Noul an şcolar a început, iar micuţii din clasa pregătitoare au trecut pentru prima oară pragul şcolii şi al clasei unde vor învăţa în următoarele luni. Fetiţe cu codiţe şi băieţi eleganţi, cu cravată şi vestuţă, toţi cu flori frumoase în mâini. Cam aşa arăta curtea Liceului Pedagogic „C.D. Loga” din Caransebeş, luni dimineaţa.
„Astăzi este o zi mare pentru noi toţi. Cei mai mici, din clasele pregătitoare ne privesc cu uimire şi speranţă, iar cei care păşesc în clasa I aşteaptă cu nerăbdare să o urmeze pe doamna învăţătoare în sala de clasă. Cei din clasa a VIII-a visează la anii de liceu, pe când elevii din clasele terminale se pregătesc de bătălia cu bacalaureatul. Vă primim pe toţi cu bucurie pentru că tinereţea voastră face ca şi sufletul nostru să rămână tânăr”, a spus în cuvântul de deschidere, prof. Gabriela Pfeifer, directorul şcolii. La festivitate a participat şi dr. Nicolae Grindeanu, inspector şcolar general-adjunct, cel care a condus ani de zile unitatea de învăţământ. „Conducând atâta timp destinele acestui liceu, am venit la această deschidere să văd pe ce mâini am lăsat şcoala. Şi văd că am lăsat-o pe mâini foarte bune. Avem aici dascăli foarte buni, care vor pregăti generaţii din ce în ce mai bune, aşa încât, cei din clasele pregătitoare, din clasele I, a V-a şi a IX-a trebuie să ştie că nu au greşit cu nimic când au ales această unitate de învăţământ”, a spus Grindeanu. „Oare de ce există atâta lume în curtea acestei şcoli cu un prestigiu pe care noi îl cunoaştem foarte bine? La Liceul Pedagogic se desfăşoară o activitate plină de substanţă şi complexă prin care noi făurim oamenii de mâine”, a declarat prof. Paul Şuşoi, inspector şcolar general. La rândul lui, primarul Marcel Vela a spus că pentru prima oară, Liceul Pedagogic şi municipiul Caransebeş au la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean un inspector general şi un inspector general-adjunct. „Vreau să spun în faţa a 1.400 de elevi şi a tot atâţia părinţi că cei doi inspectori au şi ei un examen de dat: acela de a continua proiectul demarat în urmă cu patru ani, de înfiinţare aici a unui Campus şcolar, astfel ca la sfârşit de mandat să fim convinşi că am făcut ce trebuia pentru elevi, părinţi, pentru municipiul Caransebeş. Funcţiile sunt trecătoare, iar examenul pe care-l dăm noi se află în măsura lucrurilor pe care le lăsăm în urma noastră. Asigur conducerea inspectoratului că are tot sprijinuil Primăriei şi Consiliului Local de a obţine fonduri pentru această şcoală de renume naţional şi european”, a mai adăugat primarul, care a urat succes tuturor, mai ales celor din clasa pregătitoare, care, din punctul său de vedere, nu meritau să fie chinuiţi în zori de zi în curtea şcolii. Şi vicepreşedintele Consiliului judeţean, Ilie Iova, fost elev al liceului, a urat copiilor şi dascălilor mult succes. „La ora actuală, învăţământul se află într-o schimbare radicală, iar voi va trebui să ţineţi pasul cu aceste schimbări”, a mai adăugat Iova.
Anul şcolar 2012-2013 are 36 de săptămâni de cursuri, iar semestrul întâi se finalizează în 21 decembrie. După şapte săptămâni de curs, elevii din clasele I-IV vor avea o scurtă vacanţă de o săptămână, din 5 până în 11 noiembrie. Vacanţa de iarnă va începe sâmbătă, 22 decembrie 2012 şi se va încheia duminică, 13 ianuarie 2013.
Semestrul al doilea va începe în 14 ianuarie 2013 şi va dura până în 21 iunie, fiind întrerupt de vacanţa de primăvară, în perioada 6-14 aprilie, cu o săptămână mai puţin decât în anul şcolar precedent. În săptămâna 1-5 aprilie 2013, elevii nu vor avea cursuri, dar vor participa la activităţi extraşcolare, în cadrul programului numit „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”. Elevii vor fi în vacanţă de vară din 22 iunie până în 15 septembrie 2013, urmând ca în 16 septembrie să înceapă anul şcolar 2013-2014.
Carmen SENCO