La Caransebeş, „Noaptea Europeană a Muzeelor” a început dimineaţa, la 10. A fost ora la care sâmbătă, 18 mai, organizatorii au deschis porţile Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, din municipiu. În curtea interioară a instituţiei de cultură au fost amenajate standuri de carte şi flori, cu vânzare, iar cei care nu s-au mulţumit doar cu hrana spirituală oferită de Muzeu au putut gusta din tradiţionalii „Mici de Deva”.
Deschiderea oficială a manifestării a avut loc la ora 18, în holul Muzeului caransebeşean, în prezenţa directorului instituţiei, dr. Adrian Ardeţ, a deputatului Dan-Laurenţiu Tocuţ şi a consilierului local Aurora Gherman, de faţă fiind şi angajaţii Muzeului, dar şi vizitatori dornici să vadă cele opt expoziţii deschise cu acest prilej publicului: Lindenfeld – istoria regăsită, Graniţa bănăţeană în imagini, Ion Sălişteanu – artă contemporană, Artă laică şi religioasă, Meşteşuguri tradiţionale în Banatul de Munte, Din lumea colecţiilor şi a colecţionarilor, Moara cu ciutură şi Casa pădurarului de la Marga.
Manifestarea – a spus dr. Adrian Ardeţ – este o iniţiativă a Ministerului Culturii din Franţa, al cărei start s-a dat în urmă cu opt ani, când s-a reuşit deschiderea muzeelor Europei, marelui public. „Cu patrimoniul existent aici, la Caransebeş, încercăm să aducem publicul spre cultură, spre Muzeu, spre ceea ce înseamnă tradiţie. După ce anul trecut am avut ca lait-motiv Cavalerul Ubu, pentru acest an organizatorii francezi ne-au sugerat să căutăm altceva, şi astfel am amenajat în holul Muzeului o expoziţie foto-documentară legată de satul Lindenfeld, localitate din care oamenii au plecat în anii ’70 ai veacului trecut în Germania, şi actualmente, lucru foarte interesant, se întorc. De aceea am intitulat-o «Lindenfeld – istoria regăsită». Povestea se referă la o familie care a plecat în Germania, s-a întors în România, este o adevărată aventură… Pe lângă această expoziţie, am încercat să reconstituim şi o căruţă cu unelte tradiţionale germane ale populaţiei din zona noastră, a Caransebeşului. De aceea, şi mai ales ţinând cont de faptul că Muzeul nostru este într-un proiect comun cu Muzeul Şvabilor Dunăreni din Ulm, anul acesta l-am dedicat minorităţilor şi de aceea am arborat steagurile Germaniei, al României şi al Uniunii Europene”, a mai spus dr. Adrian Ardeţ.
„Vreau să vă spun în primul rând că astăzi m-am simţit mândru. Şi asta fiindcă, intrând pe internet şi căutând date despre «Noaptea Muzeelor», am constatat că municipiul Caransebeş figurează în lista celor 26 de oraşe din România unde se desfăşoară această importantă manifestare culturală. Doar 26 de oraşe sunt, iar Caransebeşul este inclus cu două locaţii – Muzeul de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, şi Rezervaţia arheologică de la Jupa. Din cele 3.000 de locaţii din toată Europa, două sunt în Caransebeş şi astfel figurăm pe site-urile din toate ţările participante, din toată Uniunea Europeană, iar acesta este un lucru minunat, care face ca această capitală culturală a Banatului Montan, cum îmi place mie să numesc Caransebeşul, să fie cunoscută, să fie promovată”, a spus, în deschiderea manifestării, şi deputatul Dan-Laurenţiu Tocuţ.
După vizitarea expoziţiilor din incinta şi din curtea interioară a Muzeului, acţiunile s-au mutat la Rezervaţia arheologică Tibiscum – Jupa, unde, de la ora 20, pe un ecran gigant, au rulat filmele istorice „Dacii”, „Columna”, „Mihai Viteazul” şi „Gladiatorul”. Ca o curiozitate, să spunem că, la fel ca şi anul trecut, când a fost amenajată în Rezervaţie o scenă, şi acum, în loc de bănci obişnuite, în primele rânduri au fost puse băncile de la fostul Amfiteatru, descoperite în şanţul fortificaţiei romane, restul fiind completat cu scaune. De o parte şi de alta au fost montate corturi pentru copiii din Caransebeş, Jupa, Prisaca şi Căvăran care au venit la vizionarea celor patru filme.
Momentul culminant al manifestării intitulate generic „Noaptea Europeană a Muzeelor” l-a constituit inaugurarea iluminatului nocturn al Rezervaţiei arheologice Tibiscum – Jupa. Acesta constă dintr-un sistem de becuri montate pe căile de acces, dar şi de reflectoare, care luminează trei obiective arheologice – Comandamentul castrului militar de la Tibiscum şi două clădiri din oraş. Lucrările au început în luna februarie şi au costat 10.000 de lei, bani din fondurile Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Urmează ca, începând din această toamnă, să se treacă la restaurarea în întregime a Comandamentului rezervaţiei. „Ceea ce s-a întâmplat astăzi a fost doar un preambul a ceea ce va urma, pentru că la Tibiscum vrem să restaurăm în aşa fel încât clădirile să arate cum au arătat în urmă cu 2.000 de ani. Este vorba despre clădirile din oraş, cu un magazin pe drumul principal, care mergea spre Forum, şi clădirea Comandamentului”, a mai spus Adrian Ardeţ.
Chiar dacă intrarea la toate acţiunile derulate cu ocazia „Nopţii Muzeelor” a fost gratuită, pentru a ţine o evidenţă, organizatorii au dat vizitatorilor bilete. La Muzeul din Caransebeş, numărul acestora a fost de 1.200, iar la Rezervaţia Tibiscum – Jupa, de 700.
Sonia BERGER