În ultima parte a şedinţei de vineri, 28 mai, a Consiliului Local Caransebeş, Sanda Bistrean, consilier USR, a dat citire unei solicitări semnate de peste 200 de cadre didactice, în care erau semnalate câteva probleme cu care se confruntă această unitate de învăţământ reprezentativă nu doar pentru oraş, ci şi pentru judeţ.
„Conducerea Colegiului Naţional «C.D. Loga» Caransebeş şi profesorii nominalizaţi în tabelele alăturate prezentei solicitări aduc în atenţia dumneavoastră câteva probleme cu care s-a confruntat şcoala noastră în ultima perioadă.
Colegiul Naţional «C.D. Loga» Caransebeş este cea mai mare unitate şcolară din Caransebeş, având 84 de cadre didactice şi peste 1.200 de elevi, de la clasa pregătitoare la clasa a XII-a. Considerăm accesul la o educaţie echitabilă şi de calitate ca un obiectiv fundamental al şcolii noastre, iar pentru îndeplinirea acestuia trebuie să oferim elevilor noştri, pe lângă actul educaţional de calitate, şi o bază materială capabilă să susţină dezvoltarea echilibrată a copiilor.
În momentul de faţă, şcoala noastră nu dispune de un teren de sport în aer liber. Deşi proiectul Campusului şcolar prevedea existenţa unui teren de sport în curtea şcolii, acesta nu a fost amenajat nici până acum.
Solicităm amenajarea terenului de sport aşa cum era prevăzut în proiectul Campusului şcolar. Educaţia fizică este o activitate curriculară la fel de importantă ca toate celelalte şi este necesar a fi asigurată desfăşurarea acesteia în cele mai bune condiţii. Cu atât mai mult cu cât, începând din anul şcolar 2021-2022, Colegiul Naţional «C.D. Loga» Caransebeş devine Bază de practică pedagogică şi, în baza Ordinului de Ministru 3654/12.04.2021, se constituie Consorţiu în colaborare cu Grădiniţa PP4 Caransebeş, Şcoala Specială CSEI Caransebeş şi Liceul Bănăţean Oţelu Roşu, pentru coordonarea practicii pedagogice şi oferirea activităţilor de mentorat studenţilor care doresc să desfăşoare practica pedagogică în judeţul Caraş-Severin.
Mai mult, panourile de baschet destinate acestui teren au fost luate de personal din Primăria Caransebeş fără acordul conducerii şcolii. Considerăm această abordare a problemei total nepotrivită, lipsa de comunicare între două instituţii cu rol major în comunitate neaducând decât deservicii întregii comunităţi.
Solicităm montarea vechilor porţi (de la intrare şi de la cabinetul medical) care au fost demontate în vederea recondiţionării şi remontării (conform Procesului verbal de predare-primire nr. 279 din 11.02.2016 şi a Adresei 869/21.03.2019), dar care nu a mai fost finalizată, clădirea şcolii, monument istoric, rămânând fără un element important al arhitecturii sale”.
Subiectul a născut controverse aprinse, la discuţii participând primarul Felix Borcean, city-managerul Florin Bogdea, precum şi profesorul de sport Adrian Cocoş, de la Colegiul Naţional „C.D. Loga”, şi antrenorul emerit Cristian Dragomir, consilier local şi proaspăt vicepreşedinte al Federaţiei Române de Atletism.
Legat de terenul de sport pe care conducerea colegiului vrea să-l amenajeze, Felix Borcean a explicat că nu înţelege termenul de „curte interioară” şi, în plus, a spus că nu există, practic, spaţiu pentru aşa ceva, perimetrul fiind foarte îngust şi, în condiţiile în care aşa ceva s-ar realiza, elevii nu ar mai avea loc de trecere.
„Nu aveţi loc, doamna directoare, nu este loc! Eu n-am văzut loc în faţa sălii de sport, asta ar însemna să nu mai aveţi pe unde trece. Nu eu am făcut acest proiect. Puteaţi să vă opuneţi atunci când s-a scris proiectul. Din câte ştiu eu, aţi luat şi din terenurile vecinilor ca să poată fi realizat Campusul şcolar. În plus, cei mai mulţi bani din ultimii ani s-au alocat către «Pedagogic». Proiectul de reabilitare a faţadei a costat 2,5 milioane de lei, curtea interioară, la fel, a fost făcută tot pe banii Primăriei. Poate nu ştiu oraşul, lumea şi Consiliul local că noi plătim în continuare un credit, singurul credit pe care îl are Primăria, tot pentru «C.D. Loga». E din vina noastră, din vina comunităţii, că am făcut şcoala asta, că arată aşa de bine, că arătaţi cel mai bine din oraş? Cum aţi venit acum cu 200 de semnături, puteaţi, atunci când s-a scris proiectul, să nu fiţi de acord! Nu v-am ajutat şi n-am fost alături de dv.? Aţi beneficiat de cele mai mari investiţii făcute la vreo şcoală. Primăria v-a pavelat curtea. Să ştiţi că la «Traian Doda» pe banii şcolii s-a pavelat. Eu am în Caransebeş şcoli şi grădiniţe, nu am doar «Pedagogicul», şi cred că, în mandatul meu, cel puţin, am dat mai mare atenţie «Pedagogicului» decât tuturor celorlalte. Asta este supărarea, că tot voi veniţi la Primărie să arătaţi cu degetul!”, i-a răspuns Felix Borcean directoarei Gabriela Pfeifer.
Liberalul Cristian Dragomir a fost mai tranşant, afirmând că se poate amenaja curtea, dar pentru ca acest lucru să se realizeze trebuie luată legătura cu oameni care se pricep la sport.
La rândul lui, city-managerul Florin Bogdea a lămurit problema celor două porţi care au fost îndepărtate, în sensul că în locul uşii de la intrare, care a fost tăiată în anul 2016 de constructor, se va monta alta, din lemn, sculptată, identică cu cea iniţială şi care va fi montată cu sprijinul celor de la Serviciul Public de Întreţinere şi Reabilitare Caransebeş.
Sonia BERGER