Cei mari fac sală de joacă pentru cei mici
Aripa tânără a Asociaţiei Kolping Caransebeş se ţine de cuvânt în ceea ce priveşte amenajarea sălii de joacă a Secţiei de Pediatrie din Spitalul Municipal de Urgenţă. Astfel, o echipă a început munca de voluntariat pentru punerea la punct a unui spaţiu extrem de important şi necesar copiilor internaţi şi care, până acum, era folosit ca vestiar pentru salariaţi. Proiectul a demarat anul trecut, când a început campania de strângere a fondurilor. În curând, întreaga Secţie Pediatrie a Spitalului va intra într-un proces de reabilitare şi modernizare. (C. Senco)
Kolping Tineret Caransebeş îşi onorează promisiunea de amenajare a sălii de joacă a Secţiei de Pediatrie din Spitalul Municipal de Urgenţă. Mai exact, Marcel Ştefănuţi, Laurenţiu Cirea, Carmen Chesaru, Cristina Babeu, Laurenţiu Labo, Laura Marinescu, Oana Cardaş, Andreea Truică, Darius Jura şi Denis Dugălia fac muncă de voluntariat pentru amenajarea unui spaţiu extrem de important şi necesar copiilor internaţi şi care, până acum, era folosit drept vestiar pentru salariaţi. ,,Practic, amenajarea sălii presupune raşchetarea pereţilor, chituirea şi zugrăvirea lor, schimbarea uşii şi a caloriferului – urmând să fie montat unul mai mare, care să facă faţă încăperii –, pictarea pereţilor, turnarea şapei, montarea mochetei, schimbarea sistemului de iluminat, a prizelor şi întrerupătoarelor, achiziţionarea unui televizor, a unui DVD şi a unei camere video, a mobilierului şi a jucăriilor”, ne-a declarat Carmen Chesaru.
Activitatea tinerilor de la Kolping Caransebeş a fost deosebit de bine primită de părinţii copiilor suferinzi, internaţi în Secţia Pediatrie. Una dintre mămici susţine că e bucuroasă de această iniţiativă, pentru că, odată pusă în funcţiune sala de joacă, copiii vor avea unde să-şi consume energia. Tot ea crede, însă, că ar fi bine ca munca şi eforturile voluntarilor să fie apreciate şi de adulţii care ar trebui să înveţe să păstreze curăţenia şi dotările.
Pentru realizarea acestui proiect, munca voluntarilor a început încă din 2010, când a demarat campania de strângere a fondurilor. Cei 5.200 de lei au fost strânşi cu sprijinul şi din contribuţiile Kolpingwerk Erfurt/Germania, S.C. Hidroconstrucţia SA, SC Cerna SRL şi ale familiilor Poşircă şi Pasere. De asemenea, grupul de tineri a mai organizat un bal de caritate în beneficial acestui proiect. Voluntarii mai beneficiază de sprijinul unui meşter trimis acolo din partea societăţii AneDan Construct SRL, care efectuează lucrările de reparare a pereţilor şi de înlocuire a instalaţiilor.
,,Motivaţia acestei investiţii şi efortul voluntarilor noştri sunt susţinute de dorinţa de a crea un mediu plăcut şi relaxant pentru copii, în care ei să îşi dezvolte creativitatea prin joc şi activităţi recreative. În felul acesta, ei vor putea trece mai uşor peste depresia cauzată de boală şi spitalizare”, a mai precizat Carmen Chesaru. După inaugurarea sălii de joacă, tinerii Kolping din Caransebeş îşi propun să desfăşoare un program de activităţi săptămânale cu copiii internaţi.
În curând, întreaga Secţie de Pediatrie a Spitalului de Urgenţă Caransebeş va intra în reabilitare şi modernizare. Acest lucru a devenit posibil datorită proiectului ,,Pentru un zâmbet de copil – Reabilitarea Secţiei de Pediatrie a Spitalului Municipal Caransebeş”, în cadrul programului „Împreună pentru fiecare”, finanţat de Rompetrol. Proiectul a fost iniţiat de Asociatia Nevo Parudimos, în parteneriat cu Primăria muncipiului Caransebeş şi 11 ONG-uri. Conform proiectului, Rompetrol asigură suma de 45.000 de lei, iar diferenţa până la 120.000 de lei, la cât au fost estimate cheltuielile, va trebui acoperită din finanţare locală, cu spijinul firmelor, şcolilor, instituţiilor publice şi private.
Potrivit proiectului, vor intra în reabilitare toate cele 19 saloane, patru cabinete medicale, sala de mese, două rezerve, două săli de tratament, camera de gardă, cabinetul asistentelor, patru grupuri sanitare şi holul, aflate acum într-o avansată stare de degradare. Reabilitarea va consta în montarea de gresie şi faianţă în toate saloanele unde este nevoie, zugrăvirea şi pictarea tuturor încăperilor pentru a deveni mai primitoare, vopsirea uşilor, repararea instalaţiei electrice, punerea unor candelabre şi a unor draperii în fiecare salon, schimbarea chiuvetelor, acolo unde este nevoie.
Secţia Pediatrie a Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş este cea mai mare din Caraş-Severin şi deserveşte o treime din copiii judeţului. În 2010, aici au fost spitalizaţi mai mult de 2.400 de copii, care, pe lângă faptul că s-au confruntat cu bolile de care sufereau, au fost nevoiţi să treacă şi peste şocul pe care ţi-l oferă aspectul deprimant al acestei secţii, în care nu s-au mai făcut investiţii în ultimii 20 de ani.
Carmen SENCO