La Caransebeş, cerul şi-a plâns eroii…


În organizarea Primăriei municipiului Caransebeş şi a Casei de Cultură „George Suru”, joi, 17 mai, sub o ploaie care nu i-a împiedicat pe cetăţeni să participe la eveniment, în Piaţa „Gral. Ioan Dragalina” au avut loc o serie de manifestări comemorative, dedicate Zilei Eroilor.

După Slujba de pomenire a Eroilor neamului, oficiată de reprezentanţii Episcopiei Caransebeşului, a luat cuvântul comandantul Garnizoanei, lt.-col. Sorin Avram, care a evidenţiat faptul că, aflându-ne în Anul Centenarului, comemorarea este cu atât mai importantă. În discursul său, lt.-col. Sorin Avram a adus un pios omagiu înaintaşilor care au căzut pe câmpurile de luptă, pentru ca România să fie ceea ce este astăzi.

„Nu trebuie să fim trişti că plouă… Putem spune că cerul îşi plânge eroii în această măreaţă zi. Este o zi mare, plină de încărcătură emoţională şi spirituală, deoarece comemorăm şi omagiem Eroii neamului românesc şi sărbătorim Înălţarea de-a dreapta Tatălui a Domnului Iisus Hristos. La ceas de mare sărbătoare creştină şi naţională, îi omagiem pe cei care, de-a lungul veacurilor, cu sacrificii umane şi materiale, au creat o stare de spirit, un sentiment al eroismului, al patriei şi al dăruirii de sine. Ostaşii nu fac războaie. Ei le duc doar greul… La Plevna, Vidin sau Smârdan, la Mărăşti, Mărăşeşti sau Oituz, la Oarba de Mureş, Păuliş sau Carei, au căzut mii şi mii de bravi eroi. Astăzi suntem datori şi onoraţi, în acelaşi timp, să-i omagiem, pentru că s-au dovedit a fi cei mai buni apărători ai neamului românesc şi ai naţiunii române, pentru că au adus jertfă propriile lor vieţi. Eroii neamului au murit cu gândul la ţara lor, au murit cu gândul la mamele şi la copiii lor, au avut un ideal. Ei au pornit la luptă înflăcăraţi de comandanţi, care le vorbeau despre datoria faţă de Patrie, faţă de Biserică, despre datoria de a-şi apăra pământul sfânt, chiar cu preţul vieţii”, a spus delegatul Uniunii Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere – Filiala Caransebeş, Gral. bg. Cristian Dinulică. Acesta a adăugat că faptele lor de eroism sunt repere nu doar în istoria României, ci şi în cea universală, deoarece neamul nostru şi-a întemeiat identitatea pe sângele vărsat de eroi.

„Am să încerc să ţin o scurtă lecţie despre ceea ce înseamnă a fi erou, o lecţie mixtă, de română şi istorie, deşi eu sunt profesor de geografie. Am căutat în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române cuvântul erou. Din cele cinci definiţii găsite, am să mă opresc la prima: «persoană care se distinge prin vitejie şi curaj excepţional în războaie; ostaş căzut pe câmpul de luptă», pentru că, încă din 1920, e drept, cu o întrerupere datorată perioadei comuniste, în această zi îi sărbătorim pe cei care, prin jertfa supremă, dar nu numai, au contribuit la clădirea edificiului numit România şi tot ceea ce reprezentăm noi astăzi, în Anul Centenarului Marii Uniri. Lângă noi se află statuia celui mai reprezentativ erou local şi naţional, născut la Caransebeş, Generalul Ioan Dragalina, cel care ne-a oferit o pildă de patriotism demnă de urmat chiar şi în vremurile de pace pe care le trăim”, a spus primarul Felix Borcean. În continuare, edilul a dat citire Ordinului de luptă al ultimei bătălii pe care a condus-o generalul cărăşean pe Valea Jiului, acolo unde a şi fost grav rănit, incident de la care i s-a tras şi moartea. „Ofiţeri ai Armatei I Române, din acest moment am luat comanda şi cer imperios la toţi, de la general la soldat, în primul rând apărarea cu viaţa a sfântului pământ al ţării noastre, apărarea vetrei strămoşeşti, a ogorului şi a cinstei numelui de Român! Cer la toţi cea mai deplină ascultare şi cea mai strictă executare a ordinelor! Trupa care nu înaintează, să moară pe loc!”.

După acest moment, au depus coroane la statuia Generalului-erou reprezentanţii Episcopiei Caransebeşului, Primăriei municipiului Caransebeş, Garnizoanei Caransebeș, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, Asociația Luptătorilor din 21 Decembrie, Asociația Răniților și Urmașilor acestora, Poliţia municipiului Caransebeş, Detașamentul de Jandarmi, Detașamentul de Pompieri Caransebeș, Poliţia Locală, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș, Asociaţia Municipală a Pensionarilor, Colegiul Național „C.D. Loga”, Liceul Tehnologic „Decebal”, Liceul Tehnologic „Dacia”, Liceul Tehnologic Trandafir Cocârlă”, precum şi delegaţiile Partidului Naţional Liberal şi cea a Partidului Social Democrat.

Comemorarea s-a încheiat cu defilarea Dispozitivului de onoare, după care s-a plecat în procesiune spre Monumentul Partizanilor (Eroii luptei anticomuniste din Munții Banatului – intersecția Eroilor), unde, de asemenea, s-au depus coroane, apoi cei prezenţi s-au deplasat spre Cimitirul Eroilor (str. Muntele Mic), unde a avut loc sfinţirea noii Troițe a Eroilor neamului. Aici a fost oficiată o Slujbă de pomenire, s-au depus coroane, după care s-a plecat spre Crucea-monument de la Domașnea, închinată Eroilor patriei și apărătorilor ortodoxiei.

Sonia BERGER