Luni, 11 martie, la sediul Organizaţiei PSD Caransebeş a avut loc o conferinţă de presă organizată de cei trei social-democraţi din Consiliul de Administraţie al SC Transal Urbis SRL, Florin Bogdea, Valentin Dascălu şi Ion Bădeţ. Întâlnirea cu presa a avut ca subiect schimbările pe care social-democraţii vor să le facă la vârful societăţii de salubritate din municipiu, ca urmare a faptului că în Consiliul de administraţie al firmei raportul de forţe s-a schimbat în favoarea PSD, care are de-acum trei reprezentanţi în această structură, faţă de doi ai PNL, situaţie creată în şedinţa din 27 februarie a Consiliului local, atunci când liberalii Toma Tămăşilă şi Ioan Pop au votat alături de social-democraţi.
Florin Bogdea, care este şi liderul grupului social-democrat din Consiliul Local Caransebeş, a spus că şi-a dorit ca întâlnirea cu presa să aibă loc la sdiul SC Transal Urbis SRL, pentru ca la ea să ia parte şi ingineri şi alţi angajaţi din sectorul tehnic al societăţii care şi-au exprimat dorinţa de a fi prezenţi, însă, cum directorul Ovidiu Chimigeriu este în concediu medical, acest lucru le-a fost refuzat de directoarea economică Ionela Călţun, care nu a cedat nici în faţa primarului Felix Borcean, care i-a solicitat acelaşi lucru.
Schimbările ar urma să aibă loc în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Transal Urbis SRL din data de 20 martie, aspect pe care Florin Bogdea a dorit să-l comenteze.
„Am fost surprins că, deşi Primăria mi-a pus la dispoziţie hotărârea de convocare, cei de la Transal nu o primiseră, sau cel puţin aşa susţineau printr-o adresă scrisă trimisă atât mie, cât şi domnului Dascălu, şi considerau că, prin acel convocator al şedinţei din 20 martie, adunarea nu ar fi legal constituită. Vreau să spun că este foarte corect constituită, pentru că, în momentul în care Consiliul local a dat decizia de numire, practic Adunarea Generală a Acţionarilor poate ţine acea şedinţă, ba, mai mult, chiar azi-dimineaţă am fost la Transal Urbis, le-am pus la dispoziţie documentele, am întrebat şi la Primăria municipiului de ce nu le-au trimis, iar acolo mi s-a dat adresa prin care se dovedeşte că le-a fost transmis respectivul document”.
În convocatorul Adunării Generale a Acţionarilor SC Transal Urbis SRL din data de 20 martie, care se va ţine la sediul societăţii, există două puncte, respectiv numirea ca director-adjunct a lui Mihai Minea, şi trecerea directoarei economice Ionela Călţun pe postul de contabil, iar postul de contabil-şef va fi scos la concurs.
„La Transal Urbis sunt probleme mari. Sunt acele datorii la Green Ecobauer, în sumă de 580.000 de lei, este vorba de acea redevenţă de 38.025 de lei. Sunt probleme cu acele contracte semnate cu deponeul unde sunt duse gunoaiele, de ce s-a semnat cu Oradea şi mai târziu cu Turnu Severin. Sunt o mulţime de probleme interne care zic eu că vin de la un management prost. Prin urmare, în momentul în care se va putea, noi, AGA, o să ne întrunim şi-i vom cere deschis domnului director, cu documentele pe masă, să aducă clarificări la aceste probleme şi, evident, dacă vom observa că nu vorbeşte aşa cum a vorbit în presă, îi vom cere demisia. Şi domnul primar a spus că Transal-ul este o «sită» prin care se scurge ceva. Şi eu cred la fel. Şi mai cred că Transal Urbis este o societate care ar putea fi pe profit, mai ales pe partea cu gunoiul, dar asta înseamnă ca acele maşini care pleacă cu gunoi să fie cântărite, înseamnă ca societăţile care generează deşeuri în municipiul Caransebeş să plătească cantitatea reală de gunoi, nu contracte preferenţiale şi aşa mai departe. Nu vreau să intru în amănunte, dar în cadrul societăţii se cunosc aceste lucruri, iar noi trebuie să le scoatem la iveală, pentru că noi, şi când spun asta spun Partidul Social Democrat, noi ne asumăm responsabilitatea la Transal, şi nici nu numim pe cineva politic, Mihai Minea fiind liberal, deci venim, practic, să rentabilizăm această societate. Asta ne dorim. Şi, mai mult, vream ca până în toamnă preţul la gunoi să scadă cu 10 până la 15-20 la sută. Dacă reuşim acest lucru, cred că este deja o realizare şi e în avantajul tuturor cetăţenilor municipiului Caransebeş, fiindcă se va simţi în buzunarul fiecăruia. Cred că e posibil acest lucru, mai ales că, de-a lungul timpului, în şedinţele de Consiliu local noi ne-am împotrivit mereu creşterii preţului la gunoi, care nu este justificat, aici fiind cel mai mare dintre toate localităţile din judeţ. Iar în cazul în care un management numit de noi nu va reuşi acest lucru, cu siguranţă noi vom veni cu propunerea de desfiinţare a Transal-ului şi trecerea imediată la Serviciul Public de Întreţinere şi Reabilitare, în subordinea directă a primarului, astfel încât să se reducă mult cheltuielile, să nu mai ţinem atât de mulţi angajaţi TESA, dacă, repet, nu reuşim rentabilizarea societăţii”, a mai spus Florin Bogdea.
Liderul social-democraţilor din Consiliul local nu a dorit să avanseze încă un nume care să-l înlocuiască pe Ovidiu Chimigeriu, afirmând că, pentru început, va avea loc o discuţie cu acesta, după revenirea din concediul medical, însă va anunţa public în momentul în care se va lua o hotărâre în acest sens. În plus, a mai spus Florin Bogdea, va avea o discuţie şi cu primarul Felix Borcean, de părerea căruia se va ţine cont în numirea noului director al SC Transal Urbis.
Referitor la numirea ca director-adjunct a lui Mihai Minea şi, apoi, ca eventual director plin al societăţii, Florin Bogdea a declarat că aceasta nu a fost condiţionată de trecerea actualului şef al Serviciului colectare la PSD.
Sonia BERGER