La Caransebeş, primăvara a venit pe note muzicale


            O manifestare de înaltă ţinută artistică a avut loc sâmbătă, 27 februarie, în Sala de spectacole a Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeş, evenimentul desfăşurându-se sub titlul generic „Concertul Primăverii”. În sală au luat loc reprezentanţi ai administraţiei locale, dar şi judeţene – primarul Marcel Vela, viceprimarul Filip Strejariu, city-managerul Nicolae Borcean, Ilie Iova, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin –, precum şi deputatul Dan-Laurenţiu Tocuţ, Episcopul Lucian Mic, reprezentanţi ai clerului, foarte mulţi oameni de cultură, dar şi iubitori ai muzicii de calitate.

Cu acest prilej, Filarmonica „Banatul” din Timişoara a susţinut un concert cu lucrări celebre, extrem de cunoscute şi accesibile publicului larg, evoluţia artiştilor smulgând ropote de aplauze asistenţei. Totodată, manifestarea de sâmbătă a marcat şi împlinirea a zece ani de la întronizarea Preasfinţitului Lucian, ca Episcop al Caransebeşului.

În cuvântul de deschidere, pr. Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeşului, a vorbit despre evenimentul care se sărbătoreşte în „ajunul primăverii”. „În aceste zile, noi, caransebeşenii, dar şi locuitorii peste care se întinde Episcopia Caransebeşului, avem şi o altă prăznuire decât cea a primăverii. În data de 26 februarie, s-au împlinit zece ani de când la cârma duhovnicească a acestei Episcopii a fost rânduit de Dumnezeu Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul nostru, care de-atunci şi până astăzi ne cârmuieşte cu blândeţea-i recunoscută. Realizările acestei perioade nu mai trebuie evocate. Catedrala Episcopală edificată în centrul municipiului Caransebeş, bisericile din cartierele Nord şi Pipirig, celelalte biserici istorice din municipiu care au fost renovate, dar şi bisericile eparhiale şi mânăstireşti din Episcopie, înseşi Centrele sociale înfiinţate, cărţile scrise, acţiunile frumoase ale Episcopiei, pelerinajele, slujirile solemne care au adunat zeci de ierarhi din ţară şi străinătate şi foarte mulţi preoţi şi mii de credincioşi, toate acestea vorbesc cu prisosinţă despre cât de mult bine ne-a făcut nouă Dumnezeu în cei zece ani trecuţi de la întronizarea în scaunul de Episcop al Caransebeşului, a Preasfinţitului nostru Părinte Episcop Lucian”.

Pr. Daniel Alic a mai ţinut să menţioneze faptul că lângă Episcopia Caransebeşului, istorică instituţie a Banatului, a stat întotdeauna Primăria municipiului. „La un asemenea eveniment, Primăria nu s-a putut da în lături şi, ca ofrandă de bucurie, acest concert al primăverii a fost închinat şi celor zece ani de când la Caransebeş ne păstoreşte Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian. Este, aşadar, recunoştinţa municipalităţii pentru toate cele ce s-au petrecut, frumoase şi multe bune, în Caransebeş, dar şi în judeţul Caraş-Severin”, a mai spus pr. Daniel Alic.

Evoluţia Filarmonicii „Banatul” a fost impresionantă, muzicienii, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin, interpretând cu deosebită măiestrie lucrări ale compozitorilor Georges Bizet, Franz von Suppé, Johann Strauss şi Nicolae Bretan. Legătura între piese a făcut-o directorul Filarmonicii timişorene, Ioan Coriolan Gârboni, care a anunţat, cu acest prilej, că doreşte să susţină un concert în aer liber la Caransebeş, la care să deplaseze întreg corpul de instrumentişti, peste 100 de muzicieni. În privinţa zilei în care acesta va avea loc, va mai discuta cu primarul Marcel Vela, care a avansat data de 8 mai, când în municipiu se va sărbători Ruga, însă, din păcate, în acea duminică Filarmonica are programat un concert în altă localitate.

În încheiere, solistul Cristian Ardelean a cântat „Tatăl Nostru”, în cinstea Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian.

Sonia BERGER