Activităţile culturale destinate conservării şi promovării folclorului şi jocului popular veritabil continuă intens în urbea de pe Timiş şi Sebeş. În capitala Ţării Gugulanilor există un tânăr grup etnofolcloric de dansuri, denumit „Junii Gugulani”, fondat în decembrie 2010, la iniţiativa fraţilor Adrian şi Adela Jurchescu, care îndeplinesc şi rolurile de coordonatori şi coregrafi.
Adrian este în vârstă de 27 de ani, iar Adela are 26 de ani, fiind o tânără interpretă de folclor veritabil, deosebit de talentată, ambii punând mult suflet în tot ceea ce fac.
Grupul îşi propune să scoată la lumină valorile autentice ale dansului popular, precum şi să continue şi să îmbogăţească tradiţia străbunilor noştri, în această zonă a Ţării Gugulanilor, extrem de bogată din punct de vedere etnofolcloric.
Tânărul ansamblu are în componenţă membri cu vârste cuprinse între 4 şi 19 ani, care se pregătesc intens, grupaţi pe trei categorii de vârstă, şi funcţionează pe lângă Casa de Cultură „George Suru”. Coregrafia acestora este adaptabilă la orice sală de spectacole, în aer liber sau în orice loc unde se derulează evenimente cultural-artistice.
Dansurile populare montate de Ansamblul „Junii Gugulani” se caracterizează prin eleganţa mişcărilor, armonie şi prezenţă scenică demnă, dar şi prin forţă, vigoare şi accelerarea ritmului de dans, pe parcurs, care se menţine până la finalul performanţei artistice, atribute specifice dansului bănăţenilor de la munte. Astfel, prin arta, dansul şi harul lor, tinerii caransebeşeni îndeamnă la dragoste de viaţă, statornicie, şi la păstrarea şi conservarea tradiţiilor strămoşeşti ale locului.
Toate aceste elemente demonstrează virtuţile dansatorilor, talentul și caracteristicile lor spirituale, precum şi faptul că sunt de cea mai autentică origine gugulană, cu obiceiuri etnografice neschimbate şi păstrate imaculate de sute de ani.
„Iubesc muzica şi jocul popular, și practic această meserie de zece ani. Ansamblul «Junii Gugulani» are o mare însemnătate pentru mine, deoarece am luat parte la înfiinţarea sa, în urmă cu şase ani, sprijinindu-l pe fratele meu Adrian. Până în prezent, am activat în cadrul grupului atât ca dansatoare, cât şi ca solist vocal şi coordonator”, ne-a spus Adela Jurchescu.
„Am considerat absolut necesară înfiinţarea acestui ansamblu în luna decembrie a anului 2010, deoarece jocul, portul, tradiţiile şi obiceiurile din Banat, dar şi din România, trebuie neapărat păstrate nealterate în aceste zile în care, parcă, totul se pierde. Am participat de-a lungul timpului la diferite festivaluri, atât spectacole, cât şi concursuri, în ţară şi străinătate, ocazii cu care am reuşit să obţinem pentru Caransebeş o serie de premii importante, precum şi o experienţă unică de viaţă”, a spus coordonatorul grupului de dansuri gugulan, Adrian Jurchescu.
Ansamblul de Dansuri Populare „Junii Gugulani” se remarcă la toate spectacolele la care ia parte, la concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale, fiind apreciat şi stârnind ropote de aplauze din partea publicului, atât pentru performanţa scenică, cât şi pentru frumuseţea, rafinamentul şi autenticitatea costumelor lor populare, fiind, cu adevărat, unul dintre mesagerii culturii tradiţionale din Banatul Montan.
Astfel, în palmaresul tinerilor caransebeşeni figurează participări la Festivalul „Ciobănaşul” din comuna Băuţar, unde au obţinut Locul I în anul 2015, respectiv Marele Premiu în anul 2016, Festivalul „Doina Bistrei” de la Poiana Mărului, ocazie cu care au cucerit Marele Premiu în anul 2016, Festivalul „Miss Piranda” de la Greoni, unde au obţinut Locul II în anul 2015, Marele Premiu, anul acesta, la Festivalul „Gugulan cu Car cu Mere” de la Caransebeş, precum şi la Festivalul „Hora”, derulat în comuna timişană Dudeştii Noi, trei ani la rând, începând cu anul 2014.
Totodată, Ansamblul de Dansuri Populare „Junii Gugulani” a luat parte la turnee desfăşurate în străinătate, în ţări precum Republica Serbia – 2013, Macedonia – 2014, dar şi Cehia şi Germania, în anul 2015.
Vasi POPESCU