La Caransebeş, primăvara a venit pe aripi de muzică clasică


Orchestra simfonică a Filarmonicii „Banatul” din Timişoara, aflată sub bagheta dirijorului Radu Popa, a oferit duminică, 1 martie, melomanilor caransebeşeni un concert aniversar special de muzică clasică, marcat de participarea baritonului Lucian Oniţa, a sopranei Virginia Oniţa, dudukului Cosmin Bălean şi tenorului Nicolae Haţegan.

Astfel, pe scena sălii de spectacole a Casei de Cultură „George Suru” au fost interpretate lucrări de mare popularitate din repertoriile compozitorilor Johann Strauss, Ennio Morricone, Charlie Chaplin, Edvard Grieg şi Wolfgang Amadeus Mozart.

Manifestarea artistică s-a desfăşurat cu binecuvântarea Episcopului Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Lucian, şi cu participarea conducerii Primăriei municipiului, reprezentată prin edilul-şef Marcel Vela, viceprimarul Filip Strejariu şi city-managerul Nicolae Borcean.

De altfel, concertul a fost dedicat în mod special Preasfinţitului Părinte Lucian, la aniversarea a nouă ani de la întronizarea sa în istoricul scaun de Episcop al Caransebeşului. „Vreau să-i mulțumesc Preasfinţitului pentru tot ceea ce a făcut în Caransebeş, în special pentru ctitorirea Catedralei Episcopale, dorită încă de acum 100 de ani de către Patriarhul Miron Cristea, fost Episcop de Caransebeş”, a spus Marcel Vela în deschiderea manifestării.

În toată această perioadă, Ierarhul din urbea de pe Timiş şi Sebeş a desfăşurat o activitate pastorală cuprinzătoare, târnosind peste 67 din edificiile de cult ale eparhiei, iar alte aproximativ 140 au fost binecuvântate în urma unor lucrări de refacere şi amenajare. La acestea se adaugă refacerea şi restaurarea unor mănăstiri importante din Episcopia Caransebeşului. Tot ca realizări pe plan pastoral şi misionar se numără înfiinţarea Departamentului pentru Tineret al Episcopiei Caransebeşului şi organizarea de slujiri solemne şi pelerinaje în cadrul judeţului Caraş-Severin.

Prin grija Ierarhului, s-a concretizat edificarea şi sfinţirea noii Catedrale episcopale, însă nu au fost neglijate nici alte obiective, precum construirea unui sediu nou pentru Seminarul Teologic din Caransebeş sau reamenajarea Centrului Eparhial.

Lucrarea socială a fost şi ea amplificată în Episcopia Carasebeşului, înfiinţându-se numeroase centre în cadrul cărora se desfăşoară activităţi filantropice. De asemenea, a fost creată o reţea de Centre de tineret în oraşele Reşiţa, Oraviţa, Anina şi Moldova Nouă.

Preasfinţitul Lucian a însufleţit şi activitatea culturală a Banatului Montan, fiind autorul a numeroase cărţi şi studii de teologie şi istorie bisericească. Pe aceeaşi linie de promovare a culturii se înscrie şi inaugurarea şi sprijinirea manifestării anuale intitulate „Zilele credinţei şi culturii în Caraş-Severin”, eveniment ce întruneşte festivaluri de muzică corală, de poezie în grai bănăţean, spre o mai mare dezvoltare şi cunoaştere a culturii populare, dar şi un simpozion internaţional de istorie şi spiritualitate bănăţeană, la care participă an de an ierarhi de seamă ai Bisericii Ortodoxe, teologi şi cercetători din ţară şi străinătate.

De menţionat şi faptul că evenimentul muzical a fost organizat de Filarmonica „Banatul” din Timişoara, Primăria, Consiliul Local Caransebeş şi Casa de Cultură „George Suru”, Fundaţia Academică Culturală „Timişoara” şi Asociaţia „Prophilharmonia”. 

Vasi POPESCU