Liviu Groza, de la spital, la muzeu


Reputatul istoric caransebeșean Liviu Groza s-a confruntat recent cu grave probleme de sănătate, el ajungând pe mâna medicilor de la Spitalul Municipal de Urgență, unde aceștia i-au stabilit diagnosticul – fibrilație atrială cu alură ventriculară lentă, triplu bypass aortocoronarian. După ce a fost stabilizat, el a fost trimis la Centrul de Cardiologie de la Timișoara, cu un elicopter SMURD.

Primarul municipiului Caransebeș, Marcel Vela, a discutat cu venerabilul istoric, în vârstă de 83 de ani, înainte ca acesta să fie transportat pe calea aerului la Timișoara. „Având probleme cu frecvența cardiacă și stimulatorul care i-a fost implantat acum câțiva ani, a fost nevoie de o deplasare rapidă la Clinica de Cardiologie, motiv pentru care s-a apelat la un elicopter SMURD. Am vorbit cu nea Liviu și am văzut că este optimist, el comunicându-mi că la anul vom face cele două mari expoziții cu prilejul comemorării a 100 de ani de la trecerea în nefiinţă a generalului Dragalina”, a spus Marcel Vela.

După câteva zile petrecute la Timişoara, Liviu Groza s-a întors acasă, la Caransebeş, pentru a pregăti viitoarea expoziţie. Astfel, Primăria municipiului, Casa de Cultură „George Suru”, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă vor organiza, sub genericul „Cetăţile din Culoarul Timiş-Cerna – Istorie şi legendă”, o nouă expoziţie cu elemente aflate în colecţia personală a istoricului.

Evenimentul va avea loc la muzeul din Caransebeş, sâmbătă, 14 noiembrie, începând cu ora 11. Cu această ocazie vor fi prezentate o serie de hărţi aduse de autor de la Arhivele de Război din Viena, privitoare la cetăţile din Culoarul Timiş-Cerna. Pentru venerabilul om de cultură, expoziţia are un caracter sentimental, urmând să atragă atenţia publicului prin unicitatea şi calitatea informaţiilor oferite, asupra Insulei Ada Kaleh şi cetăţilor Mehadia, Turnu Ruieni şi Caransebeş.

Un loc aparte îl ocupă şi harta ce înfăţişează Lupta de la Lugoj, din anul 1695. Atunci şi-a pierdut viaţa generalul Federico Veterani, luptător care, cu şapte ani mai devreme, eliberase cetatea Caransebeşului de sub dominaţie otomană. În anul 1688, generalul i-a propus inginerului Visconti să pregătească documentaţia pentru refortificarea cetăţii de pe malurile râurilor Timiş şi Sebeş, planurile şi etapele de refortificare în cauză fiind deosebit de importante”, a afirmat Liviu Groza.

Prin organizarea acestei manifestări, reputatul autor doreşte să pună în valoare trecutul şi legendele ţesute în jurul acestor obiective istorice. „Am convingerea că expoziţia ce va prezenta aceste documente inedite, precum şi detaliile pe care le voi împărtăşi asistenţei vor stârni un interes deosebit, iar cei prezenţi vor pleca cu un bagaj bogat de informaţii preţioase”, a mai declarat omul de cultură caransebeşean.

Ulterior evenimentului respectiv, toate materiale expoziţionale vor fi donate Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, în ideea organizării aici a unei expoziţii cu caracter permanent, dedicată cetăţii Caransebeşului.

Vasi POPESCU