Istoricul Parohiei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Vama Marga



Localizare
Satul Vama Marga este amplasat în Culoarul Bistra, în partea de nord-vest a Munţilor Ţarcu, pe malul stâng al râului Bistra. Este traversat de Drumul Naţional DN68 Caransebeş-Haţeg, distanţa până la Caransebeş fiind de circa 30 km. Se învecinează la est cu Parohia Băuțarul Inferior, la sud cu Parohia Marga, iar la vest cu Parohia Voislova. În apropiere, se află: la est Schitul „Sfântul Dionisie Exiguul” Bucova, la circa 22 km, la sud Așezământul medical-creștin „Izvorul Tămăduirii” Marga, la circa 6 km, și Schitul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” Poiana Mărului, la circa 33 km.
Istoricul comunității parohiale
Nu se cunoaşte cu exactitate când a fost întemeiată localitatea, dar se ştie despre ea că la 1885 era pentru prima dată amintită documentar, fiind o aşezare de sine stătătoare, cu numai 7 case. S-a dezvoltat ulterior, dar a rămas, totuşi, un sat de mici dimensiuni. Erau câteva căsuțe de grăniceri și funcționari, care, între timp, s-au căsătorit și și-au stabilit familii aici. Ca să mergi cu sacul la moară, la Băuțar, trebuia să prezinți pașaportul. Numele de familie erau Isacovici, Frenț, Beg, Popovici, dar, în timp, s-au schimbat. A existat aici și o Primărie, primarul fiind onorific. Satul a avut un boier care se numea Udrea. Acesta a avut două fete, Cornelia Andreovici și Eugenia Aladar Csaky , care, când au simțit că se schimbă regimul și își pierd averile, au vândut localnicilor toată averea cu păduri și fânețe. Casa unde se află „Birtul de la Vamă” a fost a lui. Este clădirea cea mai veche din sat, unde, se spune, ar fi poposit și împăratul Franț Iosef, în drum spre stațiunea Băile Herculane.
Istoricul Bisericii parohiale
În trecut satul nu avea o biserică proprie. Evenimentele din viața credincioșilor acestei mici comunități erau semnalate de un clopot ce atârna de creanga teiului aflat în cimitirul satului. Acesta a fost, după terminarea ultimului război mondial, rechiziționat de către Armată. Nimeni nu știe de când există teiul din Vama Marga, dar se presupune că are peste 200 de ani.
Biserica. Între anii 2006-2008 s-a construit biserica. Aceasta poartă hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Ostenitorul construcției noului locaș este părintele Viorel Daia, care, după numirea sa în parohia Marga, în anul 2006, a avut însărcinarea de a construi o biserică în filia Vama Marga, pentru ca credincioşii de aici să aibă locaş de închinare în satul lor.
Lucrările au început în scurt timp, astfel, că, la 26 noiembrie 2006, este pusă piatra de temelie a noului locaș. Biserica este construită din piatră și ciment, acoperită cu tablă, având turnul din lemn. Dimensiunile bisericii sunt: 10,80 x 5 x 4,65 m.
Odată cu finalizarea bisericii, în şedinţa Consiliului Eparhial din data de 9 septembrie 2008, s-a hotărât transformarea filiei Vama Marga în parohie.
În data de 21 noiembrie 2008, la praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului, Întâistătătorul Eparhiei Caransebeşului, Preasfințitul Părinte Lucian, a târnosit noua biserică a Parohiei Vama Marga.
Vizite pastorale au avut loc la 26 noiembrie 2006, 21 noiembrie 2008, 1 decembrie 2013 și 20 decembrie 2015.
Pictura bisericii și iconostasul au fost realizate între anii 2014-2015 și au fost sfințite în data de 20 decembrie 2015, pictura fiind realizată în tehnica tempera de pictorul Damian Mihuț și soția sa Aurelia, din Oțelu Roșu, iar iconostasul de Pr. Alexandru-Petru Coste din localitatea Iaz, județul Sălaj.
Parohia nu are Casă parohială și nu deține teren agricol.
La strană au dat răspunsurile la sfintele slujbe, de-a lungul timpului, următorii: Lucian Căciulescu, Adrian Cioban, Tiberiu Mînzu, de la Marga; Pr. Romulus Frîncu, Diac. Manuel Boran, Sorin Raca de la Băuțar; ing. Matei Frenț, Magdalena Țebeanu din Vama Marga.
Preoți parohi care au slujit în Vama Marga: Pr. Romulus Frîncu (1 martie 2009 – 30 septembrie 2013) din Băuțarul Inferior; Pr. Prof. Dr. Vidu-Marius Vasiloni (1 decembrie 2013 – 30 iunie 2014) din Băuțarul Superior, și Pr. Ioan Tuștean (1 iulie 2014 – prezent) din Marga.
Lucrări efectuate. În 2011 s-a pavat cu plăci de marmură în interiorul bisericii, iar în exterior s-au pavat treptele exterioare; în 2012 s-a ridicat anexa (magazia) din curtea bisericii; în 2014 s-a început pictura în interior a bisericii; în 2015 s-au finalizat lucrările interioare de pictură și s-a montat iconostasul nou.
Şcoala
Aici a funcționat o școală primară în care învățau, până în anul 1999, copiii din sat. Astăzi puținii copii din sat învață la școlile din zonă.
Cadrele didactice care au predat la şcoală. Educatoare: Eva Boldea din Vama Marga;
învățătoare: Dorina Buciuman Sînmărghițan și Lavinia Novac Dumitrescu din Marga, Elena Lozovschi, Ana Mîțu (Glimboca), Eufrosina Nicolae (Bacău), Irina Pascotă (Târșolț – Satu Mare), învățător Dimitrie Sîrbu (Var).
Fosta clădire ce adăpostea școala a fost modernizată şi transformată într-un Centru de zi pentru persoane vârstnice, cu o capacitate de 15 beneficiari. Aici, vârstnicii pot petrece câteva ore pe zi într-un mod plăcut, socializând şi desfăşurând activităţi recreative: jocuri de societate, pot viziona la televizor evenimente sportive, culturale ori filme, sau pur şi simplu se pot întâlni și schimba impresii. Unitatea dispune de grupuri sanitare, paturi pentru odihnă, televizor, frigider. Centrul este dotat corespunzător pentru o astfel de locaţie, cu mobilier, centrală termică, grupuri sanitare etc.
Populaţia
În 1910 avea 96 de locuitori și 22 de case. În perioada interbelică, la câteva decenii de la prima atestare documentară, populația abia depăşea 100 de locuitori (în anul 1935 erau 101 locuitori și 30 de case).
La recensământul din 1992 erau 100 de locuitori, din care 95 credincioși ortodocși, în 2002 localitatea Vama Marga avea 88 de locuitori, din care 80 ortodocși și 8 baptiști, toţi români, iar în 2011 avea 79 de locuitori și 25 de case. Parohia Vama Marga este parohie misionară, având un număr de 17 familii și 60 de credincioși ortodocși (date din anul 2017).
Cimitirul
Cimitirul este administrat de parohie. Nu are capelă.
Date de contact ale parohiei
Satul Vama Marga, Nr. 25 – Biserica comuna Marga, județul Caraș–Severin, Cod poștal – 327261.
Nu are Casă parohială.
Pr. Romulus FRÎNCU
BIBLIOGRAFIE:
1. PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, Petru Bona, Parohiile Eparhiei Caransebeșului, Editura Episcopiei Caransebeșului, 2012, p.106;
2. Lotreanu Ioan, Monografia Banatului, vol. I, Timișoara, 1935, p. 434-435;
3. Dumitru Jompan, Marga 1902-1992. Cronologie culturală, Reşiţa, 1992, p. 68;
4. Martinovici Constantin, Istrate Nicolae, Dicționarul Transilvaniei, Banatului și celorlalte ținuturi alipite, Cluj, 1921;
5. Árpád E. Varga, Statistică recensăminte după limba maternă, respectiv naţionalitate, jud. Caraş-Severin 1880 – 2002;
6. Nicolae Pătruț, Bucurie mare, într-o casă mică, cotidianul „24 de ore”, 29 iulie 2008;
7. Anuarul SOCEC al României Mari 1924-1925, p. 301;
8. Recensământul populației din 2011;
9. Constantin Brătescu, Episcopul Ioan Popasu și cultura bănățeană, Editura Mitropoliei Banatului, Timișoara, 1995, p. 164.