Clădirea monument istoric a Primăriei municipiului Caransebeş a aniversat, la sfârşitul săptămânii trecute, împlinirea a 110 ani de la momentul inaugurării. Cu prilejul jubileului, administraţia locală a organizat o amplă serie de manifestări menite sa marcheze momentul festiv, gazda evenimentului fiind Aula „1 Decembrie 1918”. Atmosfera de sărbătoare a fost întregită şi de Fanfara municipiului Caransebeş, dirijată de col. (r) Marius Frăţilă, care a întâmpinat, discret, oaspeţii, cu un concert de muzică de promenadă susţinut în parcul din faţa Primăriei.
Au răspuns invitaţiei municipalităţii caransebeşene, consilierii locali şi judeţeni, parlamentari, oamenii de artă şi cultură, istorici, directori de instituţii deconcentrate, militari şi reprezentanţi ai clerului.
Despre momentul aniversar şi semnificaţia lui au vorbit primarul Marcel Vela, deputatul Ion Mocioalcă, directorul Casei de Cultură „George Suru“, Ioan Cojocaru, istoricul Liviu Groza, criticul literar Cornel Ungureanu, scriitorul Pavel Şuşară, precum şi P.S. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului.
Cu acest prilej, reputatul istoric Liviu Groza i-a dăruit lui Marcel Vela câteva bunuri, valoroase prin originalitatea lor: o fotografie a Primăriei datând din 20 septembrie 1903, Statutul de organizare al oraşului Caransebeş, precum şi meniul oferit participanţilor la „prânzul prietenesc“ care a avut loc cu ocazia inaugurării noului, pe atunci, edificiu.
În momentul inaugurării clădirii, în 1903, primar al oraşului a fost Constantin Burdea, ctitorul acestui obiectiv istoric. De altfel, discursul festiv al acestuia a fost readus în atenţia opiniei publice, precum şi cele scrise de Nicolae Iorga, în 1924, la adresa sa, în cartea „Oameni care au fost”: „Prin sprijinul oficial, Burdea a ajuns un om politic puternic în ţinutul lui; acela fără care nimic nu se putea face. Comunitatea de Avere devenise aproape visteria lui personală; agenţii lui erau înălţaţi în funcţii. Mâna lui nevăzută se simţea în toate”. Aceeaşi atenţie i-a fost acordată şi lui Ioan Bartolomei, una dintre personalităţile marcante din trecutul municipiului.
În discursul său, Marcel Vela a adus un omagiu tuturor celor 44 de primari pe care Caransebeşul i-a avut începând cu 1872, primul fiind Ion Brancovici, şase dintre aceştia fiind încă în viaţă. „Important este că fiecare dintre ei şi-a lăsat amprenta asupra dezvoltării municipiului şi a contribuit la înfrumuseţarea lui în mod direct. Un municipiu în care pulsează viaţă culturală, actul artistic fiind la el acasă, dovadă şi cele 33 de sculpturi în lemn, tot atâtea în marmură, dar şi cele 11 lucrări executate în andezit“, a mai spus Marcel Vela.
Momentul a fost urmat de semnarea Protocoloului de înfrăţire a municipiului Caransebeş cu localitatea Kovacica, din Serbia, un document prin care ambele părţi se angajează să colaboreze atât în domeniul turismului, cât şi în cel al comerţului şi educaţiei. Protocolul de înfrăţire a fost citit în faţa invitaţilor, după care cei doi primari, Marcel Vela şi Miroslav Krişan, şi-au pus semnăturile pe el.
„Municipiul nostru are o populaţie de 25.000 de locuitori, iar ca şi componenţă avem 24 de etnii. Suntem două municipii asemănătoare şi, chiar dacă noi nu avem un centru atât de frumos ca al dumneavoastră, sperăm să realizăm unul printr-un proiect comun. Prietenia durează de ani de zile şi astăzi am venit să o oficializăm printr-un protocol. Noi suntem înfrăţiţi şi cu alte două oraşe din România. Sunt convins că vom realiza tot ceea ce am scris în textul protocolului”, a spus Miroslav Krişan, edilul-şef al oraşului Kovacica.
Şi, chiar dacă documentul a fost semnat abia zilele trecute, cele două administraţii locale derulează de mai mult timp proiecte care au atras fonduri importante pentru comunităţile lor. „Avem patru proiecte transfrontaliere împreună cu fraţii noştri. Două dintre ele sunt dedicate tinerilor. Un altul este în derulare şi se referă la managementul comun al situaţiilor de urgenţă, dar există şi unul ecologic, care vizează protecţia râului Timiş. Dintr-o simplă prietenie, s-a ajuns la o colaborare serioasă şi la accesarea a peste 1,2 milioane de euro. Sper să nu mai existe graniţe între noi. Este important să fim prieteni, să colaborăm şi, împreună, să dovedim că viaţa poate fi mai bună şi mai frumoasă”, a spus Marcel Vela.
Seara a continuat cu lansarea a patru cărţi importante pentru istoria locului, respectiv cel de al treilea volum din lucrarea „Contribuţii la monografia Caransebeşului“, de Liviu Groza, „Monografia Caransebeşului“, avându-I ca autori pe Ioan Haţegan şi Marcel Vela, „Corneliu Baba“ şi „Sisi“, de Pavel Şuşară.
Sărbătoarea caransebeşenilor s-a încheiat cu deschiderea celei de a IV-a ediţii a Salonului Internaţional şi Grafică Satirică, patronat de cel mai rapid şi unul dintre cei mai cunoscuţi caricaturişti ai lumii, Ştefan Popa Popa’s.
În prezenţa unui numeros public, au fost decernate premii de excelenţă, atât tinerilor caricaturişti, cât şi celor care au deja un nume în acest domeniu: Harald Reimholz – Germania, Eugen Mirea – România, Tudor Banuş, fiul poetei Maria Banuş – Franţa, la secţiunea adulţi, precum şi Dariei Popovici, lui Cătălin Doţiu, din Timişoara, şi Adelinei Crivac, din Drobeta Turnu Severin, în vârstă de 10 ani, despre care Popa’s a afirmat că va ajunge o mare caricaturistă.
Primarul Marcel Vela a anunţat că, de la viitoarea ediţie a Salonului, la Caransebeş va exista şi un muzeu în cadrul căruia vor putea fi văzute multe dintre lucrările, chiar originale, ale maestrului Ştefan Popa Popa’s.
Organizatorii acestei acţiuni au fost Primăria municipiului Caransebeş, Casa de Cultură „George Suru“, Asociaţia Caricaturiştilor Profesionişti din România şi Fundaţia Popa’s.
Sonia BERGER