Lecţie de Istorie, „pe viu”, la Tibiscum – Jupa


În afară de manifestarea intitulată „Ziua porţilor deschise”, pentru cei care doresc să viziteze Şantierul Arheologic Tibiscum – Jupa, conducerea Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş a gândit un program conform căruia aceştia o pot face zilnic, între orele 10 şi 18, mai puţin lunea, când situl este închis pentru curăţenie.

În perioada următoare, vrem să punem la punct muzeul din incinta rezervaţiei, pe care să-l punem la dispoziţia publicului. În Parcul arheologic pot fi vizitate în principal obiectivele arheologice descoperite – porţile de intrare în castru, iar în interiorul acestei fortificaţii romane avem clădiri deosebit de importante, printre care o bazilică atestată prin descoperiri creştine de secol IV, iar în centru avem comandamentul acestui castru, monumentele care fac parte din comandament, unde pot fi văzute birourile ofiţerilor, biroul comandantului garnizoanei de la Tibiscum şi locul unde era drapelul de luptă al unităţii care staţiona aici. La Tibiscum am avut unităţi militare, primele unităţi atestate sunt venite din Siria – lucru foarte interesant, arcaşii sirieni care staţionează aici –, mai târziu au fost aduşi militari din Germania, pentru ca pe parcursul secolului al III-lea să avem de-a face cu una dintre cele mai importante unităţi de cavalerie, este vorba despre o unitate venită din nordul Africii, care a staţionat aici”, a spus directorul Muzeului caransebeşean.

De asemenea, a mai spus dr. Adrian Ardeţ, proiectul pentru viitorul muzeu din incinta Parcului arheologic prevede la parter o sală de conferinţe şi un loc unde vor fi expuse inscripţii, statui şi o parte dintre descoperirile arheologice efectuate în zona municipiului Caransebeş, care vor fi împărţite după locul în care au fost descoperite, cum ar fi de exemplu Balta Sărată, unde există o aşezare din timpul neoliticului, epoca bronzului. La etaj vor fi expuse doar piese descoperite la Tibiscum.

Acest muzeu a fost reconstruit pe un fost grajd al Cooperativei Agricole de Producţie, urmând să fie renovat, pentru că, odată terminate lucrările, care vor demara în această toamnă, acesta va fi primul muzeu arheologic din Banat, Parcul arheologic însuşi fiind cel mai mare nu numai din Banat, el alăturându-se marilor Parcuri arheologice din România, respectiv Grădiştea Muncelului, din zona cetăţilor dacice, sau Parcului Arheologic de la Histria, şi reprezintă unul dintre importantele obiective turistice pentru judeţul Caraş-Severin.

Pe perioada verii, dar nu numai, există personal de specialitate care stă la dispoziţia publicului interesat să viziteze Şantierul Arheologic Tibiscum – Jupa.

Bogdan NAUM