La a patruzecea ediţie, ,,Hercules” – mai tare ca oricând


Înainte de-a descrie aspecte de la cea de-a patruzecea ediţie a Festivalului Internaţional ,,Hercules 2010”, vă prezentăm câteva date legate de Băile Herculane, despre care puţini ştiu că este una dintre cele mai vechi staţiuni balneare ale lumii, cu o ,,vârstă” atestată documentar de peste 1848 de ani. Situată pe Valea Cernei, la 5 km de principala arteră rutieră ce leagă vestul ţării de Bucureşti, D.N.6 (E.70) şi de calea ferată internaţională Bucureşti-Timişoara-Moraviţa, staţiunea este accesibilă pe calea fluvială a Dunării, fie dinspre est: Sulina – Galaţi – Drobeta Turnu Severin – Orşova, fie dinspre vest: Viena – Budapesta – Belgrad – Orşova. Aeroporturile cele mai apropiate se află la Caransebeş şi Timişoara. Staţiunea Băile Herculane este integrată în Parcul Naţional Valea Cernei – Domogled şi are o poziţie deosebit de pitorească. Aşezarea ei atractivă pe fascinanta Vale a Cernei, la o altitudine de 160 m, fiind situată pe aceeaşi paralelă cu Nisa şi Veneţia, îi conferă un climat agreabil, cu influenţe mediteraneene. Istoria Băilor Herculane se întinde pe o durată de aproape două milenii. Atestarea documentară a staţiunii datează din anii 153 e.n., fapt consemnat într-o tabulă votivă din Băi, dedicată ,,zeilor şi divinităţilor apelor, Ulpius Secundinus, Marius Valens, Poroponius Haemus, lui Carus, Val, Valens, trimişi ca delegaţi romani să asiste la alegerea în calitate de consul a fostului lor coleg Severianus, care, întorcându-se nevătămaţi, au ridicat acest prinos de recunoştinţă”. Aristocraţia Romei antice, impresionată de excepţionala putere tămăduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, sosind în Dacia, a întemeiat un adevărat cult balnear sub semnul tutelar al lui ,,Hercules”.

Această lună a lui Cuptor, respectiv intervalul 5-10 iulie, a reprezentat pentru Băile Herculane desfăşurarea celei de a patruzecea ediţii a renumitului Festival Internaţional de Folclor ,,Hercules”.

Acţiunea a început luni, 5 iulie, la ora 19.30, cu parada portului popular a ansamblurilor artistice din zona Banatului, precum şi a unor ansambluri străine, care au defilat pe traseul Zona Blocurilor – Parcul Vicol. La ora 20 a avut loc deschiderea oficială a Festivalului, în cadrul căreia viceprimarul oraşului Băile Herculane, Ionuţ Lalescu, prof. Gheorghe Ţunea, directorul CJCPCT Caraş-Severin şi director al festivalului, prof. dr. Ada Cruceanu, director al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a judeţului Caraş-Severin, au rostit alocuţiuni legate de importanţa acestui festival, de păstrarea şi valorificarea folclorului românesc şi internaţional. De la ora 20.30, pe scena Teatrului de vară din Parcul Vicol au susţinut spectacole: Fanfara din Lăpuşnicu Mare, Ansamblul ,,Cununiţa” din Bănia, Ansamblul ,,Caraşul” din Grădinari, Ansamblul ,,Armenişana” din Armeniş – instructor Dumitru Dragomir, Ansamblul ,,Hora Belinţului” din Belinţ, Ansamblul Liceului ,,Hercules” din Herculane, Ansamblul ,,Gugulanul” din Borlova – instructor Gheorghe Cocie, Ansambluri din Costa Rica şi Olanda, aceştia din urmă fiind instruiţi de Iohana Sandu, fiica cea mare a trompetistului Ion Sandu şi nepoata lui Nana Florea, care este şi studentă la Timişoara, din ansamblu mai făcând parte Anja şi Corina Sandu, soţia şi fiica cea mică a lui Ion Sandu, precum şi Ansamblul ,,Bitola” din Macedonia.

Marţi, 6 iulie, la ora 20, pe aceeaşi scenă au susţinut spectacole Ansamblurile ,,Junii Sibiului” din Sibiu, coregraf şi director Silvia Macrea, din Eftimie Murgu şi ,,Reşiţeana” din Reşiţa, Ansambluri din Turcia, Grecia, Costa Rica, Olanda şi Macedonia,

Miercuri, 7 iulie, de la ora 11, la Primăria din Băile Herculane a avut loc întâlnirea conducătorilor de delegaţii cu autorităţile locale şi judeţene. De la ora 20, în sala arhiplină de Festivităţi a Hotelului ,,Dacia” din Băile Herculane s-a desfăşurat un spectacol susţinut de Ansamblul ,,Danubius” din Drobeta Turnu Severin, unde s-a remarcat solistul instrumentist la trompetă Ştefan Constantin Moacă, un ucenic al lui Nana Florea de la Armeniş, Ansamblul ,,Florile Semenicului” din Bolvaşniţa, având-o ca solistă vocală pe Daniela Văcărescu, coregraf Simion Dragalina şi instructor Dorin Cucuruz, de remarcat fiind faptul că atât coregraful, cât şi instructorul dansează alături de copiii din echipă şi chiar alături de copii lor. Au mai evoluat Ansamblurile ,,Bocşana” din Bocşa şi ,,Datina” al Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin – instructori Ica Laţcu şi Ioan Ghiaur. Nu au lipsit nici în această seară fraţii noştri români de peste hotare, Ansamblul din Coştei-Serbia, care s-a deplasat împreună cu Preşedintele Societăţii Culturale ,,Mihai Eminescu” din Coştei, Viorel Bălăgean, coregraf fiind Ioan Ghiaur, precum şi formaţii din Macedonia, Turcia şi Grecia.

Joi, 8 iulie, la ora 20, pe scena Teatrului de vară din Parcul Vicol, formaţiile artistice care au evoluat au fost ,,Dor Transilvan” din Cluj, Ansamblul din Belgrad – Serbia, ,,Porumbeii de Aur” din Greoni, ,,Ave Romenza” din Zăgujeni, Ansamblul din Coştei – Serbia şi ,,Răcăşdeana” din Răcăşdia.

Vineri, 9 iulie, la ora 20, tot pe scena din Parcul Vicol, au susţinut spectacole Ansamblurile din Baia Mare, Belgrad – Serbia, ,,Dor Transilvan” din Cluj, Ansamblul ,,Hora Caraşului” din Oraviţa, Veliko Grădişte – Serbia, Ansamblul ,,Oltenaşii” din Valea lui Pătru, Ansamblul ,,Iedera” din Oţelu Roşu şi ,,Semenicul” din Reşiţa. Din discuţiile purtate cu delegaţii formaţiunilor artistice din Banat, am constatat că deplasarea acestora la Băile Herculane a fost susţinută de conducerile primăriilor, mai puţin cea a Ansamblului din Bolvaşniţa, fiecare mebru venind pe banii personali.

De remarcat încă o dată că membrii Ansamblurilor din Banatul de Munte, respectiv Armeniş, Bolvaşniţa şi Borlova, prin suitele de jocuri specifice zonei, s-au situat la înălţime, fiind aplaudaţi la scenă deschisă.

Organizatorii acestui Festival au fost Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, Consiliul Local, Primăria şi Casa de Cultură din Băile Herculane, în colaborare cu Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural a judeţului Caraş-Severin, Şcoala Populară de Arte şi Meserii Reşiţa. Parteneri media: Radio Reşiţa, TV Banat, Radio Timişoara, Jurnal de Caraş-Severin. Prezentator – Dan Liuţ, realizator de emisiuni folclorice la TV Banat.