Istoria se repetă


Caransebeşul, sub ape. Ca în urmă cu exact 114 ani

Cu toate că judeţul Caraş-Severin ieşise, teoretic, de sub incidenţa Codului Galben de ploi şi vijelii, în noaptea de vineri spre sâmbătă în zona Caransebeşului a plouat încontinuu, cantitatea de apă măsurată de hidrologi fiind de 73 de litri pe metrul pătrat. Ca urmare, pârâul Potoc a ieşit din matcă, îndiguirile şi sistemul de canalizare nemaireuşind să facă faţă debitului extrem de mare de apă, fiind astfel inundate din nou străzile Ardealului şi Tudor Vladmirescu, precum şi unele artere rutiere din zonele adiacente Potocului, în total 15 străzi.

Având în vedere situaţia critică înregistrată, la un moment dat s-a intenţionat chiar demolarea podeţului de pe această stradă, însă s-a renunţat la idee, fiindcă s-a considerat că punerea ei în practică nu ar fi dat rezultatul scontat. Depăşiri ale cotelor de inundaţii s-au înregistrat şi pe Zlăgniţa şi chiar pe râul Sebeş.

Conform declaraţiilor primarului Marcel Vela, s-a intervenit cu saci de nisip, precum şi cu oameni, maşini şi utilaje – şase autospeciale şi şase motopompe – de la Serviciul Public de Întreţinere şi Reabilitare, şi de de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, ambele din cadrul Primăriei Caransebeş, cu echipaje de la Detaşamentul Caransebeş al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” Caraş-Severin, la acţiuni luând parte şi reprezentanţi de la Apele Române. Operaţiuni de intervenţie au avut loc pe Străzile Tudor Vladimirescu, Dâlmei, Padeş şi Pipirigul Mare, precum şi la Spitalul Municipal de Urgenţă, pentru a proteja zona de alimentare cu energie electrică a unităţii medicale pentru a nu fi afectată activitatea în Blocul operator. O autospecială a fost trimisă la Uzina de Apă, deoarece exista pericolul inundării motoarelor, lucru care ar fi afectat alimentarea cu apă a întregului municipiu. „Vom evalua pagubele, pentru ca oamenii ale căror case au fost afectate să fie despăgubiţi”, a mai spus Marcel Vela după şedinţa Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă.

În urma inundaţiilor, au fost afectate 65 de case, 100 de anexe gospodăreşti, 100 de grădini, subsolul Spitalului Municipal de Urgenţă, Uzina de Apă, Centrul „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”, Centrul de plasament „Buna Vestire”, Centrul pentru persoanele fără adăpost şi un număr de trei societăţi comerciale, avarii suferind un pod şi 2.000 de metri liniari de străzi.

Ce n-am spus până acum este că, pentru a permite scurgerea mai rapidă a apei din zona Str. Tudor Vladimirescu, la iniţiativa primarului Marcel Vela, pompierii au făcut o străpungere pe sub calea ferată Caransebeş – Băuţar. Un gest care ar fi trecut poate neobservat, dacă reputatul istoric caransebeşean Liviu Groza nu ne-ar fi atras atenţia asupra lui. Văzând ploile abundente de sâmbătă şi auzind despre ce se petrece în oraş, Liviu Groza a luat un taximetru şi s-a deplasat în zona afectată de inundaţii. „Ajuns acolo, m-a şocat un lucru. În colecţia mea de fotografii şi cărţi poştale ilustrate cu Caransebeşul, ştiam că am una cu inundaţiile care au avut loc în oraş în 1900. Interesantă e data: 13 iulie 1900. În 12 iulie 2014, deci după 114 ani, Caransebeşul s-a confruntat cu alte inundaţii. Aş merge cu ideea şi mai departe… În 1900, ca să evacueze apa din oraş, primarul Constantin Burdea a dat dispoziţie să se spargă linia ferată dintre Caransebeş şi Băuţar, în dreptul Cimitirului catolic, pentru ca toată apa să se scurgă în Câmpia Racoviţei. Bineînţeles că şeful staţiei de cale ferată s-a opus şi a spus că acest lucru nu se poate face decât cu aprobarea ministrului de la Budapesta. Atunci, oarecum enervat, primarul Burdea i-a răspuns: «La ora actuală, eu sunt ministru aici!», după care a luat un târnăcop şi a început să sape şi să dea pământul de-o parte. Văzând curajul lui Burdea, cetăţenii care erau de faţă s-au apucat să spargă rambleul de cale ferată şi astfel apa s-a scurs în Câmpia Racoviţei. După aceea, acolo s-a construit un podeţ care există şi astăzi, pe sub calea ferată… Ce m-a şocat cu adevărat a fost faptul că, fără să ştie toate acestea, sâmbătă, primarul Marcel Vela a dat şi el disopziţie să se facă o străpungere pe sub linia ferată Caransebeş – Băuţar, e adevărat, mai înspre Pipirig, pentru ca apa să se scurgă, exact ca acum 114 ani, în Câmpia Racoviţei. Atunci, mi-am zis că istoria se repetă…”, ne-a spus Liviu Groza.

Sonia BERGER

Ştefan ISAC