Liviu Groza şi Jocul căluşarilor, la Caransebeş


Reputatul istoric din urbea de pe Timiş şi Sebeş îşi continuă munca minuţioasă de cercetare a trecutului localităţii.

Astfel, noi detalii reprezentative, dar mai puţin cunoscute de către public, inclusiv fotografii istorice, au fost prezentate recent.

Este vorba despre aspecte deosebit de importante petrecute la începutul secolului XX, privitoare la mişcarea culturală şi cea folclorică de la Caransebeş. În perioada respectivă, aici au activat cu deosebit succes grupe de căluşari formate din tineri civili, dar şi militari.

Jocul căluşarilor este cel mai vechi dans tradiţional autohton, iar primul care s-a ocupat de descrierea acestuia a fost Dimitrie Cantemir, în lucrarea sa „Descriptio Moldaviae”.

În urmă cu mai bine de o sută de ani, jocul se desfăşura după un ritual aproape milităresc, iar şeful formaţiei, cunoscut sub numele de „vătaf”, era ales după criterii foarte stricte. Odată grupul constituit, tinerii caransebeşeni ce făceau parte din acesta depuneau următorul jurământ, repetând după vătaf: „Jur, pe acest pământ, că-l voi cânta, că-l voi juca, că-l voi apăra, facem jurământ!”. Prin angajamentul lor, căluşarii se obligau să fie buni gospodari, buni dansatori, dar şi buni luptători.

În perioada de la începutul anului 1900, Jocul căluşarilor era practicat la Caransebeş şi de militarii din localitate, respectiv de soldaţii Batalionului IV al Regimentului 43 Infanterie.

            „În anul 1922, istoricul, academicianul şi politicianul Nicolae Iorga a poposit pentru a doua oară la Caransebeş. Cu acest prilej, s-a fotografiat cu echipa de căluşari, vătaf fiind Mon Boaru. Lângă marele istoric român, în fotografie se mai află unele dintre personalităţile locale ale vremii, precum arhiereul Filaret Musta, Dimitrie Cioloca, doctorul Constantin Popasu şi Gheorghe Neamţu”, a declarat venerabilul istoric caransebeşean Liviu Groza.

De adăugat şi faptul că, pe parcursul vieţii sale, Liviu Groza a dus o intensă muncă de cercetare în ceea ce priveşte evenimentele istorice petrecute în zona municipiului Caransebeş. Astfel, au rezultat mai multe scrieri de specialitate, între care se remarcă cele 10 volume din „Restituiri Istorice”, dar şi multe alte titluri.

Vasi POPESCU