La sfârşitul săptămânii trecute, la Caransebeş s-au desfăşurat o serie de manifestări culturale care au transformat municipiul în capitala folclorului bănăţean. Cea de a XVIII-a ediţie a Festivalului-concurs ,,Luţă Ioviţă” a fost încununată de împlinirea a 60 de ani de la înfiinţarea Ansamblului ,,Doina Banatului”, prilej cu care Galeria de artă ,,Corneliu Baba” s-a dovedit neîncăpătoare pentru mulţimea de artişti care au evoluat de-a lungul timpului la această formaţiune folclorică, precum şi de oameni de cultură. Cu acest prilej a avut loc şi vernisajul expoziţiei de fotografii ,,Doina Banatului – 60 de ani de la înfiinţare” şi a fost lansat volumul ,,Pe urmele <<Doinei Banatului>> şi ale slujitorilor ei”, de Ştefan Isac. Pe scena amplasată în Centrul civic a avut loc apoi Gala laureaţilor Festivalului-concurs şi festivitatea de decernare a 160 de trofee membrilor Ansamblului. (C. Senco, L. Dinu)
Evenimentele culturale desfăşurate în cascadă la sfârşitul săptămânii trecute au transformat Caransebeşul în capitala Banatului. Ediţia din acest an a Festivalului-concurs „Luţă Ioviţă” a fost încununată de împlinirea a 60 de ani de la înfiinţarea Ansamblului folcloric „Doina Banatului”, prilej cu care, sâmbătă, 6 august, la Galeria de Artă „Corneliu Baba” s-au reunit zeci de actuali şi foşti membri ai Ansamblului folcloric, numeroşi oameni de cultură din Banat şi nu numai. „După o întrerupere a acestui prestigios festival, se simţea nevoia ca acesta să fie resuscitat, iar împlinirea acestei frumoase vârste, a constituit momentul ideal”, a precizat, în deschiderea manifestării, Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru”.
Cu acest prilej, a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografii „Doina Banatului – 60 de ani de la înfiinţare” şi lansarea volumului ,,Pe urmele «Doinei Banatului» şi ale slujitorilor ei”, scrisă de solistul Ştefan Isac. „Este sublim să ne amintim de cei care, în 1951, au pus bazele Ansamblului folcloric, şi să evocăm astfel soliştii, instrumentiştii, dirijorii, coregrafii şi pe toţi cei care, în toată această perioadă, au trudit aici”, a declarat Nicolae Borcean, city-managerul Caransebeşului. Cartea, socotită emblemă a sufletului bănăţenilor, s-a născut odată cu săptămânalul „7 zile”, în urma discuţiilor purtate de autor cu redactorul-şef al publicaţiei. „Pentru că am crescut odată cu «Doina Banatului», am fost sfătuit să scriu despre istoria şi viaţa Ansamblului atât de drag nouă, tuturor. La fel de adevărat e că acest lucru n-ar fi fost posibil fără ajutorul dumneavoastră, al celor prezenţi aici, dar şi
al celor care nu mai sunt alături de noi”, a spus emoţionat Ştefan Isac, bucuros că evenimentul se petrece în ziua în care, în 1964, el se lansa ca şi solist în Ansamblul de la Caransebeş. Anul 2011 îl găseşte pe Ştefan Isac la 65 de ani de
viaţă şi 47 de ani de carieră artistică. Volumul său, în cele peste 200 de pagini, prezintă biografii şi ilustraţii inedite, precum şi amănunte din activitatea profesională a unei părţi dintre cei 183 de artişti care au activitat aici din anul 1951 până în prezent. De altfel, în cuvântul de deschidere al cărţii, primarul Ion Marcel Vela preciza că „Doina Banatului” a polarizat, prin vreme, interes şi pasiune pentru valorile creaţiei populare, de la bunici şi strănepoţi, atât în Banat, cât şi în întreaga ţară. Întâlnirile spectatorilor cu artiştii Ansamblului caransebeşean au fost întotdeauna prilejuri de mare satisfacţie şi bucurie. Înalta ţinută artistică a acestor descinderi pe scenele căminelor şi caselor de cultură de la sate şi oraşe au dăinuit multă vreme în mintea şi sufletul iubitorilor de folclor, ale consumatorilor „aromatei băuturi de aur”.
În cadrul aceleiaşi manifestări a fost prezentat un film documentar, un colaj de imagini şi fotografii ale membrilor Ansamblului, precum şi scene din activitatea lor.
Pe scena amplastă în Centrul civic, a avut loc apoi, Gala laureaţilor Festivalului-concurs „Luţă Ioviţă”. Anul acesta, Trofeul „Luţă Ioviţă”, la secţiunea interpretare vocală a fost acordat soliştilor Ionuţ Dănuţ Popescu din Teleorman şi Vasilica Uţă din Baia Mare. La secţiunea interpretare instrumentală, premiul cel mare i-a revenit lui Eugen Dănuţ Goga din Reghin, urmat de Ciprian Sandu din Armeniş. Acţiunea a fost urmată de festivitatea de decernare a 160 de trofee şi diplome membrilor Ansamblului „Doina Banatului”. Rând pe rând, au urcat pe scenă Dumitru Chepeţean, Achim Nica, Valeria Arnăutu, Luca Novac, familia Olan (ca instrumentişti), Valeria Colojoară, Maria Tudor, Ana Pacatiuş, Sonia Vlaicovici, Nicoleta Voica, Laci Perescu, Tanţi Lefter Biju, Miloslav Tatarici, Luţă Bunei şi mulţi alţii.
Carmen SENCO
Liviu DINU