Filiala PNL Caraş-Severin a organizat vineri, 20 decembrie, o conferinţă de presă la care au participat av. Cristian Gâfu, Elena Meteleaucă şi Daniel Surdu – membri ai Biroului politic judeţean, av. Dan Stan – secretar general adjunct al Filialei, Viorel Başag – preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Liberali, şi Horia Irimia, membru al Comisiei Buget-Finanţe a PNL Caraş-Severin.
Printre altele, Horia Irimia a subliniat faptul că Guvernul Ludovic Orban doreşte revenirea la normalitate în domeniul bugetar, în primul rând prin respectarea calendarului de adoptare a bugetului. Conform Legii finanţelor publice locale, Ministerul de Finanţe trebuie ca în fiecare an să trimită Guvernului, până la 30 septembrie, Proiectul Bugetului de Stat pe anul următor, iar Guvernul să-l depună în Parlament până în 15 octombrie, astfel încât un nou an bugetar să înceapă cu Bugetul adoptat. După adoptarea Legii anuale a Bugetului de Stat, trebuie ca şi Consiliile judeţene să-şi adopte bugetele şi, ulterior, Consiliile locale să adopte bugetele locale.
Bugetul pe 2019 după ce că a fost întârziat nejustificat, fiind adoptat în luna martie, a fost şi un buget mincinos, a afirmat Horia Irimia. „Printr-o Ordonanţă de urgenţă, Guvernul Dăncilă-Teodorovici-Dragnea a anulat obligativitatea ca prim-ministrul şi ministrul de finanţe să-şi asume, printr-o declaraţie, realitatea datelor cuprinse în Proiectul Legii Bugetului. Dar nici în acest an, Guvernul Dăncilă-Teodorovici nu a respectat termenul de 30 septembrie”.
Horia Irimia a mai afirmat că „La situaţii excepţionale trebuie găsite soluţii excepţionale. De aceea, la situaţia mincinoasă din acest an, la un deficit ce depăşeşte cu mult 3%, la angajamentele luate în avans fără o fundamentare, la întârzierile generate de PSD, Guvernul PNL doreşte să avem un Buget de Stat pe 2020 încă din decembrie 2019, aşa cum este normal. Şi acest lucru se poate face şi prin asumarea răspunderii Guvernului”.
Horia Irimia s-a referit şi la prevederile Proiectului Legii Bugetului pentru bugetele locale, Guvernul PNL fiind în favoarea comunităţilor locale. „Astfel, din impozitul pe salariu al fiecăruia dintre noi, 63% va rămâne în 2020 la bugetul localităţii unde ne desfăşurăm activitatea, spre deosebire de 60% în bugetul pe 2019. Dar, chiar şi în acest domeniu, Guvernul Dăncilă-Teodorovici-Dragnea a făcut o mică «şmecherie» – s-a aplicat procentul de 60% doar din luna următoare adoptării bugetului pe 2019, deci din aprilie, iar pe ianuarie-martie s-au aplicat cotele mici anterioare. Sumele necesare funcţionării sistemului de protecţie a persoanelor cu handicap vor fi suportate aproximativ 50% de la Bugetul de Stat şi 50% din bugetele locale în 2020, nu integral din bugetele locale, cum a fost în 2019. Apreciez ca bugetele locale vor fi mai aproape de nevoile comunităţilor locale în 2020, după aplicarea propunerilor Guvernului PNL”, a mai spus Irimia.
Conf. univ. dr. av. Dan Stan, secretar general-adjunct al PNL Caraş-Severin, s-a referit la bugetul alocat educaţiei. Pe lângă procentul alocat direct Ministerului Învăţământului, autorităţile locale sprijină cu sume importante sistemul de educaţie prin sume semnificative investite din Proiecte Uniunii Europene sau din bugetele locale, dând drept exemplu numeroasele instituţii din învăţământul preuniversitar din Reşiţa, dar şi din multe alte localităţi din judeţ.
Răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, av. Cristian Gâfu, membru al Biroului Politic Judeţean PNL, a apreciat că „desemnarea domnului Marcel Vela ca ministru al Afacerilor Interne, evident că are efecte benefice atât pentru dezvoltarea judeţului Caraş-Severin, cât şi pentru evoluţia Filialei PNL Caraş-Severin. Este un minister foarte complex, dar experienţa administrativă a lui Marcel Vela l-a ajutat ca în luna de când este ministru să fie foarte hotărât şi decis în rezolvarea multor probleme complexe ale ministerului”.
Bianca METEŞ