Inundaţiile vor deveni istorie


La sfârșitul anului trecut, la Primăria Caransebeș a avut loc o întâlnire între edilul municipiului, Marcel Vela, și directorul Administrației Bazinale de Apă BanatErvin Luci, subiectul discuțiilor constituindu-l problemele create de pâraiele Zlagna și Potoc în perioadele cu precipitații abundente, sau primăvara, odată cu topirea zăpezilor, municipalitatea avansând câteva soluţii în acest sens. Propunerile prevedeau ca pârâul Zlagna să fie deviat direct în râul Sebeș, înainte de intrarea în municipiu, pentru a se evita inundațiile din Caransebeșul Nou, iar Potocul, care inunda până în prezent cetățenii din zona străzilor Ardealului și Tudor Vladimirescu atunci când se înregistrau debite foarte mari, să fie controlat printr-un baraj care va stoca surplusul de apă când va ploua foarte mult. În acest mod, declara atunci primarul Marcel Vela, cursul din aval de baraj va fi controlat permanent printr-o mică ecluză, iar albia va fi ferită de inundații, catalogând aceste investiții ca fiind istorice, urmând să protejeze generațiile viitoare.

„Am stabilit ultimele detalii pentru întocmirea studiilor de fezabilitate pentru devierea pârâului Zlagna în râul Sebeș și pentru realizarea unei acumulări nepermanente pe cursul de apă Potoc, în zona Aeroportului, pentru a proteja locuitorii împotriva inundațiilor. Ambele lucrări cresc gradul de siguranță a oamenilor aflați în aval de aceste lucrări”, a spus şi Ervin Luci, după acea întâlnire.

Iată că, zilele trecute, Consiliul Tehnico-Economic al Administrației Bazinale Banat a aprobat obiectivul de investiții „Apărare împotriva inundațiilor a municipiului Caransebeș, zona Aeroport și zona Caransebeșul Nou”, valoarea celor două investiții ridicându-se la peste 3 milioane de euro, lucrările urmând să dureze trei ani.

Astfel, specialiștii de la Apele Române Banat au gândit un minibaraj inteligent în Valea Potocului, în zona Aeroportului, cu deversarea fundului, cu regularizare pe verticală și supraplin de curgere automată în caz de nevoie. Tot pe Potoc,  după strada Tudor Vladimirescu, cursul pârâului va fi regularizat.

Pentru pârâul Zlagna, s-au avut în vedere două variante. Prima viza refacerea albiei și îndiguirea ei, cu mărirea secțiunii de curgere, variantă mai costisitoare din punct de vedere al despăgubirilor proprietarilor de terenuri din zona pârâului, iar a doua, pentru care s-a şi optat și care a rămas ca temă de proiectare, vizează tubarea pe o porțiune de 1,2 kilometri, adică introducerea unor tuburi de oțel de 1,3 metri diametru, cu deversare finală în râul Sebeș. Tuburile vor prelua din debitul mărit al Zlăgniței, pe porțiunea de lângă Centura de ocolire a municipiului, până la Târgul de vite.

Sonia BERGER