La Caransebeş, ziua de 4 mai este a reputatului istoric Liviu Groza. În semn de apreciere pentru întreaga activitate a acestui important om de cultură, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din municipiu a hotărât să organizeze o serie de manifestări care se vor întinde pe tot parcursul zilei de joi.
Astfel, Aula Musei Caransebesiensis va găzdui evenimentul intitulat generic „Omagiu istoricului col. (r) Liviu Groza, la aniversarea a 85 de ani de viaţă”. Acţiunea va debuta la ora 9, cu cuvântul de salut al oficialităţilor, după care, la ora 9.30, va fi lansată cartea „Regimentul I Românesc de Graniţă (Nr. 16) din Transilvania, de la înfiinţare până la sfârşitul Războaielor Napoleoniene (1762-1813)”, ediţie, traducere, studiu introductiv, note explicative şi anexe, de Costin Feneşan, prezentarea volumului urmând să fie făcută de Adrian Ardeţ, managerul muzeului caransebeşean. De la ora 10.30, este programtă conferinţa susţinută de prof. dr. Miodrag Milin, urmată de o sesiune de comunicări în cadrul căreia specialişti din domeniul istoric, dar nu numai, vor aduce în discuţie o serie de aspecte legate de activitatea Regimentelor româneşti de graniţă.
„Scopul organizării acestei ample manifestări culturale, intitulată generic «Colocviul Naţional al Regimentelor Româneşti de Graniţă», eveniment ajuns anul acesta la cea de a cincea ediţie, este acela de promovare a personalităţilor aflate în viaţă, care, prin activitatea lor ştiinţifică, au încercat să menţină un mediu cultural decent, în speţă col. (r) Liviu Groza, care în întreaga sa activitate s-a străduit să promoveze istoria Banatului Montan”, a spus Cristina Borlovan, referent al muzeului, în cadrul unei conferinţe de presă organizate recent, cu ocazia prezentării acestei manifestări.
De la ora 17, în aceeaşi sală a muzeului, va avea loc lansarea cărţii „Aspecte din activitatea Regimentului de Graniţă Româno-Bănăţean Nr. 13 din Caransebeş”, volumul cu numărul 56 semnat de reputatul istoric Liviu Groza.
„Este un eveniment cu totul aparte în viaţa mea, pe care dr. Adrian Ardeţ îl marchează, fapt pentru care îi mulţumesc din toată inima. Cartea este legată tot de Regimentul de Graniţă din Caransebeş, dar am schimbat puţin felul de a aborda acest subiect. Dacă până acum m-am preocupat numai şi numai de partea militară a acestui regiment, în acest volum, pe care îl prefaţează managerul muzeului, Adrian Ardeţ, vorbesc despre căsătoriile în Graniţă, respectiv cum se făceau, care era problema organizării sanitare în Graniţă, ce importanţă, ce valoare aveau Punctele de graniţă în care erau trimişi soldaţii pentru a nu lăsa să pătrundă bolile care afectau atât animalele, cât şi oamenii. Bineînţeles, un loc central îl ocupă cele trei capitole dedicate Generalului Traian Doda, în contextul unor documente care încă nu au văzut lumina zilei”, a spus col. (r) Liviu Groza.
Istoricul a ţinut să adauge că, datorită stării precare a sănătăţii, îşi va întrerupe o perioadă activitatea. „Nu mă voi opri, însă, şi, fiindcă anul viitor se împlinesc 100 de ani de la importantul act istoric din 1918, lucrez la o carte destul de voluminoasă, intitulată «Caransebeşul şi Marea Unire». Până în prezent am terminat cinci capitole, mai am de scris patru, şi cartea va pleca foarte repede la tipografie, pentru că vreau să o văd publicată, fiindcă e o mândrie a mea faptul că am contribuit la relatarea acestui eveniment, deoarece nu trebuie uitat un aspect, acela că delegaţia de la Caransebeş a fost cea mai mare din Banat care a participat la Alba Iulia, ea numărând peste 150 de persoane. Or, asta mă obligă să scriu această carte şi să o pun la dispoziţia publicului”, a mai spus col. (r) Liviu Groza.
Sonia BERGER