Jupa are, în sfârşit, staţie de epurare 1



Joi, 11 februarie, a fost dată în folosinţă Staţia de Epurare de la Jupa, aparţinând Exploatării Caransebeş a Aquacaraş SA, după ce, timp de 10 ani, din cauza unor disfuncţionalităţi, acest obiectiv nu a fost operaţional. La eveniment au participat Romeo Dunca şi Marius Isac, preşedintele, respectiv vicepreşedintele Consiliului judeţean, Gheorghe Filipescu, directorul general al SC Aquacaraş SA, primarul Caransebeşului, Felix Borcean, viceprimarul Felician Pasere, city-managerul Florin Bogdea, precum şi angajaţi ai operatorului judeţean de apă şi canalizare.
Conform declaraţiilor lui Marius Boeriu, şef serviciu Staţie de epurare, obiectivul de la Jupa este unul de tip modular, care are o capacitate de procesare de până la 50 mc pe oră, fiind una dintre staţiile moderne, făcută astfel încât deversarea apei în râul Timiş să se facă în cele mai bune condiţii, iar ea să fie de cea mai bună calitate. „Sunt anumite procese care se desfăşoară în acest modul. Chiar dacă el pare mic, aici anumite bacterii îşi fac treaba, dacă pot să spun aşa, pentru a aduce apa în parametri. Staţia are două trepte, una mecanică şi una biologică”, a mai spus Marius Boeriu.
La rândul său, Felix Borcean a declarat că punerea în funcţiune a Staţiei de Epurare de la Jupa, care deserveşte întreg acest sat aparţinător municipiului Caransebeş, este un moment aşteptat de mai bine de 10 ani. „Am reuşit, în sfârşit, după lupte seculare, să ajungem şi în această zi, să fim în regulă şi cu această staţie care, din câte am înţeles, are un debit suficient încât să preia întreaga cantitate de canal din Jupa. Mă bucur că s-a realizat, în sfârşit, suntem în regulă şi în ceea ce priveşte mediul, este benefică şi pentru râul Timiş, atât de greu încercat în aceşti ani cu toate deversările acestea. Aştept şi finalizarea Staţiei de Tratare de la Caransebeş, pentru a închide astfel un circuit mare, mult aşteptat de locuitorii municipiului, să avem în sfârşit o apă de calitate, cu adevărat potabilă, precum şi finalizarea celorlalte lucrări care ar mai fi de realizat de către Aquacaraş pe străzile care încă nu au apă şi canalizare”, a mai spus edilul.
Felix Borcean a mai precizat că investiţia, de fapt reparaţia, deoarece staţia a fost executată complet, dar cei 10 ani în care nu a funcţionat au dus la alterarea şi uzarea unor piese, care se ridică la peste 60.000 de lei, a fost suportată de Aquacaraş.
Referindu-se la drumul de câteva sute de metri care leagă Staţia de epurare de DN 6, a cărui stare precară a fost semnalată de Romeo Dunca, preşedintele Consiliului judeţean, Felix Borcean a adăugat că acesta constituie o prioritate pentru administraţia locală caransebeşeană, la fel ca şi cel de la Staţia de tratare, estimând că aceste obiective vor fi finalizate în prima jumătate a acestui an.
„Deși această stație a fost finalizată în urmă cu peste opt ani, investiția era nefuncțională din cauza unor probleme juridice. L-am rugat pe domnul director al Societății Aquacaraș, Gheorghe Filipescu, să deblocheze situația pentru că cetățenii trebuie să beneficieze de aceste servicii.
După o investiție făcută de operatorul de apă și canal, instalația a fost pusă în funcțiune, urmând ca situația juridică să se clarifice în instanță”, a scris Romeo Dunca pe pagina sa de socializare.
Sonia BERGER


Un gând despre “Jupa are, în sfârşit, staţie de epurare

Comentariile sunt închise.