FC Caransebeş – Pandurii Lignitul Tg. Jiu II 3-2 (2-0)
Totul era pregătit. Galeria îşi aranjase sutele de role de hârtie şi sacii cu confetti, fumigenele, Aeroclubul Caransebeş a pus la dispoziţie un avion care a survolat de câteva ori stadionul tractând un banner care anunţa meciul decisiv pentru promovare de vineri, 6 iunie, staff-ul echipei pusese şampania la rece… Mai rămânea doar ca fotbaliştii de la FC Caransebeş să-i învingă în meciul decisiv pentru accederea în eşalonul secund al fotbalului românesc pe „Pandurii” de la Târgu Jiu, dacă nu voiau să depindă de rezultatul meciului dintre Mama Mia Becicherecu Mic şi FC Hunedoara…
Într-o atmosferă absolut extraordinară, în tribunele Stadionului municipal din Parcul Teiuş luând loc, după estimările Jandarmeriei, aproximativ 2.000 de spectatori, meciul a început cum nu se putea mai bine pentru gugulani. În minutul 3, Artean l-a fentat scurt pe Stegaru, la 18 metri, şi a tras prin surprindere, cu boltă, balonul depăşindu-l pe portarul oaspeţilor, Negrilă, puţin ieşit, şi oprindu-se în plasa porţii gorjene. Se anunţa un meci uşor şi o victorie la fel de facilă, însă într-un final lucrurile nu au stat deloc aş a. Ba dimpotrivă.
Primul şut al oaspeţilor spre poarta lui Haidău s-a înregistrat în minutul 16, atunci când Stegaru a tras de la 20 de metri, însă mingea a trecut la câţiva metri de buturile caransebeşene.
Peste 4 minute, Şandru – unul dintre cei mai activi jucători caransebeşeni – a pătruns pe stânga, în careu, însă, în loc să centreze, a şutat la colţul scurt, Negrilă reţinând balonul.
Gorjenii le-au creat emoţii gugulanilor, atât celor din teren, cât şi celor din tribune, în minutul 30, când Cocină a recuperat o minge la centrul terenului şi l-a angajat în adâncime pe Şendroiu, acesta a pătruns şi a şutat bine, pe jos, de la 16 metri, dar Haidău a fost la post şi a reţinut. Pe contraatac, caransebeşenii au replicat prin pătrunderea pe stânga a lui Vlăduţi, care a tras de la 14 metri, din unghi, balonul trecând razant cu transversala porţii apărate de Negrilă.
Gazdele au început să joace tot mai prudent parcă, dând posibilitatea gorjenilor să pună presiune pe apărarea lor. Astfel, în minutul 41, Pârcălabu a făcut o fază de toată frumuseţea pe partea stângă, a centrat la Cocină, însă acesta a şutat slab de la 14 metri, peste poarta lui Haidău. Peste numai două minute, Şendroiu a „furat” o minge spectaculos, cu capul, a pătruns pe stânga, a intrat în careu şi a tras puternic de la 12 metri, dar Haidău a evitat golul, respingând în corner.
Scorul pauzei a fost stabilit în minutul 44, în urma unei lovituri de pedeapsă dictată după ce Săulescu a fost agăţat în careu de portarul Negrilă, penalty-ul fiind transformat de Suru, care l-a executat pe Negrilă cu sânge rece, cu o „scăriţă” spectaculoasă.
Că s-a jucat „pe bune” o dovedeşte şi faptul că în debutul părţii a doua oaspeţii au ieşit hotărâţi să reducă din handicap. În minutul 50, după o lovitură liberă de la 22 de metri executată de Dănăricu, mingea a ajuns la Negrescu, care a fost deposedat la doar 3 metri de poarta gugulană. În minutul 52, gorjenii au beneficiat de o lovitură liberă de la 25 de metri, puţin lateral-dreapta, şutul excelent plasat de Constantin învingându-l pe Haidău, care nu a putut să scoată mingea din vinclu.
Reacţia gugulanilor a fost fulgerătoare, două minute mai târziu Şandru pătrunzând pe stânga, centrând înalt la bara a doua, reluarea cu capul a lui Săulescu, de la 2 metri, întâlnind butul din stânga al porţii lui Negrilă.
Gorjenii au reuşit să egaleze în minutul 58, după un penalty acordat la o fază în care şutul lui Pârcălabu l-a lovit în braţ pe Roiu, lovitura de pedeapsă fiind transformată cu siguranţă de Dănăricu, care a tras plasat, în stânga lui Haidău.
În aceste condiţii, gugulanii nu mai aveau nimic de pierdut, având în vedere că Becicherecu Mic conducea pe Hunedoara la două goluri diferenţă, aşa că au mizat totul pe cartea atacului. În minutul 61, Şandru a prins un şut sănătos de la 25 de metri, însă mingea a trecut puţin pe lângă ţintă. În minutul 69, Săulescu a pătruns bine pe dreapta, a intrat în careul gorjean, însă, în loc să centreze la Negoescu, care aştepta liber la punctul cu var, a preferat să şuteze, balonul trecând peste transversală. În minutul următor a fost rândul lui Negoescu să pătrundă pe dreapta, şutul său la colţul scurt fiind respins în corner de Negrilă. Peste încă un minut, la un corner executat de pe dreapta de Constantinescu, atacanţii gugulani au sărit peste minge, care a ajuns la Artean, şutul acestuia de la 18 metri ducându-se peste poartă.
În minutul 75, Şandru, un adevărat dispecer la centrul terenului, l-a angajat frontal pe Negoescu, însă şutul acestuia, de la 10 metri, s-a scurs pe lângă poarta gorjeană. Peste două minute, acelaşi cuplu avea să aducă fericirea pe Stadionul Municipal: Şandru i-a pasat din nou, excelent, în adâncime, lui Negoescu, Negrilă a ieşit la marginea careului, Negoescu a trecut de el şi, de la 3 metri, a trimis în poarta goală, aruncând tribunele în aer.
În minutul 86, acelaşi Şandru a centrat de pe partea stângă, Negoescu, aflat la 11 metri, a prelungit cu capul până la Săulescu, şutul din semifoarfecă al acestuia fiind prins de Negrilă.
Valurile făcute de tribună i-au purtat pe gugulani în atac, aceştia putând să-şi majoreze avantajul în minutul 89, atunci când Săulescu a recuperat o minge pe partea dreaptă, a avansat în careu şi a şutat năpraznic de la 10 metri, însă Negrilă a reuşit să devieze în corner.
Fluierul final al lui Cătălin Buş a declanşat fiesta pe stadionul din Parcul Teiuş. Răbufnirea de bucurie a însemnat hora victoriei, îmbrăţişări, lacrimi de fericire, fotografii, toate udate cu râuri de şampanie şi cu valuri de fumigene venite dinspre galerie. Managerul clubului, Sorin Boiangiu, şi finanţatorul Dan Alexa au fost aruncaţi pe braţe de jucători. Vădit emoţionat, antrenorul lui Poli Timişoara, care a venit şi la acest meci însoţit de George Galamaz, le-a vorbit spectatorilor din oraşul unde a crescut şi s-a format ca fotbalist…
După meci, fotbaliştii caransebeşeni au plecat spre oraş în maşini deschise, străbătând municipiul ca nişte adevăraţi învingători…
„Îmi amintesc că era chiar 22 iunie 2013, aproape un an de atunci, de când mi-am dat acordul să mă implic la echipă. A fost o muncă asiduă, se ştie ce era în urmă cu un an aici, la Caransebeş, unde era fotbalul caransebeşean… Îmi aduc aminte de un meci cu Motru, când eram retrogradaţi, plini de datorii, nu era echipament, nu aveam absolut nimic… A fost o ambiţie a noastră, sigur, am avut şi sprijinul domnului primar Vela în această reuşită, fiindcă fără dânsul nu am fi putut realiza nimic, fapt pentru care ţin să-i mulţumesc mult. Este şi meritul dânsului, este mândria sa, este oraşul al cărui primar este… Sunt fericit astăzi pentru că am obţinut o performanţă pentru oraşul în care m-am născut, în care am crescut, în care am început fotbalul, sunt fericit pentru că am văzut atâta lume la stadion, atâta lume fericită, şi asta este ceea ce mi-am dorit. Sunt emoţionat, sunt bucuros, sunt fericit… Vreau să le mulţumesc totodată lui Alin Artimon, care într-adevăr a avut un mare merit în obţinerea acestei performanţe, acelaşi merit avându-l şi Iosif Rotariu. Sunt oameni care au fost alături de noi cu sufletul, care s-au implicat total, iar această promovare este şi promovarea lor. Vreau, de asemenea, să-i mulţumesc şi lui Sorin Boiangiu, care numai el ştie câte nopţi n-a dormit şi cât a suferit şi s-a implicat. Vreau, de asemenea, să mă felicit şi pe mine, pentru că mi-am ales bine echipa pe care să o conduc, şi vreau să felicit în acceaşi măsură jucătorii… Din punctul meu de vedere, dacă va fi să rămân la Poli Timişoara, în momentul acesta am pus punct colaborării mele cu Caransebeşul, fiindcă aşa este normal. Vom reorganiza clubul, vom aduce un preşedinte, Sorin Boiangiu va rămâne manager, vom avea o discuţie cu domnul primar, vom fixa bugetul, dar de acum înainte aceasta este treaba dumnealor. Sunt fericit, dar, din păcate, am avut o mare nerealizare cu Poli, echipa pe care o iubesc, dar sper să continui acolo şi să promovez cât mai repede”, a spus, după meci, Dan Alexa.
„E greu să-mi găsesc cuvintele… Este, cu siguranţă, una din cele mai frumoase zile din viaţa mea, dacă nu cea mai frumoasă… Astăzi s-a îndeplinit dorinţa noastră cea mai mare, care a încununat munca depusă timp de un an, fiindcă atunci am început, atunci am hotărât împreună cu Dan să demarăm acest proiect. Am ştiut din prima ce vrem şi iată că am reuşit. Nu pot decât să fiu fericit şi vreau să le mulţumesc tuturor, reprezentanţilor mass-media, galeriei, jucătorilor, membrilor staff-ului meu şi tuturor celor care au fost aproape de echipă… Spre finalul play-off-ului am avut emoţii, dar se pare că suntem un mic Rapid, care nu ne lasă nicicum să trăim liniştiţi. Totul e însă bine când se termină cu bine”, a declarat, la finalul partidei, managerul clubului, Sorin Boiangiu.
Sorin Gheju, antrenorul gugulanilor, a spus şi el câteva cuvinte, atunci când toată lumea se bucura pe gazon: „Cu cât a fost mai greu, cu atât a
fost mai frumos. Mă bucur în primul rând pentru aceşti băieţi minunaţi,
care au dat dovadă de caracter pe tot parcursul campionatului, şi astăzi
pot să spun că a fost cireaşa pe tort”. Întrebat despre ce va fi în Liga
a II-a, a adăugat: „Nu ştiu! Le-am şi spus băieţilor să o luăm pas cu
pas, fiecare meci în parte, şi vom vedea în continuare. Depinde de domnul
primar, care va sta la masă cu conducătorii noştri şi vom stabili o
strategie pentru anul viitor, însă eu zic să ne bucurăm de momentul de
acum. De mâine, vom vedea ce va fi în continuare…”.
Vă prezentăm în continuare lotul care, după 30 de ani, a dus Caransebeşul, din nou, în eşalonul secund al fotbalului românesc: Darius Haidău, Roberto Artimon, Gheorghe Goşa, Răzvan Petcu, Bogdan Roiu, Dan Şandru, Cristian Suru, Viorel Artean, Cristian Poiană, Dragoş Săulescu, Alexandru Vlăduţi, Narcis Laurenţiu, Andrei Dubei, Alexandru Ionescu, Dan Constantinescu, Sorin Gheju, Bogdan Steop, Cosmin Negoescu şi Dan Doran.
Pandurii Lignitul Tg. Jiu II: Negrilă, Trocan (min. 65, Petrache), Oiţă, Negrescu, Constantin, Stegaru, Bârlan, Dănăricu, Pârcălabu, Şendroiu (56, Trifu), Cocină; rezerve: Novabilschi, Hemidi, Lupu, David, Lungu. Antrenori: Laurenţiu Bogoi, Sorin Vintilescu.
A arbitrat la centru Cătălin Buş, asistat la cele două linii de Alexandru Mihăilă şi Ovidiu Dorobanţu, toţi din Râmnicu Vâlcea.
Observatori: Constantin Constantinescu (Slatina) şi Ion Dumitrică (Craiova).
Sorin ROGOZ