În ediţia trecută a ziarului am publicat un articol în care vorbeam despre chioşcul de la Fârliug care sfidează legea. Pe scurt, este vorba despre o societate comercială care are o construcţie amplasată chiar în faţa şcolii, un magazin care nu a obţinut nici autorizaţia de construire, şi nu are nici autorizaţie de funcţionare. Cu toate că este în afara legii, la respectivul chioşc se vând – sau mai degrabă s-au vândut, până la sfârşitul săptămânii trecute – tot felul de mărfuri alimentare, ba chiar şi băuturi alcoolice, cu toate că, repetăm, magazinul se află la doar câţiva metri de intrarea într-o şcoală!
La sfârşitul anului trecut, Consiliul Local Fârliug a hotărât demolarea lui, având în vedere că respectivul chioşc se află pe domeniul public şi nu are autorizaţie de construire, mai ales că societatea a pierdut dreptul de a concesiona terenul pe 49 de ani în momentul în care nu a ataşat la contract autorizaţia în cauză. „Avem şi o sesizare din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, mai ales că aici se vând inclusiv băuturi alcoolice. Consiliul Local Fârliug a luat decizia de a dărâma chioşcul respectiv, însă am fost acţionaţi în instanţă, astfel încât nu putem pune în aplicare hotărârea luată. Noi am alertat şi toate celelalte instituţii în măsură să controleze această societate”, a spus Ioan Borduz, primarul comunei Fârliug. Edilul a mai declarat că toate actele societăţii respective sunt înregistrate acasă la proprietar, şi anume la casa cu numărul 84, şi nu în locaţia din faţa şcolii. În plus, se pare că, uzând de unele tertipuri, el a înşelat vigilenţa celor care au efectuat, de-a lungul timpului, controale, înregistrând la Registrul Comerţului un Punct de lucru la imobilul cu numărul 101A.
„În data de 27 mai, am emis o Ordonanţă de interzicere a activităţii, până la rezolvarea problemelor de către administratorul societăţii, document trimis şi către Registrul Comerţului, către Finanţele Publice şi Poliţie, pentru a lua, la rândul lor, măsurile care se impun”, a afirmat Florin Rădulescu, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin. Din păcate, administratorul chioşcului a ignorat cu desăvârşire acest act, văzându-şi mai departe, nestingherit, de treabă. Şi reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al judeţului Caraş-Severin au făcut controale la chioşcul cu pricina, pe aspecte din competenţa lor, însă nu au găsit nereguli.
Şi prefectul judeţului Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, a aflat de existenţa unei Adrese din partea Primăriei Fârliug, legată de construcţia care funcţionează fără autorizaţie, şi de faptul că, în acest moment, pentru că există un proces pe rol, Primăria nu poate pune în aplicare hotărârea Consiliului Local Fârliug, de demolare a construcţiei. Silviu Hurduzeu a dat asigurări că se va constitui o comisie a nivelul Prefecturii, cu specialişti din toate instituţiile deconcentrate, pentru a se constata exact cum stau lucrurile la Fârliug.
Acest lucru s-a şi întâmplat, astfel că, în data de 25 iulie, o Comisie mixtă, din care au făcut parte reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin, ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, ai Inspectoratului de Stat în Construcţii, ai Direcţiei Urbanism din cadrul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, cărora li s-au alăturat autorităţile locale din Fârliug, au verificat chioşcul şi, constatând nereguli, i-au aplicat administratorului o amendă de 40.000 de lei (400 de milioane de lei vechi). Se poate ca acest fapt să-l fi determinat pe patronul magazinului să tragă obloanele, sau poate că, în sfârşit, a înţeles că unde-i lege nu-i tocmeală, cert este că, la începutul acestei săptămâni, chioşcul avea lacătul pe uşă. Mai bine mai târziu decât niciodată, pentru că, în condiţiile în care magazinul nu avea autorizaţie sanitară de funcţionare, mai ales pe căldura din ultima vreme, el era o adevărată bombă pentru cei care se încumetau să-şi facă acolo cumpărăturile.
Mădălina DOMAN