La Caransebeş s-a deschis primul liceu privat de aviaţie din România!


Odată cu începerea, în 10 septembrie, a noului an şcolar, într-o clădire din cadrul Aeroportului Caransebeş şi-a deschis porţile şi Liceul Tehnologic „Max Ausnit”, prima unitate de învăţământ privată de profil din ţară. Şcoala va pregăti tehnicieni mecanici de aviaţie, capitol la care industria aeronautică este deficitară, după cum s-a exprimat Diana Dumitrache, preşedintele Asociaţiei Aeronautice Române, prezentă la eveniment.

Referitor la această iniţiativă a omului de afaceri Gabriel Olariu, primarul Felix Borcean a spus că ea reprezintă un moment istoric, deoarece acesta este primul liceu privat de acest profil din ţară. „E un lucru care nu poate decât să ne bucure, deoarece ne pune din nou pe harta aeronautică, dar şi pe harta educaţiei din România, în forma aceasta pe care, cu trudă şi într-un timp record, Gabriel Olariu şi oamenii dumnealui au reuşit să i-o dea. Doresc ca acest proiect să capete o cât mai mare amploare, pentru că şi eu, şi dumnealui considerăm că este un lucru extraordinar de benefic, şi pentru Caransebeş, şi pentru educaţie în general, pentru sănătatea sistemului de educaţie. Iată, apare o concurenţă, se diversifică piaţa educaţională în Caransebeş şi în Caraş-Severin, şi sunt convins că, fiind un liceu care va decola cu toate motoarele, va atrage în timp foarte mulţi elevi dornici să studieze, fiindcă este o noutate extraordinară şi, după părerea mea, este şi foarte atractiv”, a mai spus Felix Borcean.

Gabriel Olariu, administratorul societăţii „Oneiric Solutions”, firma care a investit în acest proiect, ne-a declarat că lucrul cel mai greu de făcut pentru ca acest liceu să prindă viaţă a fost decizia pe care a trebuit s-o ia. „Eu, de obicei, până să fac un lucru, mă documentez bine şi abia apoi iau o hotărâre. Relaţia şi parteneriatul cu Asociaţia Aeronautică Română au fost determinante în acest sens, şi apoi, desigur că un rol important l-au jucat oamenii de aici. Am la Caransebeş mai mult de 30 de oameni care au lucrat aici, care sunt specialişti, au fost ingineri, mecanici, piloţi, ei sunt o adevărată comoară”, a spus Gabriel Olariu.

În legătură cu diferendul pe care l-a avut cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin referitor la situaţia juridică a Aeroportului Caransebeş, precum şi cu avizele Inspectoratului Şcolar Judeţean, Gabriel Olariu a declarat că în această privinţă a fost, într-adevăr, puţin mai dificil, deoarece timpul a fost foarte scurt, dar a găsit înţelegere la instituţiile cu care a colaborat. „În momentul de faţă, avem hotărârea emisă de ARACIP, cea care autorizează şcolile din învăţământul românesc, avem deja confirmat faptul că Ordinul ministrului a fost emis cu data de vineri, 7 septembrie, pentru ca noi să putem începe acest an şcolar, dar avionul care vine de la Bucureşti pentru a aduce acest document nu a aterizat încă la Caransebeş. Ordinul există undeva, îl vom prezenta, şi, de îndată ce îl vom avea în mână, îl vom transmite Inspectoratului Şcolar Judeţean şi Primăriei Caransebeş, pentru includerea noastră în circuitul şcolar”, a adăugat Gabriel Olariu.

Administratorul societăţii „Oneiric Solutions” a ţinut să facă o serie de precizări privind organizarea acestui liceu. Astfel, şcoala este gratuită, elevii au la dispoziţie manuale, există cadre didactice pentru toate disciplinele, sunt oameni cu înaltă calificare care vor asigura pregătirea practică şi instruirea de specialitate. „Prin parteneriatul încheiat cu Asociaţia Aeronautică Română, avem tot ceea ce este necesar pentru ca o şcoală să funcţioneze – secretară, femeie de serviciu, asistentă medicală, pe lângă profesori şi conducerea liceului. Sigur că ne gândim să găsim o soluţie şi pentru transportul elevilor, fiindcă ei sunt din Bistriţa, Timişoara sau Săcălaz, pe care i-am ajutat să stea la Caransebeş cu chirie. Vreau să precizez clar, aici nu e o şcoală în care se pierd patru ani de viaţă, copiii nu vin la noi doar ca să fie la un liceu, ei vin aici să facă şcoală, una semimilitarizată, şi vor trebui să înveţe în primul rând meserie, iar apoi, dacă vor să înveţe şi la alte discipline, pot să ia şi bacalaureatul. Noi puteam să facem acest proiect şi sub formă de şcoală profesională, dar l-am făcut liceu tocmai pentru a nu le tăia aripile acestor copii, iar dacă vor să devină ingineri, pot s-o facă”, a mai spus Gabriel Olariu.

Referitor la investiţii, acesta a declarat că, în afară de liceu, în prima săptămână din octombrie va veni consultantul din SUA al firmei, care va aduce manualele de calitate pentru firma de dezmembrare a aparatelor de zbor, care va funcţiona aici, urmând ca, în scurt timp, să demareze şi această activitate. Investitorul a adăugat că o mare parte din practica pe care elevii o vor face se va desfăşura în acest domeniu, dar nu numai. În acest sens, şcoala de la Buziaş este pregătită să trimită la Caransebeş un avion în stare de funcţionare, iar în curtea liceului se găseşte un avion istoric care urmează să fie recondiţionat.

Foarte curând, aici va avea loc un examen pentru cei care au lucrat în cadrul Armatei, este vorba despre şase ingineri, care vor susţine acest examen şi vor face cursuri de formator în educaţie, vor fi, adică, maiştri, instructori şi ingineri pentru elevii de la acest liceu. Această activitate va fi îmbinată cu cea de dezmembrare”, a mai spus Gabriel Olariu.

Bianca METEŞ