La sfârsitul anului trecut, Centrul parohial ,,Sfintii Apostoli Petru si Pavel” al Bisericii ortodoxe din cartierul resitean Govândari a gazduit lansarea celui de al doilea numar al revistei de cultura traditionala ,,Nedeia”. La manifestare au participat membri ai colectivului redactional, reprezentanti ai clerului, conducatori de institutii descentralizate, printre care s-a numarat si Adrian Ardet, directorul Muzeului Judetean de Etnografie si al Regimentului de Granita din Caransebes, istorici, scriitori, artisti plastici din tot judetul.
Unul dintre obiectivele acestei publicatii este exprimat de Adela Lungu-Schindler, în editorialul acestui al doilea numar al revistei, unde, sub titlul ,,Pledoarie pentru identitate”, scrie: ,,Iata-ne în fata celui de-al doilea numar al revistei «Nedeia», publicatie ce si-a propus, asa cum anunta înca de la început redactorul-sef Angelica Herac, sa puna în valoare identitatea Banatului. Optiunea e usor explicabila daca avem în vedere ca institutia care sustine aceasta aparitie este Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Caras-Severin”.
Dupa discursul preotului Petru Berbentia, protopopul Resitei, a vorbit Angelica Herac, redactorul-sef al revistei, care a facut o scurta prezentare a redactorilor si colaboratorilor, a rubricilor permanente ale revistei, precum si a articolelor prezente în acest numar, dintre care amintim: ,,Povestea vremii de demult”, de Mircea Taban, ,,Legenda Cascadei Bigar”, de Floarea-Ana Tunea, ,,Semnificatia costumului national românesc”, de Pavel Panduru, ,,Rusaliile – sarbatoarea satului”, de Nicolina Puichita, ,,Pomul de Craciun (istorie si legenda)”, de Vasile Pistolea, ,,Actul ritual în contemporaneitate”, semnat Maria Frentiu, ,,Semenicul si-a mutat înaltimile în Serbia”, de Stefan Isac, sau ,,Un cântaret al Banatului: Florentin Iosif”, de Theodora Popescu.
Despre revista au mai vorbit Adela Lungu-Schindler, redactor al publicatiei, Gheorghe Tunea, directorul CJCPCT, Gheorghe Jurma, redactor si editor al revistei, scriitorii Gheorghe Zincescu si Dana Balanescu, precum si istoricul Gheorghe Rancu. (B. Metes)