Muzeul Banatului Montan Reșița, găzduiește miercuri, 6 noiembrie, de la ora 18, vernisajul expoziției „Atlantida. Lumi mici”, organizată în colaborare cu Koordinierung Ostmittel-und Südosteuropa și cu Museum Europäischer Kulturen, Berlin.
Atlantida este o metaforă care a inspirat o cercetare a mai multor specialiști din muzeele din estul și centrul Europei și are ca temă dispariția unor comunități.
Suprafețe de apă ondulate, o clopotniță în câmpul arat, ziduri care ies din rădăcini, uși care se deschid în camere goale. Imaginile și obiectele din expoziție spun povești despre lumi pierdute.
Dispariția sau declinul continuu a mii de așezări europene face parte din seria de nenumărate traume și schimbări ale secolelor XX și XXI. Motivele din spatele depopulării și eradicării satelor sunt diverse, adesea înrădăcinate în cauze sociale, politice și, mai rar, naturale.
Seria de expoziții prezintă douăzeci și trei de așezări dispărute sau pe cale de dispariție din peisajele Europei Centrale. În timpul pregătirii, cercetători din Ungaria, România, Serbia, Croația și Slovenia au vizitat satele sau fostele lor locații, au discutat cu foștii lor locuitori și au colectat povești, obiecte și fotografii, informează Muzeul Banatului Montan din Reșița, instituție care va prezenta satele românești selectate pentru proiect, respectiv Lindenfeld, din apropierea Caransebeșului, aparținător comunei Buchin, Ada-Kaleh, Herepea și Geamăna.
Istoria satului Lindenfeld spune că, la începutul secolului al XIX-lea, familiile vorbitoare de limbă germană s-au mutat din Boemia în pădurea virgină din Munții Semenic pentru a-și câștiga existența. În ciuda condițiilor dificile, Lindenfeld s-a dezvoltat într-o comunitate prosperă. În secolul al XX-lea, Lindenfeld a devenit din ce în ce mai izolat, generația tânără mutându-se în așezările mai mari din împrejurimi și mai târziu în Germania. Până în anii 1990, Lindenfeld era practic pustiu. (Foto: Știri Caransebeș)
Sonia BERGER