La Caransebeş, Codul Roşu a băgat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă în şedinţă



Avertizarea meteorologică Cod Roşu emisă joi-dimineaţă pentru bazinele hidrografice din Caraş-Severin s-a materializat la Caransebeş prin creşterea alarmantă a debitului tuturor cursurilor de apă care străbat municipiul, probleme în diferite zone ale oraşului semnalându-se încă din cursul dimineţii.
Prin urmare, joi, la prânz, primarul Felix Borcean a convocat o şedinţă a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul căreia Erick Schragner, şeful SVSU, le-a expus celor prezenţi situaţia înregistrată pe pâraiele Zlăgniţa şi Potoc, precum şi pe cele două râuri, Timiş şi Sebeş, cu toate aflate în stare critică şi gata, în orice moment, să se reverse. În acest sens, Erick Schragner le-a cerut membrilor Comitetului să se mobilizeze, cu oameni şi cu utilajele disponibile, pentru a preîntâmpina o situaţie care putea oricând să degenereze, ca primă măsură luată fiind pregătirea sacilor cu nisip de către Serviciul Public de Întreţinere şi Reabilitare.
Totodată, şeful SVSU a supus la vot hotărârea ca, în caz că situaţia o va cere, să se poată da drumul la viituri pe câmp, pentru ca apa să nu se acumuleze în oraş, propunerea fiind, în final, adoptată.
Cristian Suru, şeful Sectorului de Gospodărire a Apelor Caransebeş, a declarat că toate cursurile de apă de pe raza municipiului, din bazinul hidrografic al Timişului, au crescut, cu toate depăşind cotele. „Sperăm să nu avem probleme în continuare, dar, oricum, noi suntem pregătiţi, în funcţie de ce se va întâmpla în continuare. Momentan nu se pune problema să dăm drumul la baraje sau să facem alte deversări, totul este ca la aceste pâraie şi râuri cotele să nu fie depăşite prea mult, ca să nu avem probleme, în special la case, pentru că ele ne interesează în primul rând. În momentul de faţă avem utilaje, avem un buldoexcavator, un excavator mare, avem maşini de intervenţie, avem saci cu nisip, avem oameni, suntem pregătiţi. În momentul în care se întâmplă ceva eu zic că, împreună cu cei de la SPIR, cu Primăria, putem face faţă oricărei situaţii. O situaţie asemănătoare am mai avut în 2014, când a fost mai complicat, dar eu consider că acum cotele nu vor fi depăşite, cum s-a întâmplat atunci”, a mai spus Cristian Suru.
Venit direct de pe teren, Felix Borcean a apreciat situaţia ca fiind destul de gravă. „Am vizitat principalele puncte critice, pâraiele Zlăgniţa şi Potoc, precum şi zona din proximitatea Mânăstirii Teiuş, dar şi partea de sus a Teiuşului, cele mai afectate zone de torenţi şi de potenţiale ieşiri din matcă ale râurilor. Împreună cu colegii de la Apele Române, de la Jandarmerie, de la Pompieri, de la SPIR, suntem pregătiţi să intervenim cu saci de nisip, cu maşini, cu tot ceea ce este necesar pentru a face faţă, pe cât posibil, acestei calamităţi care se prefigurează şi care afectează întreg Banatul, şi nu numai. Potocul are un nivel destul de mare, sunt câteva gospodării care sunt în prima linie, ca să spun aşa, am luat măsuri ca ele să fie izolate, cât de cât, cu saci cu nisip, şi în acelaşi timp să facem câteva lucrări în aval, pentru a încerca să deversăm apele râului în zonă deschisă”, a adăugat Felix Borcean.
Bogdan NAUM