Tanti Margit, din Caransebeş, este cel mai bătrân locuitor al judeţului
Caransebeşeanca Margit Szemenyei, care a împlinit sâmbătă, 10 august, 106 ani, este cel mai longeviv locuitor al judeţului Caraş-Severin. La sfârşitul săptămânii trecute, Tanti Margit, aşa cum îi spun cei apropiaţi, a primit foarte multă lume – oaspeţi, rude, vecini sau prieteni –, care, ca în fiecare an, au ţinut să o felicite.
Printre cei care au trecut pragul casei lui Tanti Margit a fost şi Marcel Vela, cel care a fost alături de aceasta şi când bătrâna a împlinit 100 de ani. Marcel Vela i-a dăruit din partea municipalităţii un buchet mare de flori, o diplomă Premium şi un plic cu 500 de lei, bani care vor fi folosiţi de strănepoţi pentru a-i cumpăra lui Tanti Margit ce-şi doreşte ea.
„Cred că este un moment special nu numai pentru Caransebeş, ci şi pentru Banatul de Munte. Tanti Margit împlineşte 106 ani, o vârstă extraordinar de frumoasă, pe care o visăm şi o dorim toţi cei care acum, contemporani cu dânsa, suntem curioşi de misterele longevităţii domniei-sale. Se adevereşte o dată în plus ceea ce a spus Brâncuşi, şi anume că «atunci când încetăm să mai fim copii, murim». Tanti Margit, deşi are 106 ani, are un suflet de copil, este un om extraordinar şi sunt convins că ne vom reîntâlni sănătoşi cu ea şi la 107 ani şi în continuare, doborând toate recordurile din România”, a spus primarul Marcel Vela.
Tanti Margit a fost extrem de bucuroasă de vizită. În ciuda vârstei, ea nu se plânge de nimic, spune că e sănătoasă tun, doar picioarele şi vederea fiindu-i afectate de trecerea anilor. Mai mult decât atât, femeia şi-a păstrat umorul în dialogul purtat cu Marcel Vela, acesta fiind surprins de tonusul sărbătoritei.
De religie catolică, Tanti Margit s-a născut într-o familie de maghiari, la Chişinău Criş, în anul răscoalei din 1907, iar cele şase clase pe care le-a parcurs, le-a absolvit la Ineu. În 1933, când tatăl ei a fost transferat ca maistru la Întreprinderea de prelucrare a lemnului Mundus, familia s-a stabilit la Caransebeş şi a muncit timp de 30 de ani în Secţia lustruiri a fabricii. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, soţul ei a fost prizonier în Rusia, de unde a plecat în Germania. Chiar dacă aveau împreună un copil, Tanti Margit nu vrut să plece din ţară şi şi-a crescut singură băiatul. Mama ei a murit la 52 de ani, iar tatăl i-a supravieţuit încă 40. Până la 92 de ani, au rămas unul lângă celălalt, îngrijindu-se reciproc. Din păcate, şi fiul ei a murit în urmă cu 11 ani, iar nora, despre care bătrâna susţine că a fost o femeie extraordinară, a murit acum 21 de ani, în urma unui accident. Bătrâna are doi nepoţi şi patru strănepoţi şi actualmente locuieşte împreună cu familia unuia dintre nepoţi. La cei 106 ani, Margit Szemenyei este singura supravieţuitoare, pentru că ceilalţi trei fraţi ai ei au murit cu mulţi ani în urmă.
Sonia BERGER