Lumină caransebeșeană în Nocturna Bibliotecilor


La sfârșitul săptămânii trecute, cu ocazia Nocturnei Bibliotecilor, la Casa Corpului Didactic din Reșița a fost deschisă o expoziție care cuprinde carte didactică veche și documente referitoare la Biblioteca Regimentului de Graniță din Caransebeș, colecția completă a revistei „Școala Caraș-Severineană” începând din 1983, buletine informative ale instituției-gazdă începând din 1974, precum și publicații ale altor instituții similare din țară.

„Piesele de rezistență ale expoziției sunt publicațiile, din colecția privată a col. (r) Liviu Groza sin Caransebeș, de metodică și psihologie ale lui Ștefan Velovan, datând din jurul anului 1900. Sunt expuse și publicații de versuri și cântece pentru copii datând din aceeași perioadă și alte publicații ale dascălilor”, a spus prof. Nicoleta Marcu, directorul Casei Corpului Didactic.

Prezent la eveniment, venerabilul istoric caransebeșean Liviu Groza și-a exprimat bucuria dată de faptul că piesele rare din biblioteca sa pot fi văzute de reșițeni și a vorbit cu mândrie despre Ștefan Velovan, profesor și director al Institutului Teologic și Pedagogic din Caransebeș. „La un moment dat, Titu Maiorescu a venit la Caransebeș. Velovan era nepotul episcopului Ioan Popasu și Maiorescu i-a cerut sa i-l dea la București. După câțiva ani, episcopul a trecut la cele veșnice și Maiorescu l-a luat pe Velovan ca să organizeze învățământul pedagogic din România. Vă dați seama ce personalitate ilustră a dat Rusca Montană?”.

Cu același prilej, Liviu Groza și-a exprimat dorința de a organiza, în viitorul apropiat, o altă expoziție despre bibliotecile existente în Regimentul de Graniță. „Erau cinci biblioteci, cu o bogăție de cărți… Se spune că ofițerii sau soldații sunt mai puțin pregătiți, dar gen. Alexandru Guran cunoștea opt limbi, Trapșa cunoștea cinci limbi. Recent, am găsit documente în care apar subofițeri din Valea Almăjului și din alte locuri, care toți cunoșteau trei limbi. Avem deci de a face cu oameni de cultură și trebuie să ne mândrim cu asta”, a mai spus istoricul caransebeșean.

Bianca METEȘ