Despre fotbalul caransebeşean s-a scris mult şi se va mai scrie, e, fără îndoială, un subiect generos, însă nimeni nu s-a aplecat temeinic asupra lui în ultimii ani. Dar, atunci când cineva se va hotărî să o facă, va trebui, cu siguranţă, să ţină cont de un nume – Ion Feneş. Sau, mai simplu, Bebe Feneş.
Motivele sunt multe, dar, în primul rând, cel mai neobişnuit e faptul că, deşi a împlinit 44 de ani şi merge pe 45, Bebe Feneş e căpitanul echipei Magica Balta Caransebeş, aflată în vârful ierarhiei Ligii a IV-a Caraş-Severin. Este „acel” număr 10 de care are nevoie orice formaţie, e liderul ei din vestiar şi din teren. E omul de bază al antrenorului Ion Bica, tehnicianul caransebeşean fiind chiar mai tânăr decât căpitanul său. În plus, de-a lungul carierei sale sportive care se întinde pe 31 de ani, Bebe Feneş a văzut şi a trăit multe, jucând în România, dar şi în campionatele din Austria şi Elveţia.
L-am găsit pe veteranul din Balta Sărată la locul de muncă, la localul pe care îl administrează şi, la o cafea, am stat de vorbă pe îndelete. La prima întrebare, cea mai firească, mi-a răspuns că a început să joace fotbal la 13 ani, la Clubul Sportiv Caransebeş, primul său antrenor fiind prof. Toma Peica. Primul pas spre fotbalul de seniori a însemnat echipa Caromet Caransebeş, în Divizia C, cum era atunci, acum desfiinţată, unde a jucat doi ani, după care s-a transferat la Alba Iulia, în Divizia B, apoi a evoluat pentru scurt timp, în 2001, la formaţia din Orăştie, în Divizia C. A urmat Metalul Plopeni, în Divizia B, apoi a vrut să se transfere la Pandurii Târgu Jiu, dar suma cerută a fost prea mare şi lucrurile au rămas aşa.
„Pandurii erau în Liga a II-a, au şi promovat atunci, antrenor era Emil Săndoi. Asta mi-a adus aminte şi de faptul că, atunci când jucam la Caromet, trebuia să plec la Reşiţa, când era în Liga I, dar, cum eram junior de 19 ani, s-a cerut o sumă foarte mare pentru mine, cred că era vorba de 50.000 de mărci germane, extrem de mulţi bani pentru vremea aia, iar când să plec de la Plopeni la Pandurii voiau 70.000 de dolari. Chiar şi de la Orăştie la Plopeni am fost transferat pe 30.000 de dolari, ceea ce însemna, atunci, preţul a şapte apartamente în oraş. Erau bani mulţi, care azi ar echivala cu câteva sute de mii de euro”.
De la Plopeni, a plecat la Sânnicolau Mare, în Liga a III-a, cu care a reuşit promovarea.
A urmat apoi o pauză, atunci când a plecat în Austria, unde a mai jucat în Liga a III-a, dar, chiar şi aşa, financiar era mulţumit.
„A venit apoi momentul în care Dan Alexa a făcut în Caransebeş echipă la Liga a IV-a şi se dorea promovarea, dar nu s-a reuşit câştigarea meciului de baraj, eu eram deja în Elveţia, jucam acolo, dar în pauza competiţională veneam în ţară. Totul a durat vreo trei ani, dar eram plătit foarte bine, primeam aproximativ 7.000 de franci elveţieni pentru zece meciuri. Era bine fiindcă locuiam la sora mea, care era stabilită acolo. După aceea, am revenit în România şi mi-am deschis un business aici, la Caransebeş”.
Asta se întâmpla în 2015. A mai prins câteva meciuri în Liga a II-a cu FC Caransebeş, după care a jucat la echipa din Balta Sărată, „echipa lui de suflet”, însă până atunci, câţiva ani, a stat pe tuşă, din cauza unor probleme la ligamentele piciorului drept, fiind nevoit să se opereze.
Bebe Feneş administrează o afacere, aşa că joacă fotbal doar de plăcere. E bucuros şi onorat de faptul că, în 2022, a câştigat, la 43 de ani, titlul de cel mai bun jucător din Liga a IV-a Caraş-Severin.
Veteranul din Balta Sărată are însă şi o problemă – nu ar putea să fie antrenor. „N-aş putea niciodată să fac lucrul ăsta. Trebuie să fii făcut pentru asta. Eu nu am cum să aleg între băieţi, cine intră şi cine nu intră pe teren. Iubesc oamenii şi nu cred că aş putea să mă uit în ochii jucătorilor ştiind că poate îi nedreptăţesc pe unii. Şi nici nu e o meserie foarte uşoară”.
Le este recunoscător şi îi respectă pe finanţatorii care susţin Magica Balta, dar se şi întreabă cum de un oraş cum e Caransebeşul, totuşi municipiu, nu are măcar o echipă de Liga a III-a.
La o întrebare, însă, nu a fost sigur de răspuns: nu ştie câte goluri a dat în cei 31 de ani petrecuţi pe teren, dar estimează că, fiind mijlocaş, undeva pe la 200.
Pentru viitor, speră că Magica Balta va reuşi să promoveze în Liga a III-a anul acesta, deşi e la mare luptă cu ACS 2017 Slatina Timiş, echipă la care are mulţi prieteni.
Reţeta succesului: „Am avut mereu continuitate, cu excepţia celor trei ani în care am fost accidentat, dar nu e numai asta. Merg la toate antrenamentele, nu am fumat, nu am consumat alcool, chiar dacă, din cauza business-ului, uneori mai pierd nopţile. Dar, oricum, nu consider şi nu simt că am 44 de ani. Ştiu că va veni şi ziua când n-am să mai pot juca, şi atunci o să pun ghetele în cui. Va fi greu, fiindcă, pentru mine, orice zi fără fotbal e o zi pierdută”.
Adrian CRÂNGANU