Jos „Textila” în Consiliul Local Caransebeş!


După ce a fost respins în şedinţa Consiliului Local Caransebeş din 29 decembrie 2017, aleşii social-democraţi abţinându-se la vot, proiectul de hotărâre referitor la atribuirea în folosinţă gratuită, pe o perioadă de cinci ani, către SC Transal Urbis SRL, a nouă amplasamente situate pe domeniul public al municipiului, în suprafaţă de 2 mp fiecare, în vederea montării unor containere pentru colectarea materialelor textile uzate, în zonele Hidroelectrica, a Pieţei Centrale, Raiffeisen Bank, magazinului Penny, Şcolii Generale Nr. 2, magazinului Lidl, Ţarinei (vizavi de supermarketul ZET), Gării, precum şi la intrarea în societatea Transal Urbis, a fost repus pe ordinea de zi a întrunirii aleşilor municipali din data de 30 ianuarie. Motivul a fost acela că o asemenea iniţiativă este benefică atât cetăţenilor, cât şi societăţii care asigură salubrizarea oraşului.

În proiectul de hotărâre se arăta că este vorba despre o colaborare între Transal Urbis şi firma Secondtextiliasam 2010 SRL din Dorolţ, judeţul Satu Mare, care are ca obiect de activitate colectarea, sortarea, reciclarea şi comercializarea materialelor textile uzate. Dacă această colaborare s-ar fi realizat, firma de colectare a materialelor textile – îmbrăcăminte şi încălţăminte – ar fi pus la dispoziţie, gratuit, 15 containere al căror preţ este de 700 de euro, şi ar fi asigurat transportul, la sediul acesteia, gratuit. Totodată, societatea ardeleană asigura golirea săptămânală a containerelor, iar la cererea Primăriei Caransebeş sau a oricărei instituţii din municipiu ar fi pus la dispoziţia solicitantului textile în vederea efectuării de donaţii sau pentru servicii sociale primare de care ar fi beneficiat familiile cu mulţi copii, persoane vârstnice aflate în dificultate sau persoane cu dizabilităţi.

De această dată, oportunitatea unei asemenea colaborări nu a mai fost susţinută, ca până acum, de directorul operatorului de salubritate, Ovidiu Chimigeriu, ci de Diana Miculaş, reprezentanta firmei Secondtextiliasam 2010 SRL, care le-a explicat consilierilor că societatea sătmăreană îşi desfăşoară activitatea în 25 de oraşe din 16 judeţe, numai în Caraş-Severin fiind prezentă la Reşiţa, Anina şi Bocşa, în curând urmând să activeze şi la Oraviţa, oraş a cărui administraţie şi-a dat deja acordul în acest sens. Proiectul este unul bine întâmpinat şi se bucură de un succes absolut în toate localităţile în care a fost implementat. „În oraşele în care activăm, colaborăm de obicei cu Asociaţiile Caritas, însă aici, la Caransebeş, acest lucru nu a fost posibil, iar noi am răspuns apelului lansat de societatea Transal Urbis. În plus, am primit o serie de apeluri de la cetăţenii din municipiul dumneavoastră, care ne întrebau când vom ajunge şi la ei cu acest proiect. Noi avem patru depozite în care ducem materialele textile colectate, le selectăm, le sortăm, le curăţăm şi le dezinfectăm, iar ceea ce se poate refolosi, respectiv undeva între 5 şi 7 la sută din aceste materiale, le donăm prin ONG-uri. Restul intră pe procesul de reciclare, al cărui produs finit este firul de aţă”, a spus Diana Miculaş.

Nici în faţa acestor argumente, consilierii PSD nu s-au lăsat înduplecaţi, abţinându-se, şi de această dată, de la vot, ceea ce a dus, automat, la respingerea proiectului de hotărâre.

În aceste condiţii, a spus Ovidiu Chimigeriu, colectarea se va face prin cele două puncte care vor fi deschise, unul la Kaufland şi unul la Penny, în fiecare dintre acestea urmând să fie amplasate câte două containere, deoarece conducerile celor două supermarketuri şi-au dat acordul în acest sens.

Proiectul a fost respins a doua oară, mi se pare inutil să reluăm această discuţie, cu atât mai mult cu cât s-a ajuns la un acord cu retailerii din Caransebeş, care deţin parcări destul de întinse şi care au fost de acord cu amplasarea acestor containere pentru textile. Ar fi fost interesant dacă firma din Satu Mare ar fi prezentat o statistică a tuturor oraşelor care beneficiază de aceste servicii în momentul de faţă, nu doar din Caraş-Severin. Eu aş fi fost de acord cu această iniţiativă, dar nu am drept de vot şi nici drept de veto în Consiliul local”, a spus primarul Felix Borcean, după încheierea şedinţei.

Sonia BERGER