La Armeniș, „Balul Izmenelor” a pus punct Zăpostitului


Balul Izmenelor este o manifestare specifică Banatului Montan, ea fiind însă întâlnită chiar și în afara județului nostru. În 2 februarie 1977, la Slatina-Timiș, de sărbătoarea „Întâmpinarea Domnului” (Prezentarea lui Iisus la Templu), în termeni populari „Strecenie” sau „Ziua Ursului”, s-a ţinut primul bal în Banatul Montan, acesta purtând numele de Balul Perechilor, transformat mai târziu în Balul Izmenelor.

Acest bal se organizează de obicei înainte de intrarea în Postul Paștelui, cel mai aspru dintre cele patru mari posturi de peste an rânduite de Biserica Ortodoxă, fiind precedat de ziua în care „se lasă sec”, ultima în care se mai poate mânca „de dulce”. S-a observat că, de atunci, fiecare localitate a ales pentru acest bal o anumită zi din această perioadă. Singura condiție de participare la această manifestare este ca, obligatoriu, cei prezenţi să fie îmbrăcați în costume populare, tocmai în ideea păstrării portului și a tradiției autentice.

Sâmbătă, 10 februarie, peste 500 de localnici şi invitați ai acestora au participat, în Căminul Cultural din Armeniş, la cea de a XXXI-a ediţie a „Balului Portului Popular” („Balul Izmenelor”), la sărbătoare fiind prezenţi primarul Cristian Vela, precum şi consilieri, evenimentul fiind organizat de administraţia locală a comunei, în parteneriat cu Căminul Cultural. În deschidere, „Piticii Armenişanei” au prezentat, în premieră, un program artistic apreciat de toţi cei prezenţi, ei fiind urmaţi de cei de la Ansamblul-etalon „Armenişana” – coregraf, la ambele formaţii, Dumitru Dragomir, directorul instituţiei culturale, după care atmosfera de bună-dispoziţie a fost întreţinută de renumitul solist bănăţean Petrică Miulescu Irimică.

Tradiţia spune că la Balul de Zăpostit, pentru a intra în Cămin, chiar şi ca simplu spectator, trebuie să fii îmbrăcat în costum popular. Tinerii şi vârstnicii, deopotrivă, se mândresc cu costumele lor, unele transmise din generaţie în generaţie, iar fetele şi femeile poartă la gât salbe confecționate din vechi monede de aur.

Ștefan ISAC