Vreme de patru zile, Piaţa agroalimentară din Caransebeş a fost gazda Festivalului „Toamna la Gugulani”, eveniment care a transformat-o în centrul comercial, expoziţional şi cultural al judeţului. La invitaţia organizatorilor – Primăria şi Casa de Cultură „George Suru” – au răspuns cultivatori de produse agricole, crescători de animale şi păsări, comercianţi de produse agroalimentare. De asemenea, în fiecare zi au avut loc evenimente specifice, de la expoziţii cu vânzare, la premieri şi spectacole folclorice susţinute de ansambluri şi interpreţi îndrăgiţi de Gugulanii cărora li s-a adresat Festivalul. (C. Senco)
Piaţa centrală agroalimentară din Caransebeş a fost, pentru patru zile, centrul comercial, expoziţional şi cultural al judeţului. Primăria şi Casa de Cultură „George Suru“ au organizat aici cea de a treia ediţie a Festivalului „Toamna la Gugulani”. Manifestarea s-a adresat atât caransebeşenilor, cât şi celor care vin din întreaga zonă în fiecare joi la Oraş, aşa cum i se mai spune Caransebeşului, să-şi expună şi vândă produsele, sau să cumpere din roadele Gugulanilor. „Toamna a început în Cetatea Caransebeşului cu o zi extrem de frumoasă, aici, la poalele Muntelui Gugu, considerat de daci un munte sacru, reper important pentru evoluţia tradiţiilor şi culturii locale. Gugulani nu sunt doar cetaţenii din Caransebeş, ci toţi cei care locuiesc în arealul cuprins între Bucova şi Domaşnea. Această denumire a ajuns de-a lungul secolelor nu doar o identificare locală, ci un adevărat brand. De la şlagărul «Gugulan cu car cu mere», până la tot ce înseamnă festival, tradiţia Gugulanilor, relaţia cu evoluţia istorică, toate au condus la crearea brandului local. În acest context, ne-am gândit că este momentul ca în Piaţa tradiţională din Caransebeş, pentru Gugulanii care vin aici, la Oraş, «Toamna la Gugulani» să însemne înfrumuseţarea unui buchet de flori cu o panglică deosebită. Am încercat să legăm acest buchet al tradiţiei istorice cu o panglică şi culturală şi administrativă, un eveniment important, aflat la a treia ediţie. Am încercat să scoatem în evidenţă toţi producătorii, indiferent din ce judeţ şi din ce zonă a României vin în această piaţă să-şi vândă produsele“, a declarat primarul Marcel Vela.
Au răspuns invitaţiei organizatorilor cultivatori de produse agricole, crescători de animale şi păsări, toţi cei care fac un comerţ agroalimentar în întâmpinarea clienţilor din Caransebeş şi din întreaga zonă. În acelaşi timp, în Piaţa agroalimentară au avut loc o sumedenie de evenimente – de la spectacole folclorice, la premierea celor mai buni expozanţi, expoziţii cu vânzare de produse tradiţionale, tarabe diverse. Pe scena amenajată în Piaţa centrală, primarul Marcel Vela, însoţit de alte oficialităţi locale şi judeţene, i-a premiat cu bani şi diplome pe expozanţii celor mai atrăgătoare şi de calitate produse. Câteva ore mai târziu, au avut loc spectacolele folclorice susţinute de Ansamblurile „Armenişana“, coregraf Mitru Dragomir, şi „Doina Timişului“, în coregrafia lui Marius Ursu, dirijor Dorin Sicoe, precum şi recitalul îndrăgitului solist de muzică populară Nicu Novac.
Vineri, de la ora 15, pe scena amplasată în Piaţă a urcat Taraful „Olanii“, împreună cu invitaţii săi, printre care s-au numărat Vanesa şi Alin Olan, Daniela Văcărescu, Florica Franţ, Loredana Sitariu şi Ştefan Isac. Invitata serii a fost îndrăgita interpretă Maria Didraga. De asemenea, au mai evoluat „Junii Gugulanilor“, Grupurile de copii ale Casei de Cultură „George Suru“, în coregrafia lui Ciprian Ambruş, şi Ansamblul artistic „Hora Belinţului“ din judeţul Timiş, sub conducerea artistică şi coregrafia lui Adrian Zimbran.
Sâmbătă, şi-au dat concursul Ansamblul Folcloric „Hora Caraşului“ din Oraviţa, sub conducerea muzicală a prof. Viorel Marin şi Gelu Tudor, şi în coregrafia Vioricăi Chişărău, iar de la ora 16.30 pe scenă au urcat Ansamblul „Cununa Ardealului“, din Topliţa şi Deta, alături de soliştii vocali Irina Deac, Diana Boţoni, Maria Păvălean, Diana Suciu, Feliciana Roiban şi Ovidiu Furnea. Tot în cea de-a treia zi a festivalului, a evoluat şi Grupul vocal „Izvoraşul“, moment urmat de un dans oriental cu interpreta Irina Deac.
În ultima zi, duminică, de la 12, a avut loc jurizarea expoziţiilor de păsări de rasă, iepuri, păsări exotice, ovine şi caprine, bovine, suine şi cabaline, acţiune urmată de evoluţia Ansamblurilor Folclorice „Păstrătorii tradiţiei“, din Pecica, judeţul Arad, „Sânziene Bănăţene“, din Giarmata, judeţul Timiş, precum şi un recital al Orchestrei Asociaţiei „Pro Datina“.
Reuşita festivalului a rezidat şi din faptul că nu numai crescătorii de animale şi păsări, producătorii agricoli, dar şi meşterii populari participanţi şi comercianţii au plecat mulţumiţi de la Caransebeş, cu toţii hotărâţi să revină şi anul viitor. Organizatorii îi aşteaptă, oricând, cu mare drag…
Carmen SENCO