Asociaţii Sportive de Fotbal în Caransebeş
Încep să scriu multe lucruri care trebuie trecute pe calculator în următoarele luni, dar cred că este foarte greu şi necesită mare concentrare şi timp, însă cu multă răbdare se poate realiza. Trebuie să încerc şi sper să fiu sănătos şi să am putere de muncă. Am trei caiete şi un dosar de copiat, precum şi multe fotografii alb-negru care trebuie sortate pe ani. Sper ca, încet, încet, să le rezolv. Astăzi este 9 ianuarie 2011. (Însemnare făcută de prof. Octavian Voicău în manuscris).
ASOCIAŢIA SPORTIVĂ COMBINATUL DE PRELUCRARE A LEMNULUI C.P.L. CARANSEBEŞ.
Fabrica Mundus, înfiinţată în 1873 de doi etnici germani din Caransebeş, producea în 1920 mobilă curbată, furnir, cherestea, placaje şi lemne de foc. A fost naţionalizată la 11 iunie 1948, constituindu-se, după acest moment, Combinatul de Prelucrare a Lemnului – C.P.L. Din 1991, pe structura fostului C.P.L. s-a înfiinţat Societatea Comercială Mocars. La 14 decembrie 1998, Fondul Proprietăţii de Stat a vândut Mocars societăţii orădene BD Sistem S.R.L., condusă de Eva Reka Varadi. Foştii muncitori susţin că un patrimoniu de 30 de miliarde de lei, la acea vreme, s-a vândut cu doar un milliard de lei; astfel, a dispărut această fabrică cu o vechime de peste 120 ani şi, totodată, şi activitatea sportivă care a început din 1919.
Balta Sărată, cartier situat în partea de sud a oraşului, la o distanţă de circa 3 km de Centrul civic, este descris în cronicile vremii ca o fostă colină cu pomi fructiferi şi o frumoasă grădină, unde veneau o mulţime de oameni pentru a-şi petrece timpul liber şi pentru a bea Apa Acră de la izvorul existent aici încă din cele mai vechi timpuri. Atribuirea acestei denumiri a aşezării este explicată prin puterea de vindecare a apei sale „Acre”, care îşi urma liniştită cursul printr-un pârâiaş, probabil Ravena de azi, ce se varsă într-un mic lac denumit „Balta Sărată”. Pe aceste locuri, în urmă cu mai bine de un secol, apare tradiţia prelucrării lemnului, care, an de an, ia o tot mai mare amploare prin punerea în funcţiune de noi capacităţi industriale, îndeosebi până prin 1986-87, fabrica numărându-se printre cele mai puternice Combinate de prelucrare a lemnului din România, pentru ca, odată cu vânzarea Combinatului societăţii orădene, să dispară complet de pe harta economică a ţării în anii 2000-2003.
Odată cu apariţia industriei pe aceste meleaguri, precum şi a forţei de muncă, apare şi mişcarea sportivă. La început, aceasta se limita la întreceri ca trasul frânghiei, trânta, alergări cu teme distractive, pentru ca pe parcurs să apară şi să se dezvolte practicarea jocurilor sportive precum popice, tenis, şah, fotbal etc.
Începuturile activităţii fotbalistice în jurul noii fabrici îşi semnează actul de naştere în vara anului 1920, când se constituie echipa de fotbal din oraşul Caransebeş, sub denumirea de CLUBUL DE FOTBAL MUNDUS – ATLETIC Balta Sărată, după denumirea societăţii de atunci – INDUSTRIA DE LEMN MUNDUS-BORLOVA-ARMENIŞ S.A. CARANSEBEŞ. Ca simbol, culorile clubului s-au stabilit a fi alb-verde, culori sub care echipa joacă şi astăzi. Pe parcursul anilor, denumirea clubului s-a schimbat şi va fi prezentată cronologic. În istoria mişcării sportive, patronii societăţilor din acele vremuri nu manifestau niciun interes, nu acordau sprijin material pentru construirea nici măcar a unei baze sportive simple, fondurile provenind de la muncitorii dornici de a practica sportul în general şi fotbalul în special, aceştia muncind în timpul liber în sprijinul echipei nou- constituite, asigurând echipament şi strictul necesar pentru amenajarea unui teren de fotbal. Până la constituirea acestor fonduri minime, jocurile cu balonul rotund se disputau pe terenuri virane, cu porţi improvizate, în imediata apropiere a fabricii.
În anul 1924 a început amenajarea unui teren de fotbal modest în Caransebeşul Nou, pe locul unde este amplasat Căminul Cultural, care a fost terminat şi dat în folosinţă în anul 1925. Nu s-a jucat mulţi ani pe acest teren, datorită faptului că în zonă a început construirea de case, fiind necesară realizarea unui alt teren de fotbal. Acest al doilea teren a fost amplasat pe locul unde erau impunatoarele fabrici de P.A.L. – „Înnobilare şi Mobilă 2”, teren care a fost folosit până în anul 1965.
Constituirea în anul 1920 a echipei de fotbal Mundus – Atletic Balta Sărată în Caransebeş aduce în următorii doi-trei ani rezultate mulţumitoare, fiind apreciate şi comentate de presa vremii din Banat. Astfel, echipa fabricii reuşeşte sa învingă în deplasare selecţionata oraşului Turnu-Severin, cu categoricul scor de 8-0, iar pe cea a oraşului Reşiţa cu 2-0. Învinge pe teren propriu, cu 6-0, echipa „Kadima” („Înainte”) din Timişoara, campioana districtului Timişoara, categoria a doua, dar pierde cu 4-2 în faţa echipei C.A.T., vicecampioană a districtului Timişoara, categoria întâi.
Celebra echipă „Chinezul” Timişoara (preşedinte, Cornel Lazăr), cunoscută atât în ţară cât şi în Europa, fiind campioana României în anii 1922, 1923, 1924, 1925, 1926 şi 1927, se deplasează la Caransebeş cu garnitura completă – Zombori, Steiner 2, Korsar, Vigh, Vogl, Steiner 1, Tanzer, Teleky, R. Wetzer, Semler, Matek, Raffinsky – şi susţine un meci amical, care se termină cu victoria echipei noastre, cu scorul de 2-1. Meciul revanşă, disputat la Timişoara, s-a încheiat la egalitate, 1-1.
Menţionăm faptul că, după anul 1927, portarul caransebeşean care a jucat şi la Mundus, Damacsek, se transferă la Reşiţa şi activează în campionatul Divizei A, la U.D.R., echipă cu care câştigă titlul de Campioană naţională în ediţia 1930-1931 şi Vicecampioană naţională în ediţia 1931-1932, fiind selecţionat în acea vreme şi în echipa reprezentativă a României.
Echipa Mundus a anilor 1930-1933, formată printre alţii din Martincsek, A. Bali, N. Waninger, C. Prohaszka, I. Potoceanu etc., se caracterizează prin aceea că era formată numai din muncitori, meseriaşi cu înaltă calificare. Mai târziu, activitatea se desfăşoară doar pe plan orăşenesc. Echipa nefiind sprijinită de Consiliul de administraţie al fabricii, echipamentul şi întreţinerea terenului au fost realizate, în bună parte, prin contribuţia jucătorilor şi a suporterilor entuziaşti, care deveneau tot mai numeroşi.
La fel, între anii 1936-1939, formaţia activa tot pe plan local, fără a participa în campionat, echipa de bază fiind compusă din: Martincsek, F. Szabo, I. Potoceanu, C. Maslanca, Neimayer, N. Waninger, I. Szabo, N. Hamat etc.
În perioada anilor 1939-1945, datorită pregătirilor militare şi izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, activitatea fotbalistică se întrerupe în întreaga ţară, deci şi la „Mundus” Balta Sărată. După războiul care a pricinuit multe necazuri, distrugeri materiale şi pierderi de vieţi omeneşti, printre care s-au numărat şi sportivi, începe redeschiderea stadioanelor, eveniment mult aşteptat de iubitorii sportului în general, şi în special ai fotbalului, atât din ţară, cît şi din Caransebeş. Sportul începe să se dezvolte după noi principii, printre care se numărau democratizarea sa şi popularizarea în rândul tineretului. (Va urma)
Prof. Octavian VOICĂU