parohia Teregova. Aici, din dragostea pentru Dumnezeu şi preţuirea oamenilor, corala caransebeşeană a urcat în cafasul Sfintei biserici cu Hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, pentru a da glas de cântare şi rugăciune la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de preotul paroh Simion Bica şi pr. prof. Ioan Smultea.

Fiind o formaţie corală religioasă cu un repertoriu muzical consacrat şi o activitate cultural-religioasă bogată, în Duminica a şasea după Rusalii, cea a Vindecării Slăbănogului din Capernaum, sub îndrumarea doamnei doctor Oniţa Bodea Truşcă, Corul „Gheorghe Dobreanu” a încântat inimile şi sufletele credincioşilor, prezenţi în număr mare, în biserica din Teregova, prin frumuseţea vocilor şi calitatea actului muzical. De remarcat prezenţa în rândul membrilor corului din Caransebeş a doi dintre cunoscuţii interpreţi de muzică populară din Banatul de Munte – Ştefan Isac, reprezentant de seamă al culturii cărăşene, şi Daniela Văcărescu, o solistă din noua generaţie. Cu această ocazie, membrii Corului „Învierea” din localitatea gazdă, împreună cu dirijorul lor, cantorul Ioan Surdu, au participat la acest eveniment din naosul sfântului lăcaş, trăindu-l ca pe un nou schimb de experienţă, însă şi ca pe un prilej de dialog spiritual, de bucurie şi împlinire duhovnicească.

În semn de binecuvântare şi aleasă preţuire frăţească, pentru cinstea de a fi în mijlocul enoriaşilor din Teregova, părintele paroh Simion Bica a dăruit preşedintelui Corului din Caransebeş, din partea membrilor Corului „Învierea”, o Icoană a Maicii Domnului cu Pruncul în braţe.

După slujbă, membrii celor două coruri au vizitat Muzeul etno-istoric Ad Pannonios din localitate, o mărturie autentică a istoriei acestor locuri din Banatul Montan. Impresionaţi de frumuseţea trecutului adunat în spaţiul muzeal, unii dintre musafirii de onoare au consemnat pentru posteritate câteva gânduri în Cartea de impresii a instituţiei: „Am rămas toţii deosebit de impresionaţi” (Luca Ghinescu); „Ne închinăm în faţa acelora care au pus suflet la înfiinţarea acestui muzeu pentru ridicarea prestigiului Teregovei. Deşi e de puţin timp înfiinţat, cred că e unic în această zonă, cred că depăşeşte şi Muzeul din Caransebeş. Cu respect şi plecăciuni pentru aceia care au condus la realizarea acestui obiectiv” (Dimitrie Bica, Ştefan Isac).

În finalul vizitei Corului „Gheorghe Dobreanu” la Teregova, care, de fapt, se datorează iniţiativei domnului Petru Stanciu, un veteran al Corului „Învierea” şi „membru asociat” al Corului din Caransebeş, a avut loc o scurtă reuniune a celor două formaţii corale, la domiciliul acestuia. Apoi, cu toţii s-au bucurat, la sala de festivităţi din centrul comunei, de o „agapă frăţească”, sponsorizată tot de domnul Stanciu.

Gabriela-Violeta BICA