Adrian Cican, managerul Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş, şi primarul Felix Borcean au susţinut recent o conferinţă de presă în cadrul căreia au vorbit despre investiţiile care urmează să se facă la unitatea medicală, care, în ultimul timp, s-a confruntat cu mari probleme financiare.
Astfel, a spus Adrian Cican, în urmă cu doar două zile, în prezenţa şi cu sprijinul edilului municipiului, a fost semnat cu contract de finanţare privată privind construirea şi montarea unei staţii de preparare a oxigenului medical, în valoare de 283.000 de euro, de către o firmă germană, termenul-limită de punere în funcţiune a acesteia fiind data de 1 februarie 2020.
„Un al doilea contract semnat în urmă cu o zi a fost pentru o nouă aparatură destinată Secţiilor Medicină Internă, Cardiologie, Obstetrică-Ginecologie, în valoare de 80.000 de euro, asta însemnând două ecografe, un ecograf cu patru sonde şi unul cu trei sonde, două electrocardiografe, două holtere TA, două holtere EKG şi un spirometru, fonduri pe care le primim de la o firmă românească ce dă un credit pe trei ani, mai ales că, în momentul de faţă, spitalul caransebeşean are în dotare aparatură, ecografe sau electrocardiografe, care au aproape 20 de ani, cele noi existând doar în mediul privat, nefiind ale noastre. De asemenea, avem posibilitatea ca aceste ecografe să emită şi imagini color pe videoprintere dedicate special acestora. În plus, aproape că s-a finalizat şi discuţia pentru o investiţie de 170.000 de euro cu Telekom Germania, privind controlul accesului în Spitalul Municipal de Urgenţă din Caransebeş, supravegherea video şi o centrală telefonică digitală”, a adăugat Adrian Cican.
Managerul spitalului a mai precizat că o altă veste bună este aşteptată să vină de la Felix Borcean şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin, respectiv o finanţare de 110.000 de euro pentru reţeaua de distribuţie a staţiei de producere a oxigenului medical, care va înlocui vechile trasee, care nu mai corespund standardelor în vigoare.
„Avem un termen-limită până înainte de Crăciun pentru a depune la Ministerul Sănătăţii documentaţia în ceea ce priveşte înfiinţarea celor 19 cabinete medicale ale ambulatoriului spitalului. De asemenea, am obţinut autorizaţia CNCAN pentru donaţia prin care am reuşit să aducem de la Spitalul «Marie Curie» din Bucureşti un aparat radiologic. Primăria ne-a ajutat să aducem tubul radiologic, iar de săptămâna viitoare începem procedura de montare a acestui aparat. Şi, ca o ultimă veste bună, probabil că la sfârşitul lunii ianuarie, anul viitor, vom da drumul la mamografii, am găsit un medic specialist în acest domeniu, şi suntem în discuţii pentru a aduce un medic specialist care să ne ajute şi pe partea de urologie şi nefrologie”, a mai spus Adrian Cican.
La rândul lui, primarul Felix Borcean a declarat că, în urmă cu doar o zi, a solicitat Guvernului, prin intermediul Instituţiei Prefectului – judeţul Caraş-Severin, suma de peste un milion de lei, în cadrul machetei trimise de Executiv prin care se cereau propuneri de sume necesare bunei funcţionări a unităţilor administrativ-teritoriale pe final de an, cum ar fi cheltuieli de întreţinere sau cheltuieli cu salariile. „Noi astfel de nevoi nu avem, însă ne-am gândit tot la spital, pentru că ştim că există multe facturi neachitate la furnizorii de servicii, şi am trimis o astfel de situaţie, cu o sumă ce depăşeşte un milion de lei, chiar dacă datoriile spitalului se cifrează la o sumă mult mai mare. Dacă nu sunt solicitări din partea altor unităţi administrativ-teritoriale, mă gândesc că poate pentru spitalele din Caransebeş şi Reşiţa se vor aloca astfel de sume, care ar fi o gură de aer proaspăt în tot contextul acesta atât de zdruncinat al spitalului. Şi din partea noastră, ca ordonator de credit, şi, cred eu, şi din partea Consiliului judeţean şi, de ce nu, şi a Guvernului României, în situaţia în care vedem că există o asemenea preocupare, avem un management pe care eu îl consider de cea mai bună calitate, să concurăm cu toţii la rezolvarea problemelor spitalului din Caransebeş. Tot ceea ce s-a întâmplat benefic până acum, aici, ne face şi pe noi, ca administraţie locală, să ne gândim foarte serios să alocăm o sumă mult mai importantă, pe bugetul viitor, pentru Spitalul Municipal de Urgenţă, fiindcă vedem că există preocupare, lucru pe care nu l-am simţit atât de acut în trecutul apropiat”, a mai spus Felix Borcean.
Sonia BERGER
Pingback: La spitalul din Caransebeş, Moşul vine cu sacul plin | Caransebeș
Pingback: La spitalul din Caransebeş, Moşul vine cu sacul plin – Spitalul Municipal de Urgență