La Mulţi Ani, România! La Mulţi Ani, Români!


Şi în acest an, un mare număr de caransebeşeni au ţinut să fie aproape de administraţia locală, care a organizat sâmbătă, 1 Decembrie, în Piaţa Revoluţiei, o serie de manifestări dedicate Zilei Naţionale a României. Pe lângă reprezentanţii municipalităţii, au sărbătorit la Caransebeş această zi mare a poporului român invitaţi de la Consiliul Judeţean Caraş-Severin, parlamentari, oficialităţi din structurile centrale, precum şi din Serbia.

După constituirea Dispozitivului, întâmpinarea oficialităţilor, şi săvârşirea slujbei religioase de către un sobor de preoţi, a luat cuvântul pr. Daniel Alic, consilier cultural în cadrul Episcopiei Caransebeşului. „Biserica a avut în realizarea acestui moment o contribuţie însemnată. Episcopia Caransebeşului, la acea vreme o Episcopie foarte întinsă, a contribuit cu multe jertfe la realizarea unităţii naţionale. Preoţi şi protopopi au suferit închisoare şi chiar au murit ca martiri în lagărul de la Sopron. Episcopul Miron Cristea al Caransebeşului, episcopul din acea vreme, a fost ameninţat cu caterisirea de către autorităţi, pentru că propovăduia ideea unităţii naţionale. Prin contribuţia lor şi a altor oameni, reprezentanţi de cinste ai românilor, la 1 Decembrie s-a înfăptuit Unirea cea Mare şi iată că de atunci şi până astăzi poporul român se revendică de la această zi ca de la Ziua lui Naţională. În acea zi frumoasă, la Alba Iulia, Episcopul Aradului, Ioan Pap, şi-a deschis cuvântarea cu nişte cuvinte din Canonul Paştilor, cuvinte care s-au potrivit foarte bine pe acel moment, cuvinte care se potrivesc foarte bine în fiecare an, atunci când prăznuim Ziua Naţională a României: «Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm şi să ne veselim pentru ea. Amin!»”, a spus pr. Daniel Alic.

În cuvântul său, Marcel Vela, primarul municipiului Caransebeş, a vorbit despre faptul că sărbătoarea de sâmbătă a fost cea de a doua care s-a ţinut în faţa Crucii Demnităţii şi Identităţii Naţionale. Mulţumind delegaţiei de prieteni din Serbia, condusă de viceprimarul localităţii Kovacica, pentru că au venit la Caransebeş la ceas de sărbătoare, precum şi secrearului de Stat Ionel Oprea, adjunctul Avocatului Poporului, celorlalţi demnitari şi parlamentari, subsecretarului de Stat Horia Irimia, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Mediu, generalului Ion Ion şi invitaţilor care au declinat alte activităţi şi au venit în vatra spirituală a Banatului Montan de Ziua Naţională, Marcel Vela a spus: „Eu, ca român, îmi doresc să redescoperim unitatea şi mândria naţională. Noi toţi, cei de aici, din Banat, şi din România, să formăm un popor demn, mândru, respectat în Uniunea Europeană şi în lumea largă. Cred că depinde de fiecare dintre noi să reuşim să găsim, în fiecare zi, în fiecare clipă, lucrurile care ne unesc, nu lucrurile care ne dezbină. Să nu plecăm urechea la cuvintele uneori linguşitoare ale celor care vremelnic conduc Romnia, care cred că sunt lideri mai mult sau mai puţin legitimaţi de noi, de români. Aşa cum frumos a prezentat, istoric, evenimentul de la 1 Decembrie 1918, părintele Daniel Alic, dacă acei oameni, acei bărbaţi de Stat, au avut curajul să înfrunte autorităţile, au avut curajul să-şi rişte viitorul familiilor şi pe al lor, dacă acei oameni şi-au riscat profesia şi, până la urmă, chiar viaţa, pentru o idee, pentru un ţel, pentru o nevoie, cred că noi, acum, în anul 2012, fără să ne riscăm viaţa, fără să ne riscăm profesiile şi fără să ne punem în pericol familiile, putem măcar să încercăm să ne ridicăm la nivelul acestor sacrificii. Prin a zâmbi pe stradă, prin a a ne saluta aproapele şi prin a-i întinde o mână atunci când este la necaz, în nevoie, şi prin a fi întotdeauna alături cu sufletul, cu spiritul şi cu mintea alături de toţi românii, alături de România, alături de Biserica Naţională. Numai aşa putem fi şi noi, în sfârşit, un popor respectat, apreciat, numai aşa, cu înţelepciune, ne putem alege lideri care să ne reprezinte, de care să fim mândri, în ţară, în Europa şi în lume. Lideri care să reprezinte cu adevărat imaginea unui român. O imagine frumoasă, o imagine demnă de a fi respectată. Din acest motiv, cred că noi toţi, împreună, vom readuce România pe drumul cel bun şi că, la următoarea aniversare, aici, sub acest Arc, un Arc care în mod simbolic uneşte două Biserici, două credinţe, care arată că în Caransebeş există unitate spirituală, că suntem multiculturali şi ţinem aproape unii de alţii, cred, aşadar, că sub acest Arc, la anul vom fi mult, mult, mult mai respectaţi, mai apreciaţi şi mai senini. La Mulţi Ani, România! La Mulţi Ani, Români!”, a spus Marcel Vela în încheierea discursului său.

Senatorul Iosif Secăşan, candidatul USL pentru colegiul II Caraş-Severin la Senat, a ţinut să fie şi el prezent la Caransebeş cu acest prilej special. „Sunt 94 de ani de când Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, prin vocea Mitropolitului Miron Cristea şi a Cardinalului Iulian Hossu, vestea lumii alipirea teritoriilor locuite de români din Transilvania, Ardeal, Banat şi Ţara Ungurească, la Ţara Românească, adică reîntregirea neamului românesc şi aşezarea Statului Unitar Român pe pământurile vechii Dacii. Acest 1 Decembrie 1918 a fost un act fundamental al istoriei moderne a României, fiind în primul rând rezultanta voinţei şi luptei românilor, sacrificiul şi conştiinţa unei clase politice inteligente, care a purtat în minte şi în suflet idealul de veacuri al acestui popor. Istoria noastră a fost un şir continuu de lupte pentru libertate, iar actul de la 1 Decembrie 1918 a fost un act eminamente eliberator. Vasile Goldiş spunea: «Naţiunile trebuie eliberate, iar liberarea românilor din Ţara Ungurească, Banat şi Ardeal înseamnă Unirea cu Ţara Românească». În istoria Europei, acel 1 Decembrie 1918 a însemnat şi un sfârşit de ev, şi un început de ev. N-au fost numai ceremonii, a fost şi violenţă, a fost şi sânge, iar românii care au plecat din cele 275 de comunităţi bănăţene într-un marş triumfal spre Alba Iulia n-au avut numai curaj, ci au avut conştiinţă şi responsabilitate. Ei, în fapt, au făcut din Banat o Ţară Românească, iar din România o ţară mare, puternică şi liberă. Au vorbit, la Alba Iulia, bănăţenii noştri, a vorbit Ion Sârbu din Rudăria Almăjului, a vorbit Gheorghe Popovici de la Lugoj, şi vocile lor au fost ascultate. Şi au cerut Unire imediată şi necondiţionată. Aici, pe meleagurile noastre, a fost violenţă, şi aici a curs sânge… Dar elita acelor vremuri – profesori, dascăli, ofiţeri, avocaţi, funcţionari – a ştiut să fie la nivelul momentului, a fost demnă de acel moment. S-a organizat şi, sub forma Comitetelor naţionale româneşti şi a Gărzilor naţionale, a luat în stăpânire teritoriul, a aşezat structuri româneşti şi le-a guvernat. Aşa s-au izbăvit Banatul şi Transilvania atunci şi acolo, şi de aceea vreau să vă spun că bătrânul de 83 de ani, George Simion de Băseşti, a reprodus cuvintele Dreptului Simion şi a zis: «Şi acum, Doamne, dezrobeşte pe robul Tău, căci ochii mei văzură mântuirea neamului românesc!». Aşadar, să aducem omagiu şi cinstire acelor oameni, să fim demni de ei, să fim în stare să construim România puternică, aici, la noi acasă, cu o economie puternică şi cu pace socială, România puternică şi cu drepturi egale în Europa”.

Primarul Marcel Vela a mai adus la cunoştinţa celor prezenţi că la Caransebeş va lua fiinţă, anul viitor, un Birou care va reprezenta Instituţia Avocatului Poporului. Acest Birou – a mai spus Marcel Vela – „va fi născut, crescut pentru bănăţeni, şi va veni în spijinul lor, pentru ca ei să-şi găsească dreptatea, libertatea şi demnitatea”.

În cadrul defilării Gărzii de Onoare, o pată de culoare şi un farmec aparte a adus Detaşamentul 13 Dorobanţi, de la Muzeul Militar Central, formaţiune care s-a aflat pentru a doua oară la Caransebeş cu prilejul sărbătoririi Zilei Naţionale. Apoi, cei prezenţi au depus câte o floare la Crucea Demnităţii şi Identităţii Naţionale, după care, în funcţie de preferinţe, unii au urcat în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei, care a găzduit lansarea volumului „Dr. Cornel Corneanu – cuvântări şi articole”, de col. (r) Liviu Groza, iar ceilalţi s-au bucurat de masa tradiţională cu fasole şi cârnaţi, oferită de organizatori – Primăria municipiului şi Casa de Cultură „Geroge Suru”. Spectacolul a fost întregit de un recital al formaţiei „Olanii”, alături de care a cântat îndrăgitul interpret de muzică populară Nicu Novac.

Carmen SENCO

Sonia BERGER