La Caransebeş, prea mulţi bani se duc de la bugetul local spre Biserică… Sau nu? 1



Primarul Caransebeşului, Felix Borcean, a vorbit recent, într-o conferinţă de presă, despre faptul că a oprit un proiect de hotărâre referitor la finanţarea nerambursabilă, pe Legea 350/2005, a unor proiecte depuse în Sesiunea I 2019, organizată de Consiliul Local al municipiului, termenul de depunere a acestora fiind data de 24 mai, aici intrând activităţi culturale, sportive, sociale, educative sau de protecţia mediului.
Edilul a explicat că doreşte să participe la lucrările comisiei care se va ocupa de acest proiect de hotărâre, chiar din funcţia de preşedinte al acesteia. „Din documentul pe care îl am în faţă, reiese că foarte mulţi bani, aproximativ 170.000 de lei, se duc către Biserica Ortodoxă, lucru pe care eu nu pot să-l accept în situaţia financiară actuală. De exemplu, pentru Zilele credinţei şi culturii sunt prevăzuţi 20.000 de lei, iar la Culte sunt şase proiecte doar ale Bisericii Ortodoxe: Parohia Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Jupa – 10.000 de lei, Episcopia, pentru amenajarea curţii Centrului eparhial cu pavele 3D, finanţare nerambursabilă 50.000 de lei, în condiţiile în care noi nu punem pavele normale pe trotuarele oraşului, dar dăm la Episcopie să pună 3D, sau, tot Episcopia, proiectul iluminare Cimitirul Eroilor, dotare cu sistem de supraveghere, amenajare Parcela eroilor – finanţare nerambursabilă 10.000 de lei… Nu spun că toate aceste proiecte nu sunt viabile sau vor cădea”, a afirmat edilul.
Felix Borcean a mai spus că proiectul al cărui beneficiar este Parohia Sfântului Duh, respectiv lucrări de confecţionare a iconostasului, cu finanţare de 25.000 de lei, a fost chiar propunerea sa, deoarece biserica din Pipirig a fost în general lăsată la o parte, tot ce s-a făcut acolo fiind realizat din fonduri proprii.
Primarul municipiului a mai dat şi alte exemple: Parohia Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş din Caransebeş, pentru proiectul de amenajare a curţii bisericii parohiale – 15.000 de lei, Cultul Creştin Baptist – 15.000 de lei, pentru lucrări de reparaţii ale gardului metalic, precum şi Centrul de zi Sfântul Nicolae din cadrul Complexului de Servicii Sociale Sfântul Vasile cel mare, 30.000 de lei pentru proiectul de înnoire a infrastructurii.
„Spre comparaţie, acţiunile sportive beneficiază de alte sume. De exemplu, Clubul Sportiv Şcolar Caransebeş – 16.980 de lei, Clubul Sportiv Energetica, pentru proiectul dezvoltare judo în rândul copiilor şi tinerilor din Caransebeş în anul 2019 – 30.000 de lei, dar cererea, ca şi în anii trecuţi, a fost de 45.000 de lei, aici s-a tăiat deci, Asociaţia Judeţeană de Şah Caraş-Severin, pentru proiectul promovarea mişcării şahiste de performanţă în municipiul Caransebeş – 7.000 de lei, deşi au solicitat 10.000 de lei. Mai sunt ca beneficiari şi Federaţia Caritas a Diecezei Timişoara, pentru proiectul serviciul de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice – 70.000 de lei, cu care eu sunt de acord, sau ACIPR Tibiscum – Banat, pentru proiectul Cupa Tibiscum, finanţare nerambursabilă 5.000 de lei. Ar mai fi Asociaţia Sim.Ţim la fel, 9.500 de lei”, a mai spus atunci Felix Borcean.
Iată că edilul a urgentat lucrurile şi săptămâna trecută a avut loc o şedinţă de îndată, al cărei subiect au fost tocmai proiectele finanțate de la bugetul local pe Legea 350, iniţiativa aparţinând lui Felix Borcean, însă, cum grupul liberal, care a acuzat faptul că procedura publicată în Monitorul Oficial nu a fost respectată, şi social-democratul Valentin Dascălu s-au abţinut, proiectul a fost respins.
„În ceea ce priveşte aspectul reclamat de consilierii liberali, nu cred că ar fi afectat cu ceva, deşi procedura de publicare în Monitorul Oficial prevedea ca până în data de 31 mai să se întrunească comisia şi să dezbată aceste proiecte, pentru a fi supuse la vot într-o şedinţă de Consiliu local, faptul că am schimbat comisia, eu reanalizând aceleaşi proiecte. Astfel, am constatat unele inadvertenţe şi cred că era de datoria mea, ca ordonator de credite, să fiu convins că banul public se duce într-o direcţie corectă, şi exact asta am făcut”, a spus Felix Borcean.
Una dintre inadvertenţele sesizate de edil se referă la proiectul depus de Episcopia Caransebeş, privind amenajarea curţii Centrului eparhial cu pavele 3D, în sensul că respectivele pavele au fost deja montate, cerându-se, astfel, bani pentru o lucrare deja executată.
Bogdan NAUM


Un gând despre “La Caransebeş, prea mulţi bani se duc de la bugetul local spre Biserică… Sau nu?

Comentariile sunt închise.