Într-o postare pe Facebook, senatorul cărăşean Marcel Vela face cunoscut faptul că, în data de 16 iulie, a fost invitat la comemorarea și slujba de pomenire dedicate victimelor din Munții Banatului, ce a avut loc în Timișoara, în fața Monumentului Rezistenței Anticomuniste, de la Pădurea Verde.
„Ziua de 16 iulie este data la care, în anul 1949, a fost executat primul lot de luptători anticomuniști din zona Banatului. Pe locul actualului Monument, în anii care au urmat anului 1949, au fost uciși zeci din cei mai neînfricați luptători pentru apărarea libertății, demnității, credinței strămoșești și ființei noastre naționale.
În numele Filialei PNL Caraș-Severin, am depus împreună cu Ion Chisăliţă, directorul Institutului de Cercetări Silvice, și doamna Cornelia Fetea, președintele Asociației Deportaților din Bărăgan, o coroană de flori, ca omagiu și recunoștință pentru eroii din Munții Banatului.
În acest loc sfânt, în 16 iulie 1949, în urmă cu 70 de ani, cinci partizani bănățeni condamnaţi la moarte de Tribunalul Timișoara (Spiru Blănaru, Petre Domoşneanu, Ion Tănase, Petre Puşchiţă zis Mutaşcu şi Romulus Mariţescu) au fost ridicaţi din închisoarea de pe strada «Popa Şapcă», duşi în zona «Pădurea Verde» și împuşcaţi cu sânge rece.
Alți șapte luptători care primiseră condamnări la închisoare sau la muncă silnică, după primele execuţii din 16 iulie, la 2 august 1949, au fost aduşi și ei la «Pădurea Verde», asasinați şi aruncaţi într-o groapă comună: Aurel Vernichescu, Gheorghe Popovici, Teodor Ungureanu, Gheorghe Smultea, Petre Puşchiţă Liber, Nicolae Ghimboaşă Micluţ şi Gheorghe Luminosu.
Înaintea cuvântului Înalt Prea Sfinției Sale Ioan, Mitropolitul Banatului, am avut onoarea să-l ascultăm pe venerabilul Nicolae Ciurică, luptător din Teregova.
Tristețea și lacrimile singurului supraviețuitor din România al rezistenței anticomuniste sunt dovada vie că, așa cum spunea Nicolae Iorga, «Nu numai că eroismul nu se poate porunci, dar e cu neputință sa-l răsplătești».
După patru ani de luptat în munți, 10 ani în pușcărie și încă mulți alții de umilință, chinuri și dezamăgiri, Nicolae Ciurică se aștepta și atunci – și se așteaptă și astăzi – la o țară demnă, prosperă, frumoasă și cu români fericiți.
Contemporani, noi toți suntem datori să nu le dezamăgim jertfa și visele lor!
Nu este o răsplată, este o datorie sacră față de martirii din Cer și o obligație morală față de copiii noștri.
Dumnezeu să binecuvânteze România și să-i odihnească în pace pe eroii din Munții Banatului!”, a mai scris Marcel Vela pe pagina sa de Facebook.
Bogdan NAUM