La Caransebeş, ministrul Marcel Vela şi-a cerut scuze românilor „pentru greşelile unor indivizi care nu au făcut cinste ministerului”


 

revolutionari-16

Image 5 of 15


Membrii Asociaţiei Luptătorilor în Revoluţia din Decembrie 1989 şi ai Asociaţiei Răniţilor şi Urmaşilor Martirilor în Revoluţie au marcat sâmbătă, 21 decembrie, trecerea a 30 de ani de la evenimentele care au dus la căderea comunismului, printr-o manifestare găzduită de Primăria municipiului Caransebeş. La întrunire au mai luat parte conducerea administrativă a oraşului, în frunte cu primarul Felix Borcean, consilieri locali, reprezentanţi ai partidelor politice, participanţi la evenimentele petrecute în urmă cu 30 de ani în municipiu, sau rude ale acestora.
Despre evenimentele din Decembrie 1989 au vorbit Dan Silviu Avram şi Felix Borcean, iar Mihail Rădulescu a recitat o poezie închinată celor care au făcut ca România să se scuture de dictatura comunistă şi să fie, azi, o ţară liberă. De asemenea, un grup de copii, coordonat pe protopopul Caransebeşului, Florin Ciucur, i-a colindat pe cei care au participat la şedinţa festivă.
Momentul cel mai aşteptat a fost sosirea ministrului de Interne, Marcel Vela, care, după ce a primit onorul şi a trecut în revistă Garda constituită cu acest prilej, a depus, alături de cei prezenţi la comemorarea a 30 de ani de la evenimentele din Decembrie 1989, coroane de flori la Monumentul Eroilor Revoluţiei, din vecinătatea Bisericii Romano-Catolice din Centrul civic, după care s-au deplasat la Galeria de Artă „Corneliu Baba”, pentru a vedea expoziţia de fotografii care au surprins întâmplările petrecute la Caransebeş în acea perioadă.
De aici, s-a plecat la Monumentul Revoluţiei amplasat în faţa sediului fostei Miliţii, unde un sobor de preoţi, în frunte cu arhimandrit Casian Ruşeţ, consilier cultural al Episcopiei Caransebeşului, a oficiat o slujbă de pomenire a celor decedaţi în 1989.
După ce a citit mesajul Patriarhului Daniel, PS Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, s-a adresat celor prezenţi: „Se pune o întrebare firească, iată, la 30 de ani de la Revoluţie: ce am făcut cu libertatea pe care am câştigat-o? Folosim această libertate pentru mântuirea noastră şi pentru unitatea poporului român? Sau continuăm să fim dezbinaţi şi să fim răzvrătiţi împotriva lui Dumnezeu? Dacă în Decembrie ’89 tinerii, şi nu numai, toţi cei care s-au adunat în Timişoara, în Caransebeş şi în toată ţara au strigat împreună, indiferent de etnie şi confesiune, «Dumnezeu este cu noi!» şi «Dumnezeu există!», iată, constatăm după 30 de ani de la Revoluţie că suntem destul de dezbinaţi şi nu mai avem aceeaşi credinţă pe care au avut-o cei care au ieşit cu piepturile goale, în oraşele României, în Decembrie 1989. De aceea cred că acum, când îi pomenim şi comemorăm pe eroii Revoluţiei, trebuie să reflectăm mai mult la unitatea dintre noi şi la apropierea noastră faţă de Dumnezeu. Am câştigat această libertate cu preţ de sânge. Haideţi să o folosim pentru binele nostru moral şi spiritual, şi pentru binele ţării noastre”.
La rândul său, ministrul Marcel Vela a dat citire mesajului adresat de premierul Ludovic Orban tuturor revoluţionarilor. „Suntem aici, împreună, de 30 de ani, şi am luat cuvântul în faţa dumneavoastră fie ca membru al Asociaţiei Luptătorilor din Decembrie 1989, fie care viceprimar, ca prefect sau ca primar al municipiului Caransebeş. Daţi-mi voie să vă vorbesc acum ca ministru al Afacerilor Interne. Este un moment foarte important pentru mine, să fiu, ca ministru de Interne, în faţa fostei Miliţii din Caransebeş, unde noi toţi puteam să fim împuşcaţi, acum 30 de ani, de către nişte miliţieni iresponsabili şi inconştienţi. Indiferent de încadrările penale şi de pedepsele pronunţate de justiţie cu privire la faptele lor, aici a curs sânge şi s-a murit pentru libertate. Din acest motiv, în numele tuturor poliţiştilor oneşti şi patrioţi din minister, o instituţie care este şi va fi în slujba poporului, îmi cer scuze tuturor românilor pentru greşelile unor indivizi care nu au făcut cinste, de-a lungul timpului, acestui minister, inclusiv în Revoluţia din Decembrie 1989. Pentru a face o lume mai bună, trebuie să închidem greşelile trecutului şi să construim împreună un viitor normal şi frumos pentru România”, a spus Marcel Vela.
În finalul manifestării, Dan Avram i-a decernat ministrului de Interne o Diplomă omagială pe care au primit-o toţi revoluţionarii caransebeşeni, după care cei prezenţi au depus coroane de flori la monument şi la placa comemorativă montată pe peretele Cercului Militar.
Bogdan NAUM