Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului Caransebeş a găzduit joi, 26 octombrie, festivitatea de premiere a participanţilor la prima ediţie, organizată în municipiu, a manifestării intitulate generic „Bătălia cărţilor”, activitate ce face parte dintr-un proiect naţional de lectură, ce a fost iniţiat de Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj, iar în momentul de faţă este derulat de mai multe biblioteci publice din România. La manifestare au luat parte primarul Felix Borcean, viceprimarul Marius Isac, directorul Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici” din Reşiţa, Clara Constantin, bibliotecari, cadre didactice, părinţi şi, mai ales, foarte mulţi elevi, Sala de şedinţe a Primăriei dovedindu-se neîncăpătoare pentru cei care au dorit să-şi manifeste interesul pentru lectură.
Mircea Moscovici, directorul Bibliotecii Municipale „Mihail Halici” şi totodată amfitrionul acestei manifestări, a spus că această primă ediţie a „Bătăliei cărţilor” desfăşurată la Caransebeş a depăşit toate aşteptările organizatorilor, anunţând şi faptul că, în acest an, numărul cititorilor a crescut cu aproximativ o treime faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar acest lucru se datorează tocmai interesului generat de această acţiune.
„Încă de la debutul ei, la sfârşitul lunii aprilie, noi, cei de la Bibliotecă, am fost plăcut surprinşi să constatăm amploarea interesului pe care concursul l-a stârnit în rândurile elevilor. Vă mărturisesc că am fost luaţi pe nepregătite, întrucât faţă de alte biblioteci publice înscrise în concurs, am achiziţionat câte două exemplare de carte pentru această acţiune, pentru ca, după prima săptămână, să observăm că, pe raftul dedicat acestora, din 40 de volume, mai erau doar două, astfel că a trebuit să suplimentăm cu câteva exemplare fiecare volum din bibliografie, pentru ca toţi să aveţi posibilitatea de a citi cele zece cărţi”, a spus Mircea Moscovici.
Directorul Bibliotecii Municipale „Mihail Halici” a adăugat că, datorită interesului arătat de elevi pentru lectură, organizatorii, sprijiniţi de Primăria şi Consiliul Local Caransebeş, au hotărât să acorde cele mai importante premii din istoria concursurilor derulate de această instituţie.
„Vom acorda şase Premii speciale, trei la copii, trei la adolescenţi – pentru cele mai bune zece fişe întocmite pentru cărţile citite, câte o tabletă Samsung, de asemenea premii pentru cea mai bună fişă de lectură la Cartea anului, câte un smartphone, şi, bineînţeles, va urma marea dezbatere «Convinge-mă să citesc!», în care finaliştii pot concura, convingând auditoriul şi juriul, că ei au cea mai frumoasă şi argumentată prezentare de carte şi, după ce vor răspunde la întrebări, vor deveni Cititorii anului, respectiv un copil şi un adolescent”.
Primarul Felix Borcean s-a referit la faptul că această premiere consistentă se datorează interesului arătat de elevi pentru lectură. „Lucrul acesta îmi dovedeşte că îi contraziceţi constant pe cei care spun că această generaţie nu mai citeşte. Niciodată n-am fost de acord cu această afirmaţie, mai ales că am fost tot timpul alături de voi în şcoală şi eram plăcut impresionat, chiar dacă asta se întâmpla în timpul orelor, că elevii citeau, şi niciodată n-am ripostat, îi lăsam, fiindcă lectura mi se pare o activitate foarte importantă. Faptul că, astăzi, sunteţi atât de mulţi, îmi dovedeşte încă o dată că sunteţi o generaţie frumoasă, cu preocupări nobile, şi vă îndemn să continuaţi această îndeletnicire şi să atrageţi alături de voi cât mai mulţi colegi. Şi vă mulţumesc că citiţi!”, a spus edilul municipiului.
„Am aflat puţin mai devreme că astăzi este Ziua Fericirii. Este o zi în care eu, una, sunt extrem de fericită să întâlnesc atât de mulţi tineri frumoşi şi pasionaţi de lectură. Noi, la Reşiţa, suntem la cea de patra ediţie a acestui concurs, şi vă mărturisesc că nu am avut până acum un număr atât de mare de participanţi. Prin urmare, vom încerca să-i impulsionăm, vorbindu-le şi celor de la Reşiţa despre această performanţă a voastră. Aş vrea să vă mai spun că voi, toţi cei care aţi participat la această acţiune, sunteţi din start câştigători, fiindcă genericul sub care se desfăşoară acest concurs este «Lectura te face învingător», şi, indiferent că aţi citit una, două, sau toate cele zece cărţi, eu consider că sunteţi cu toţii câştigaţi”, a spus Clara Constantin, directorul Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici”.
Apoi, timp de mai bine de o oră, elevii şi-au prezentat, în cele mai inedite moduri, cartea preferată şi au răspuns la întrebări.
Din 77 de elevi înscrişi în concurs, toţi cei 42 care au participat la această acţiune, 27 fiind finaliştii concursului, au fost răsplătiţi cu premii constând în diplome şi cărţi. Juriul, alcătuit din cadre didactice de la principalele instituţii de învăţământ din municipiu, bibliotecari şi formatori de opinie, respectiv Oana Anton, Ana Borcean, Ana Paica, Maria Frenţiu, Sorina Jurj, Mihaela Pral, Simona Ţimonea, Ariana Covaci şi Emanuela Jurca, a acordat următoarele premii: la copii (11-13 ani), Ecaterina Manole – cea mai bună fişă de lectură, Denisa Oprea, cele mai bune zece fişe de lectură, şi Constantin Benec, Cititorul anului, toţi trei fiind elevi ai Colegiului Naţional „C.D. Loga”; la adolescenţi (14-18 ani), Adriana Coman, Colegiul Naţional „Traian Doda” – cea mai bună fişă de lectură, Dariana Stancu, Colegiul Naţional „Traian Doda”, cele mai bune zece fişe de lectură, iar Alexandru Cherşa, de la Colegiul Naţional „C.D. Loga”, a fost declarat Cititorul anului la această categorie de vârstă.
Atât Constantin Benec, cât şi Alexandru Cherşa vor putea reprezenta Biblioteca Municipală „Mihail Halici” la următoarea fază a concursului, care se va desfăşura în luna aprilie a anului viitor, la Cluj-Napoca.
Activitatea s-a desfăşurat sub patronajul Primăriei şi Consiliului Local Caransebeş.
Sonia BERGER