Liviu Groza, colonelul care trăieşte şi după moartea sa


Sala de festivităţi a Cercului Militar din Caransebeş a găzduit vineri, 23 noiembrie, prima ediţie a Simpozionului Judeţean „Oameni care au fost…”, în memoria istoricului Liviu Groza, manifestare desfăşurată în cadrul proiectului educativ „Gustul pentru lectură”. Cu acest prilej, a fost lansată cartea „Caransebeşul şi Marea Unire”, autori Liviu Groza şi Maria Gherguţa, cea care a iniţiat şi organizat acest simpozion, moment urmat de o sesiune de comunicări şi medalioane memorialistice cu participare interjudeţeană, la acţiune luând parte militari, istorici, oameni de cultură, cadre didactice şi elevi, precum şi foşti prieteni şi colaboratori ai col. (r) Liviu Groza.

Conform lui Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru”, Liviu Groza şi-a dorit extrem de tare să scoată această carte. Ea a rămas, din păcate, neterminată, venerabilul istoric caransebeşean nemaireuşind să scrie ultimul capitol, de întregirea şi apariţia ei îngrijindu-se succesoarea, în toate drepturile, a colonelului, prof. dr. Maria Gherguţa. „Eu, ca vechi prieten, i-am promis, trecând acest lucru în planul editorial al Casei de cultură, bineînţeles, cu acordul Primăriei, că vom finanţa editarea acestei cărţi, tocmai pentru aducerea aminte a ceea ce s-a întâmplat în 1918, cum au trăit evenimentul oamenii acelor vremuri, cum l-au desăvârşit… În volum apar toate aceste etape, chiar şi momentele de dinainte de Unire, mişcările culturale premergătoare acestui act, ce se putea face sub stăpânirea austriacă şi, mai ales, maghiară, care ne cam controla şi ne impunea o cenzură severă. Pornind de la această carte, ne-am gândit că se poate naşte un simpozion patronat de Cercul Militar din Caransebeş, care îl poate găzdui şi întreţine, urmând să scoată câte o carte în care să fie publicate comunicările prezentate după fiecare ediţie, astfel încât cei care participă să fie stimulaţi, iar noi vom osteni în continuare pentru a întreţine memoria distinsului colonel, cel care, cum se zice, a mâncat istorie pe pâine, el fiind, de altfel, şi cel care a gândit muzeul din municipiu şi i-a dat denumirea pe care o poartă şi astăzi”, a mai spus Ioan Cojocariu.

Domnul colonel mi-a spus adesea că ar dori ca, după moartea sa, să rămână un astfel de simpozion la Caransebeş. M-am străduit să-l organizez şi, cu sprijinul dlui Ioan Cojocariu, a apărut şi cartea lăsată în manuscris, cea de cincizeci şi opta, a istoricului Liviu Groza”, a spus Maria Gherguţa. Organizatorul evenimentului a mai precizat că la simpozion au participat invitaţi din Valea Almăjului, Valea Bistrei, Reşiţa, dar şi din alte localităţi din judeţ, chiar şi din Serbia, evenimentul urmând să aibă loc în fiecare an de acum înainte, la Caransebeş.

Vorbind despre autor şi despre cartea lansată, gen. Ion Ion a spus că manifestarea împlineşte motto-ul autorului, respectiv „Am muncit toată viaţa, pentru a trăi şi după moartea mea”. „Liviu Groza este, pe bună dreptate, în fruntea listei cu istorici din Caransebeş, şi nu numai. Prin faptul că ne găsim aici, noi confirmăm că, de-a lungul vieţii sale, col. Groza şi-a pus amprenta în mod categoric asupra noastră. Prin eleganţa comportamentală, prin generozitate, dar şi prin educaţia şi cultura acumulată, a marcat, pentru fiecare dintre noi, o frântură de viaţă. Şi-a dorit să devină medic chirurg, apărător al vieţii oamenilor. A devenit tot un apărător, al României, apărător, la fel ca şi cei care au avut autentice şi puternice emoţii atunci când au semnat contractul cu România. Ei, apărătorii, semnatarii, fiind de acord să-şi pună la dispoziţie viaţa pentru ţară. A fost hărăzit să-şi slujească ţara şi zona, şi neamul din care a făcut parte”, a mai spus gen. Ion Ion.

La rândul său, comandantul Garnizoanei Caransebeş, cpt. Mihai Birău, a vorbit despre legăturile pe care le-a avut cu Liviu Groza, „un om cu o inteligenţă sclipitoare, deosebit de vie, cu o memorie prodigioasă şi cu o mare putere de muncă, pe care să-l asculţi era o adevărată încântare intelectuală”. „Doresc să subliniez încărcătura simbolică a cărţii, anul acesta împlinindu-se 100 de ani de la actul istoric de la Alba Iulia, desăvârşirea Statului Unitar Naţional Român, prin unirea celor trei provincii – Ardealul, Moldova şi Ţara Românească. Pe noi, astăzi, ne-a unit domnul colonel Liviu Groza. Îi cunoaştem cu toţii crezul cu care a trăit. A murit însă pentru a rămâne în admiraţia celorlalţi, făcând munca omului creator, iar răsplata este recunoştinţa posterităţii. E bine să înţelegem că, atunci când memoria este bună şi inima dreaptă, recunoştinţa nu se prescrie niciodată”, a adăugat comandantul Garnizoanei Caransebeş.

Primarul municipului, Felix Borcean, a scos la iveală o altă faţă a istoricului Liviu Groza, vorbind despre latura sensibilă a acestuia. „L-am cunoscut foarte puţin, dar acel puţin timp pe care l-am petrecut împreună l-am petrecut în intimitatea lui, în casa sa, alături de biblioteca sa, de colecţiile sale, şi am avut şansa şi posibilitatea de a-l cunoaşte ca om, ca un om sensibil, blând, un om care chiar se alinta şi spunea că ştie sigur că nu va prinde Centenarul, iar eu îl încurajam, spunându-i că acest lucru nu e posibil. Îmi povestea despre proiectul lui de a scrie o carte despre rolul Caransebeşului în realizarea Marii Uniri, şi avea o anumită tristeţe când vorbea despre ea. Iată că, totuşi, lucrurile s-au întâmplat exact aşa cum le-a proorocit col. Liviu Groza, iar faptul că suntem aici şi că noi, cei care l-am cunoscut, am reuşit să-i transformăm visul în realitate, mă bucură şi cred că îl bucură şi pe Liviu Groza”, a mai spus Felix Borcean.

Despre venerabilul istoric au mai vorbit dr. Adrian Ardeţ, directorul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, Ovidiu Roşu, şeful Serviciului Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale, şi Martin Olaru, profesor la Universitatea de Vest din Timişoara, cel care i-a fost soldat colonelului Liviu Groza.

În partea a doua a manifestării au susţinut comunicări prof. Melania Stepanescu, prof. univ. dr. Ilie Cristescu, prof. Pavel Panduru, prof. Carmen Rugină, prof. Vasile Barbu din Uzdin, col. (r) Nicolae Dobra, prof. Gheorghe Iosifoni, prof. Nistor Iorga, prof. Gheorghe Rancu, prof. Doriana Ţunea, prof. Mihai Vlădia şi prof. Nicolae Danciu Petniceanu.

Manifestarea a fost organizată de Cercul Militar Caransebeş, Casa de Cultură „George Suru”, Biblioteca Municipală „Mihail Halici” şi Şcoala Gimnazială Slatina-Timiş.

Sonia BERGER